Ajax-loader

Szabó Illés könyvei a rukkolán


Szabó Illés - A ​tizedik hónap
Mi ​történik akkor, ha valaki nem a kilencedik, hanem a tizedik hónapban születik meg? Mivel a terhesség kilenc hónapja alatt a magzat végighalad a törzsfejlődés valamennyi szakaszán, föltehető, hogy a tizedik hónapban egy magasabb fejlettségű ember látja meg a napvilágot. Az "új típusú" ember - ebben a regényben- egészen fantasztikus dolgokra képes. De a regény elején erről mit sem tud, hiszen a szigorúan titkos kísérlet mibenlétét még előtte is titkolják. Akkor döbben rá fantasztikus képességeire, amikor az ellenséges hatalom egyik titkos ügynöke elrabolja és rákényszeríti, hogy felismerje kivételes tudását.

Szabó Illés - Ordaskölykök
Mire ​számíthat egy, a kommunizmus sivárságában nevelkedett fiatalember, ha összeméri magát a nagyvilággal.

Szabó Illés - Szénszünet
Minden ​forradalom, így a mi Ötvenhatunk is, felemelően hősies és borzongatóan félelmetes, tehát nagyon drámai. Ezt a drámát azonban nem csak hősök, hanem hétköznapi, esendő emberek is játsszák. A Szénszünet róluk szól, mégpedig nem mindennapi aspektusból: egy kiskölyök szemével látjuk esetlen viselkedésüket, szerencsétlenkedésüket a történelem viharában. Így ez a regény, noha komoly eseményekről beszél, nem drámai, sokkal inkább könnyfakasztóan nevettető groteszk. Mégis éppen tragikomikus hangvételével hozza közelebb és teszi érthetőbbé huszadik századi történelmünk egyik legfontosabb epizódját.

Szabó Illés - Jelentések ​könyve
Gábriel ​arkangyalt a Mennyei Hivatal a Földre küldi, abból a célból, hogy a Teremtő Atyának az Újvilág Akcióról jelentésekben számoljon be. A beszámolókon keresztül feltárul Jézus története természetesen angyali nézőpontból. Ám az emberi tényező sem hiányozhat: az eseményekről Tamás Pilátusnak, Máté apostol Heródesnek, Júdás Kajafásnak küldi a hivatalos jelentéseket.

Szabó Illés - A ​csövesek nem horkolnak
Volt ​rakodómunkás, ejtőernyős kommandós, tanár, labdarúgóedző, újságíró, riportokat írt Magyarországról és a világ öt kontinenséről. Regényei: Rendkívüli események, Ordaskölykök, A Tizedik hónap, Csillagkő, Telitalálat, Mária gyűrűje, A tarot regénye, Égből kapott, Jelentések könyve. Színdarabjai: Joe evangéliuma, Telihold, Add a bankot. Filmjei: Istálló, Telitalálat, és több tévésorozat. Rendezései: Joe evangéliuma, Telitalálat. Éltem cigányok, csövesek között, voltam álruhás BKV-ellenőr, gyilkosságok során intézkedő rendőr, adósok lakásait feltörő hatósági személy. Ott voltam Kádár temetésén, Bush elnök és Billy Graham látogatásán, vállalatok összeomlásának pillanatában, találkoztam a sors számkivetettjeivel. És ott voltam külföldön is, ahol nagy dolgok történtek. Voltam a román és a koszovói forradalomban, az Enver Hodzsa rémuralma alatt nyögő Albániában, Vlagyivosztokban, a zártvárosban, Dél-Afrikában az apartheid idején, és ott voltam abban a mexikói stadionban is, ahol egy hatost rámoltak be a szovjetek a magyar válogatott kapujába. Ezekről és más, hasonlóan izgalmas történetekről szól ez a könyv. - Szabó Illés

Szabó Illés - Mária ​gyűrűje
A ​Mária gyűrűje című romantikus bestseller története napjainkban kezdődik Izraelben, majd a holokauszt idején folytatódik, Európában. A könyv egy izgalmas nyomozást mesél el, melynek során Kowalsky, az izraeli hadsereg ezredese ismeretlen nővére után kezd kutatni. A Varsóban, Bukarestben, Bernben és egy brazil luxus-szigeten bonyolódó cselekmény középpontjában megtörtént tragédia áll. A Struma nevű bolgár hajóé, amely a második világháborúban hétszázhetven zsidót szeretett volna kimenekíteni Palesztinába, az angolok ellenállása miatt azonban hónapokig hánykódott a Földközi tengeren, mígnem tévedésből egy szovjet tengeralattjáró elsüllyesztette, s egyetlen kivétellel valamennyi utasa meghalt. A romantikus szerelmekben, fordulatos kalandokban, lélegzetelállító helyszínekben bővelkedő, némiképp Herman Woukot és az Exodus hangulatát idéző regény nem csupán történelmi vonatkozásai miatt számíthat széleskörű érdeklődésre.

