Ajax-loader

Gombár Endre könyvei a rukkolán


Gombár Endre - Lehettél ​volna a lappok királya
A ​regény főhőse szinte hihetetlen szerelmi történetet mesél el az egzotikus finn, svéd, norvég Lappföldön talált szerelméről, a szép lapp lányról, a váratlanul rátört szenvedélyéről, s az otthon hagyott felesége iránt érzett hűségéről és a kötelező választás dilemmájáról.

Gombár Endre - Végítélet ​előtt
A ​regény Gondos László történelmi sorsfordulókkal teli életét mutatja be változatos színtereken, gyermekkorától felnőtt, házas emberré válásáig. Budapest 1943-as bombázásától az ostromon és az 1956-os forradalmon át a rendszerváltás kezdetéig. Ebben a tabutémákat nyíltan feltáró történetben ugyanúgy helyet kap a budapesti zsidóság kálváriája vagy mentése, mint a Vörös Hadsereg felszabadító és egyúttal az országot megszálló hadművelete, és mint a háborúban elesett apósa sírjának felkutatása Ukrajnában. Az emberi és politikai csalások, a képmutatások és köpönyegforgatások saját sorsában való megtapasztalása ellenére is kitart elvei és vélt igazságai mellett. László nagy túlélő, és amikor felesége, Ildikó, egy tudományos-fantasztikus folyóiratban megjelent, az emberiség kipusztulásának vízióját előrevetítő írástól komolyan megriad, Madách Az ember tragédiája befejező mondatára hivatkozva, így válaszol: Nem adjuk fel, drágám!

Gombár Endre - A ​rénszarvasverseny
A ​rohanó állatok hajtóik szemébe-szájába kapálták a havat, Veli-Matti is alig látott-hallott, csak görcsösen szorongatta a gyeplőt, és igyekezett megtartani egyensúlyát a szánon. A legtöbb versenyző hangos énekszóval, ütemes kiáltozással nógatta rénszarvasát. Veli-Matti azon igyekezett, hogy a bolyban maradjon, mert még nem érezte, hogy a gyeplővel határozottan irányítani tudná az állatot. Már a táv felét megtették. A közönség hangosan biztatta a gyerekeket, a szánok elszakadtak egymástól. Valaki a közönség soraiból egy fekete kutyát szabadított be a pályára. Veli-Matti rénje megijedt a kutyától, megbotlott, bal hátsó lába beleakadt az istrángba. De a fiú most már nem adta fel. Erőteljesen megrántotta a gyeplőt, és a rén megállt. Akkor előrehajolt, és sikerült kiszabadítania a rén lábát. Ezzel azonban máris időt vesztett. Hogyan tovább?

Gombár Endre - Az ​éjféli nap birodalmában
Ha ​egy óvodás gyereket megkérdeznénk, mit tud a lappokról, bizonyára elcsodálkoznék. Azt hinné, a könyv lapjára gondolunk, csak hibásan vagy mulatságosan ejtjük ki. Pedig a lappok, északi rokonaink, igencsak megérdemlik, hogy megismerjük és számon tartsuk őket. Gombár Endre könyve hozzájuk vezet el bennünket, a sarkvidékre, erre a távoli és számunkra mégis közeli tájra. Bemutatja nekünk a lapp emberek, gyerekek életét, szokásait. Mindezt olyan kedvesen, derűsen és közvetlenül, hogy úgy érezzük, mintha vele együtt utaznánk a rénszarvasfogaton. A tanulságos és szép könyvet Fillenz István művészi ihletésű rajzai illusztrálják.

Kollekciók