Ajax-loader

Gyárfás Endre könyvei a rukkolán


Gyárfás Endre - Kecskés András - Avatástól ​ballagási dupla
E ​könyv célja az, hogy bemutassa a sokféle színes-ízes diákszokást, diáknótát. Minden iskola, főiskola, egyetem, kollégium, ifjúsági klub szeretné meglévő hagyományait életben tartani, az intézmény múltjának és jelenének megfelelő szokásokkal kiegészíteni. Ehhez nyújt segítséget Gyárfás Endre, aki bővített és átdolgozott írásával idézi elénk a régi diákélet hagyományait, a szokások, szertartások, vidám összejövetelek tartalmát és hangulatát - avatástól ballagásig. A Kecskés András szerkesztésében közzétett régi és új diákdalok gitárkíséretes feldolgozása nemes szórakozást ígér a zenélni, énekelni vágyók örömére.

Gyárfás Endre - Pazarló ​skótok
Sokan, ​ha a skótokról hallanak, csak a skót-viccekre, a kockás, piros szoknyaviseletre, a dudára – és a skót whiskyre gondolnak. Pedig Skócia sokkal gazdagabb, a skótok sokkal ..pazarlóbbak", mint azt általában hiszik. Gyárfás Endre avatott lollú leírásaiból megtudhatjuk, hogy a skót viccek mögött a sanyarú sorsú, elnyomásban is hősiesen kitartó, kemény nép szükségszerű takarékossága rejlik, hogy a skót szoknya piros kockás mintázata az egykori törzsi, vérségi kötelékek, az elnyomók ellen szövetkező klánok megkülönböztető jele volt, s hogy a skót whisky készítése valóságos tudomány… A kelta eredetű népei nem kényeztette el a történelem. A vért és tehetséget pazarló nép fiai között találjuk a költő Burnst, a gőzgép feltalálóját, Wattot és számos ragyogó tehetségű díszét az emberiségnek. Gyárfás Endre színes leírásai nyomán megelevenednek a skót városok és várak, a pazar skót tájak, a tehetséges fiatalok – és ha nagyon figyelünk, talán még a titokzatos szörny háta is felbukkan előttünk a Loch Ness mély, kék vizéből …

Gyárfás Endre - Tücsökkaland
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - Kívánságtarisznya
Állatkertben, ​vadasparkokban felnőtt és gyerek egyaránt fogadhat örökbe állatokat. Így pártfogója, ajándékozója lehet kedvencének. Vajon mit kérnek pártfogóiktól az állatok? Erre adnak frappáns válaszokat a humoros gyerekversek.

Gyárfás Endre - Zsuzsanna ​kertje
Lorántffy ​Zsuzsanna várkertjében játszódik a történet a tavasz, a nyár és az ősz egy-egy napján. Nagy tervek, nemes szándékok rügyfakadását, virágba borulását, hervadását éli meg a fejedelemasszony. A harmincéves háború már véget ért, a török és az ellenreformáció még nem lendült végzetes támadásba. Béke van Közép-Európában: most kellene meghívni Patakra Comeniust, a kor nagy pedagógusát, hogy messzire sugárzó iskolát teremtsen, most kellene kivívni az ország függetlenségét. Gyárfás Endre lírai töltésű műve belülről mutatja meg a magyar történelem egyik jelentős nőalakját. Tanúi lehetünk e rendkívüli asszony múltját, jelent, jövőt, országos ügyeket és magánéletet átölelő gondolatainak, érzelmi viharainak és a féltő gondoskodásnak, mellyel egy fiatal pár szerelmét pártfogolja.

Gyárfás Endre - Dörmögőék ​kalandjai
Gyárfás ​Endre bájos és humoros verses meséjét olvasva megismerkedhetünk Dörmögőék három kölykének – Bercinek, Marcinak és Borinak – kalandos, mulatságos életével. A játékos, néha csintalan kölykök különféle bonyodalmakba keverednek - kertészkedés, homokvár építés, farsangolás és sok más tevékenység közben -, de talpraesettségük és meleg szívük révén minden csávából kimásznak, és kalandjaikból tapasztalatokkal gazdagodva kerülnek ki. A kötetet Buzay István tüneményes rajzai teszik még színesebbé, szórakoztatóbbá.