Szabó Illés - A ​tarot regénye
A ​tarot több, mint játék. A tarot misztérium és filozófia. A huszonkét lapban ott az egész emberi élet, a vágyak, az álmok, a jövő... Az emberek évszázadok óta fordulnak a tarothoz, ha valamiért bizonytalanok, és a talányos figurák mindig választ adnak a feltett kérdésekre. A kártyákon felbukkanó alakok nemcsak figurák, hanem élethelyzetek, szerepek is egyben. Valamennyi lapnak történése van, olyan helyzetek, amelyek beleragadnak az ember tudatába, vagy inkább a tudatalattijában szólítják meg a lappangó titkokat. A festett lapok évszázadok óta formálják a sorsot, hol itt, hol ott bukkanva fel életünkben. Szabó Illés olvasmányos regényének hőse a tarot misztikus tájain kóborol. Ahogy végigjárja az egyes stációkat, a tarot újabb és újabb rejtett értelmezései tárulnak fel az olvasó előtt. A kötet nem hiányozhat a tarottal foglalkozó ember könyvespolcáról sem, de azok is élvezettel forgathatják, akik csupán szórakozni akarnak.

Jánosi Chérie - Szabó Illés - Égből ​kapott...
"Negyven ​éve nézem a csillagokat, s most ők villantják fel rendszertelen rendben az elmúlt évtizedek legérdekesebb történéseit: a három levelet, a tanfolyamot és Brezsnyev elvtárs unokahúgát. A görög macskákat és a párizsi Mackó sajtot. A kinyílt gépajtót, a leningrádi rendőrt és Zulejkát, a hastáncosnőt. Az amszterdami szexleckét, a hajnali zongorafutamot és a disszidált másodpilótát...."

Szabó Illés - Telitalálat
"A ​szerencsés nyertes, aki a 42. játékhéten a 12 találatot ért el, 645.263 Ft 75 fillér nyereményét október 23-án, kedden délután ünnepélyes keretek között veszi át a Totóigazgatóságon." (Népsport, 1956. október 18.) Mese a 12 találatról - mégpedig a forradalom kitörésének napján. De mihez lehet kezdeni egy táskányi pénzzel amikor a bankok bezárnak, az utcán ropognak a fegyverek, s félő, hogy a pénzt elrabolják, vagy - miként a háború után a pengő - elértéktelenedik? Szabó Illés regénye ezt a nem mindennapi dilemmát mutatja be három szereplő bravúrosan megírt levelezésén keresztül. A könyv napjainkban sajátos aktualitást is nyert. A főhős szomszédja és munkatársa Kőfejtő álnéven írja a "látókörébe került H. Béla nevű célszemélyről és annak családjáról" szerzett nevetséges megfigyeléseit, bizonyos Búzavirág elvtársnak. A másik levélíró Rózsika, H. Béla elbérlője, aki titkárnő egy laktanyában, amúgy pedig reménybeli táncdalénekesnő és permanensen szerelmes liba. A harmadi elszánt levelező Irén, H. Béla felesége, aki vidéken élő bátyjával osztja meg keserveit. Az 56-os forradalom elvarázsolt napjai után hőseink visszatérnek a szürke hétköznapokba, mert "reggel kelni kell, aztán meg élni, amint lehet."

Szabó Illés - Csillagkő
Ez ​a költőien szép meseregény nem a legkisebbeknek íródott, hanem a világ és az élet bonyolultságára ráeszmélő ifjúságnak, de mondanivalója van a felnőtt társadalomnak is. A történet főhőse egy tinédzser korú fiú, váratlanul a tarot jóskártya mesevilágába csöppen. Csak fordulatos kalandok árán leli meg a saját, "normális" világába visszavezető utat. s míg ezt megteszi, sorban megismerkedik az élet alapvető ellentmondásaival, hogy leszűrje a végső igazságot: életünk nem mindig szép, de élni mégis jó.

Kollekciók