Gyárfás Endre - Zöldségcirkusz
Attrakció! ​Szenzáció! A zöldségek összefognak a konyhában, és cirkuszi előadást rendeznek. Bohóckodik a paradicsom, bűvészkedik a padlizsán, a paprika az erőművész, a zöldbab pedig a légtornász. A mókás előadás alatt az egész színes társulat a gyerekek kedvét és egészségét keresi.

Gyárfás Endre - Tengertánc ​és tulipán
Közismert ​mondás: "Az úristen megteremtette a hollandokat, azok pedig Hollandiát." Mi ad erőt e kis népnek arra, hogy évszázadokon át védelmezze földjét a tengertánc pusztításaitól, mit jelent a tulipán mind a gazdaságnak, mind a kultúrának, hogyan harcoltak a németalföldi polgárok a hódítók ellen, s miképpen váltak maguk is hódítókká a gyarmatokon, miből táplálkozik csodálatos festészetük és játékos kedvük, miért tartották a hajdani magyarok - így Gyárfás Endre Apáczai című regényének főhőse is - követendőnek a holland szorgalmat, szervezőkészséget, takarékosságot? A könyv választ keres mindezekre a kérdésekre, s közben izgalmas történetekkel, kitűnő jellemrajzokkal, színvonalas humorral sem marad adósunk.

Gyárfás Endre - Partközelben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - A ​madárijesztő
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - Édes ​Öcsém!
A ​regény főhősnője egy nyugdíjas tanárnő, aki egy dunántúli faluban él. Férje öt éve halt meg. Lánya a városban lakik családjával. A magány és unalom ellen a következőket találja ki: elkezd levelezni Mikes Kelemennel, mintha ő lenne az a fiktív személy, akihez Mikes missilis levelei íródtak. Rádöbben, hogy sorsuk hasonlóan alakult, mindketten száműzöttként élnek. A levelekből egy mai vidéki falu életét ismerhetjük meg, illetve a ma emberét foglalkoztató problémákat. Mindezzel párhuzamosan a száműzött Mikes, illetve az őt körülvevő emberek életébe is bepillantást nyerhetünk. A regény érdekessége, hogy három évszázadot ölel át, és két gondolkodó ember nagyon hasonló gondolatait fejti ki.

Gyárfás Endre - Dörmögőék ​nagy mézeskönyve
A ​méltán népszerű medvecsalád életének legújabb kalandjaival ismerkedhetnek meg kis olvasóink, végigkísérhetik őket egy esztendőn. A szórakoztató és tanulságos, versbe szedett meséket szeretettel ajánljuk a kedves szülők, nagymamák és nagypapák figyelmébe - megkönnyítve az esti mesemondást -, de ajánljuk legifjabb olvasóinknak is, akik most ismerkednek az olvasás örömeivel. Gyárfás Endre kedves figurái ezúttal Jenkovszky Iván bájos-vidám illusztrációi nyomán elevenednek meg.

Gyárfás Endre - Magyar ​Lochness
Úszkálhat-e ​a Loch Ness-ihez hasonló őslény egy magyar tóban? Miért ne? A turistákra áhítozó vendéglős házaspár és a fogadós rátalál az ötletdús reklámfőnökre, Hubára, és közös erőfeszítésükből „megszületik” a rejtélyes vízilény. A befektetés – azaz bemerítés – hamar megtérül. A vendégforgalmat a fogadó új lakója, Praszkovja, az ukrán „csodadoktor” is fellendíti. Csupán Balázs, a fiatal biológia-földrajz szakos tanár száll szembe a kuruzslás és szélhámoskodás szörnyetegével. Meghökkentő, izgalmas és kacagtató jelenetek sora vezet a viszályból a veszélybe, mely hőseinkre és a szörnyre leselkedik. A József Attila-díjas író regényének fordulatos, mulatságos cselekménye mögött felfedezhetjük hazai viszonyaink és iszonyaink szatíráját. Garantáljuk, hogy jól fog szórakozni.

Gyárfás Endre - Kecskés András - Avatástól ​ballagásig
E ​könyv célja az, hogy bemutassa a sokféle színes-ízes diákszokást, diáknótát. Minden iskola, főiskola, egyetem, kollégium, ifjúsági klub szeretné meglévő hagyományait életben tartani, az intézmény múltjának és jelenének megfelelő szokásokkal kiegészíteni. Ehhez nyújt segítséget Gyárfás Endre, aki bővített és átdolgozott írásával idézi elénk a régi diákélet hagyományait, a szokások, szertartások, vidám összejövetelek tartalmát és hangulatát - avatástól ballagásig. A Kecskés András szerkesztésében közzétett régi és új diákdalok gitárkíséretes feldolgozása nemes szórakozást ígér a zenélni, énekelni vágyók örömére.

Gyárfás Endre - Terüljasztalkám
Gyárfás ​Endre nevét Dörmögőék története tette ismertté. Ezúttal azonban elszakadt a mackóktól, és vidám verseket írt óvodásoknak és kisiskolásoknak játékról, természetről, állatokról, növényekről és kirándulásról. Az óvónők és tanító nénik újabb kedves rímekből válogathatnak a karácsonyi vagy anyák napi ünnepségre, meg az évzáróra. Buzay István színpompás, modern és humoros illusztrációi valósággal életre keltik a Terüljasztalkám forgatagát

Gyárfás Endre - Mátyásföld, ​alkonyuló éden
Minden ​megvolt, hogy a kisfiúnak idilli gyerekkora legyen. Szorgalmas szülők, bölcs nagymama, ,,saját" kutya, nagy kert, patakpart, szomszédlányka...Csak hogy az eszterláncot láncbombázás zavarta meg, a bújócska terepe az óvóhely lett, az égből pottyant alvóbaba robbanóanyagot rejtett. Mialatt elsős füzetében a betűk szavakká, mondatokká, verssé álltak össze, a Horthy-korszak törvényeinek betűi sárga csillagot parancsoltak a matrózkabátra, halálmenetbe sorolták az apát, gettóba zárták a családot. Mi volt még hátra? Nyilasház, téglagyár, Wallenberg jóvoltából ,,védett" ház, kibombázás. A szabadság első hónapjaiban hazai cionisták gyerektáborai ajándékozták meg a kilenc éves fiút a közösség élményével. Az alijázás csak ígéret maradt. A kiskamasz gondolkodásában humorforrásul szolgálnak a félrehallások, a félreértések. Az olvasó inkább mulatságosnak, semmint szomorúnak találja majd a József Attila-díjas író önéletrajzi regényét.

Gyárfás Endre - A ​gyűjtögetők
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - A ​labdaművészek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - Történelmi ​kalandok a magyarság múltjában
A ​mű olyan dramatikus történeteket mutat be a magyarság múltjából, amelyek egy-egy sorsfordító korszakhoz kapcsolódnak. Ilyen a német császári seregek legyőzésében kulcsszerepet játszó Búvár Kund vagy a Magyarországon a nyomtatást meghonosító Hess András története, de kalandos módon győzték le a törököket a mámaiak harangjaiknak köszönhetően. Történelem ez a javából, de nem a megszokott, száraz, adatközpontú, tankönyvízű történelem, hanem olyanfajta "alulnézet", amely épp a lényeget hozza közelebb a fiatal olvasókhoz: azt, hogy miként éli át az ember kora változásait, mi mozgatja a fontos döntéseket, hogyan befolyásolja a mindennapi kapcsolatokat egy-egy sorsfordító pillanat. A kötet gyönyörű illusztrációi a régmúlt korok képzőművészeti és tárgyi emlékeinek alapos tanulmányozása nyomán születtek, hitelesen tolmácsolva az adott kor tárgyi kultúráját, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a dramatikusan megírt történeteket a gyerekek akár színielőadás keretében is elő tudják adni. Nyolc éves kortól ajánlott.

Gyárfás Endre - Noé ​meg a bárkája
Noé, ​miután hajnalban meghallotta az Úr szózatát, mely szerint egyes egyedül ő és családja lehet az emberiség bűneiért járó népirtás túlélője, elballagott a házától kiáltásnyira meredező sziklaszirthez. Sehogy sem értette, miért ő lett a kiválasztott, aki kegyelmet talála az Úr előtt. A Teremtő parancsba adta a bárka megépítését, pedig ha tudott teremteni napot, holdat, földet, csillagokat, miért ne tudna bárminő vízi járművet? Noénak még fiaival, azok asszonyaival és nem utolsósorban feleségével, Cipórával is zöldágra kell vergődnie. Kik jöhetnek a bárkába? Noé a befogadás és a kirekesztés módszerével él. A hajózás során az emberi nyelven beszélő állatok közül egyesek újraelosztást követelnek, uralkodnának a többségen, de emberükre, azaz állatukra akadnak. Mire a bárka megfeneklik, kiderül a túlélés titka: az egyetértés és az együttműködés. Gyárfás Endre bárka-regénye bibliai, ám ironikus hangnemben meséli el Noé nagyon is emberi történetét.

Gyárfás Endre - Játékábécé
A ​betűket mindenkinek ismernie kell. Főleg ha már iskolás az ember. Játszani pedig az is tud, aki még óvodás. Betű és játék? Mi közük egymáshoz? Csak annyi, hogy ez a könyv az ábécé minden betűjéhez ajánl egy játékot. A játék pedig izgalmasabb, ha vidám vers, mókás mondóka kíséri. Bújócskázó, cicázó, labdázó, ugróiskolázó gyerekek! Játsszatok néha valami mást is! Például ipiapacsolót, ollózgatót, paripázót, derelyézőt, gyurmázgatót, jelmezöltőt! Nagyotmondót is! No de ezt igazán csak játékból!

Gyárfás Endre - Bakfark, ​Európa lantosa
A ​regény hőse Bakfark Bálint, az első európai hírű magyarországi (erdélyi) muzsikus. Bakfark hosszú levélben kéri az új erdélyi fejedelmet, Báthori Istvánt, hogy ne vegye vissza a János Zsigmondtól kapott birtokát – büntetésül amiatt, hogy Báthori ellenlábasát, Bekes Gáspárt támogatta. Bakfark a Báthorit győzködő levélben felidézi sorsának útelágazásait. Dilemmája a művész örök belső konfliktusa: birtokos nemesként – anyagilag függetlenné válva – megszabadulhatna a szolgaléttől, de akkor le kellene mondania művészi szabadságáról. Bakfark személyiségének fejlődését követi végig a levél formájában megírt élettörténet. A levélregény különleges erénye régies, nagyon szép nyelvezete.

Gyárfás Endre - Cirmoskalandok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - A ​vendégfogadók
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - A ​zenebonálók
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - Túlélők ​dekameronja
Két ​középkorú házaspár néhány napi sátrazásra kiköt egy kis szigeten. Éjjel a Duna elviszi a kenut. Nem vittek telefont: ki akartak szakadni a zajló életből. Az élelmet spórolósan osztják be, horgásznak, gombásznak. Naponta mesélnek egymásnak történeteket: milyen stratégiák, taktikák segítettek "túlélni" az elmúlt ötven év - nem háborúk, nem katasztrófák! - konfliktu-sos helyzeteit, hétköznapi csapdáit, sorsok kudarcait. A "túlélés" módozataira hoznak naponta példákat: vagyongyűjtés, vallásos és egyéb hit, új hitre találás, pályaváltás, nyugdíjaztatás utáni azonos vagy egészen más tevékenység, művészkedés, hobbi, gyűjtés, játék, sport, fölfedezés és aktivitás a Természetben, önképzés, oktatás, karitatív munka, szerelem, család, utódok... A történetekből az elmúlt évtizedek egyéni sorsainak "dekameronja" bontakozik ki. "Robinsonjaink" nem szokták meg a kapitalista tempót. Egyre kevésbé érzik, hogy munkájukra, képességeikre, áldozatvállalásukra még szükség lehet. Szimbolikus tehát, hogy a szigeten rekedtek. "Kiestek a forgalomból." Ezt is túl kell élniük.

Gyárfás Endre - A ​madárboltosok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - Spanyolföldön ​- húsvétkor
A ​neves szépíró a spanyol Tájékoztatási és Idegenforgalmi Minisztérium meghívására közel három hetet töltött a napfényes Spanyolországban. Vendéglátói jóvoltából beutazta az Ibériai-félsziget legszebb vidékeit, meglátogatta műemlék városait, ízlelgette a különös hangulatú tájak, ételek-borok zamatát. Spanyolföldön ősi, ó- és középkori föniciai-római-arab hatások érződnek a keresztény hagyományok és népszokások mögött, s a szerző ilyen irányú nyomozóútja éppen azért lehetett eredményes, mert a húsvéti ünnepkör idején tanulmányozhatta a keresztény színezet ellenére többnyire világosan felismerhető, ősi pogány kultúrákból származó vallási képzetek és szokások maradványát. Az írót természetesen elsősorban mégis inkább a ma Spanyolországa és annak élete érdekelte, ahol még élénken él Murillo, El Greco, Goya, Lope de Vega - és a polgárháború emléke... A gyönyörű tájakat, a római, mór és keresztény épületeket, a mai spanyolországi életet részben a vendéglátó spanyol minisztérium, részben a szerző művészi szépségű fényképei elevenítik meg az olvasó szeme előtt.

Gyárfás Endre - Az ​ezermesterkedők
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gyárfás Endre - Nyugtalan ​egriek
"A ​fogoly leszegte a fejét, úgy ment, mintha a kavargó piacot észre sem venné. Éppen a deres mellett haladt el - mindenki számára világos volt, hogy hamarosan itt látják viszont -, amikor valaki hatalmasat füttyentett a tömegben. A fütty, mint a damaszkuszi penge, felhasította a közönyt. Mindenünnen kurta kiáltások hangzottak, olyasfélék, mint amilyeneket a megvadult állat megfékezésére használnak. A hegyvidéki vajasok-sajtosok felől pásztortülök harsant, és - fordított Jerikó! - új fal keletkezett, erős, makacs. Eszter és Péter eléggé a tömeg sűrűjében állt, hogy meg ne szenvedje a hullámzást. A fiún megmagyarázhatatlan düh kezdett kitörni, olyasmi, ami már benne lappanghatott hetek óta, és most, amikor a felnőttek sem fékezték magukat, egyszerre elszabadult. Árgus szemmel leste a lányt, nem löki-e meg valaki, nem lépnek-e a lábára, hogy aztán a bántalmazóra zúdítsa dühét. Ebben a pillanatban, mintha csak pontot - s egyben választ - tenne a mondat végére, eldördült a mozsárágyú. Az ágyúgolyó - mely német ágyúból, német kezek nyomán röppent a levegőbe - német alapossággal sok mindent tisztázott és rendszerezett. A frontok újra világosan álltak egymással szemben. Egyfelől a jobbágyok (akár egriek, akár makláriak, akár farmosiak, akár felvidékiek), másfelől a zsoldosok, a meglepetten érkező vásárbíró, a hajdúk. A korszerű, királyi lőporszag beült a kitörött ablakokba, a tátott szájakba, a táguló orrlikakba. Olyan otthonosan ült be, mintha évszázadokra szándékoznék ittmaradni." Gyárfás Endre regénye Egerben, a XVIII. század közepén játszódik. Megtörtént eseményeket mond el, hősei - a két fiatal: Péter és Eszter kivételével - mind éltek, történelmi személyek, ha nem is a legismertebb személyiségek. A régi történészek a kuruc kortól a Martinovicsékig terjedő időszakot a tunyaság és csönd századának ábrázolták, csak a legújabb tudományos munkák tárták fel e kor harcait. E kisregény érdekes képet fest a korabeli céhek életéről és mindennapi tevékenységéről, szokásairól, valamint szemléletesen ábrázolja az egyházi hatalmasságok kenetteljességbe burkolt kegyetlenségét és a gazdagabb polgári rétegek megalkuvását.

Gyárfás Endre - Hosszú ​útnak pora
Hogyan ​lett Imréből, a szegénysorsú székelyből Ibrahim a nagyvezér íródeákja, diplomatája, az első török nyomda alapítója, Rákóczi rodostói tolmácsa? Ez is kiderül, bár Gyárfás Endre voltaképp nem erre keresi a választ sodró lendületű, költői képekkel, szimbólumokkal átszőtt regényében. Az író és könyvének hőse egyaránt azt kutatja: mennyit őrzött meg magában Ibrahim a hajdani Imréből , a török tiszt a magyar diákból, az európai kultúrát oszmán földbe plántáló tudós a függetlenséget áhító kurucból. Remélheti-e az idősödő Ibrahim, hogy éppen őt küldi haza a száműzött fejedelem az újra lázadozók buzdítására? És vallhatja-e tiszta hittel, hogy a haza valóban haza maradt a számára? Váratlan ütközet, oktalan fogságbaesés, rabszolgasors, janicsárkodás, kétségekkel terhes, gyönyörűséggel teljes szerelem, megalkuvások és önámítások története sűrűsödik egyetlen éjszakában és délelőttbe, amikor is Ibrahimnak számot kell vetnie életével.

Gyárfás Endre - A ​hirdetők
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók