Ajax-loader

Selma Lagerlöf könyvei a rukkolán


Selma Lagerlöf - Nils ​Holgerssons schönste Abenteuer mit den Wildgänsen
Der ​Kinderbuch-Klassiker Nils Holgersson wäre wohl nie in die Welt hinausgekommen, wenn er nicht einen Wichtelmann verärgert hätte. Zur Strafe wird er in ein kleines Männchen verwandelt, nicht größer als eine Hand breit. So fliegt er auf dem Rücken des Gänserichs Martin über die Provinzen und Städte Schwedens, erlebt unzählige Abenteuer und erfährt viel über sein Land.

Selma Lagerlöf - En ​saga om en saga och andra sagor
"Det ​var en gång en saga, som ville bli berättad och förd ut i världen. Det var helt naturligt, eftersom den visste med sig, att den redan var så gott som färdig." "En saga om en saga" är historien om hur Selma själv kom på och skrev Gösta Berlings saga, en inte helt lätt process som det skulle visa sig och en väldigt intressant och dramatisk historia. "Tösen från Stormyrtorpet" är en vacker och sorglig berättelse om en flicka som hamnar i onåd och förlorar sitt rykte och sin ära men som egentligen är oskyldig och godhjärtad. I sin iver att ställa allt till rätta för andra blir det istället fel, men till slut får hon sin stora kärlek ändå. Selma Lagerlöf är en av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare. Novellsamlingen En saga om en saga och andra sagor gavs ut första gången 1908. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909. Lagerlöf blev 1914 den första kvinnan i Svenska Akademien.

Selma Lagerlöf - Die ​schönsten Sagen und Märchen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Selma Lagerlöf - Egy ​udvarház története
Lagerlöf ​legtöbb története a skandináv misztikumba ágyazott témájával tűnik ki. Ez a különleges elbeszélés nemcsak észak mitológiájának elemeit, hanem valóság és álomvilág, élet és halál keveredésének megkapó történetét mondja el. Mindkét főszereplője jár "odaát": egyiküket az őrület, másikukat a tetszhalál ragadja el mindennapi világunkból, hogy örök szerelemben egyesüljenek. Hol is? Hát valamelyik világban, mely világ valósága a szerelmesek számára lényegtelen. Számukra a maguk valósága az egyetlen világ. Csak nekünk, kívülállóknak fontos, hogy melyik világban találnak egymásra. Talán épp ezért, az olvasó kívülállósága miatt oly erős és megkapó ez a történet.

Selma Lagerlöf - Niels ​Holgersen csodálatos utazása a vadludakkal
Nils ​Holgersson története immár száz éve kedvence az európai gyermekeknek. Selma Lagerlöf 1906-ban kis novellaként írta meg Nils történetét, a gonosz, állatkínzó kisfiú meséjét, akit egy törpe büntetésül elvarázsol, és azok gondjára bíz, akiket kínzott. Nem tudjuk, hogy Lagerlöf gondolta-e volna ezt a tartós népszerűséget, de biztos elcsodálkozna, hogy neve hallatán az embereknek Nils története jut manapság eszébe. Az elbeszélést Tábori Piroska eredeti fordításában közöljük, a gyermek olvasók igényeire tekintettel mai helyesírásra áttett módon.

Selma Lagerlöf - Löwensköld-trilógia
Selma ​Lagerlöf regénytrilógiájának szereplőit látszólag családi átok mozgatja, de valójában saját nemes vagy gyenge jellemükből fakadnak végzetes döntéseik. Érzelmek és ambíciók, irigység és rosszul értelmezett eszmények, a szerelem és az istenkeresés buktatói között vezet a Löwensköld család generációinak útja. A 19. századi svéd vidéki élet gazdagon megrajzolt hátteréből emelkednek ki a szerző emlékezetes nőalakjai, akik már egy új, önálló, saját sorsát kezében tartó nőideál megtestesülései. Selma Lagerlöf (1858–1940) az első női szerző volt, aki irodalmi Nobel-díjban részesült. Hazánkban – akárcsak világ­szerte – a _Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át_ című műve a legismertebb. Ez a trilógia volt utolsó szépirodalmi alkotása, amelyet most egy kötetben, Leffler Béla korabeli fordításának javított szövegével vehetnek kézbe a magyar olvasók.

Selma Lagerlöf - A ​császár
Selma ​Lagerlöf regénye nem sokkal az első világháború kitörése előtt, 1916-ban íródott. A szívfacsaró történet egy agyonhajszolt földmunkás, Jan hányatott sorsát és fokozatos szellemi leépülését mutatja be. A férfit későn született, túláradó szeretettel övezett, ám végül szerencsétlenül elzüllött lánya löki a kegyetlen kényszerképzetek markába. Az eszelős öreg Portugália császárának hiszi magát, gyermekét, Klára-Csilla Arankát pedig hatalmas császárnénak képzeli. A meggyötört Jan lassacskán a falu bolondjává válik, aki „császári” bőrsüvegben, papírkitüntetésekkel mellén, képzelt udvartartásának bűvkörében lépdel tragikus sorsa felé. A műben képzelet és valóság fonódik össze az északi népek babonás, rejtelmes mondáinak csodás köntösében.

Selma Lagerlöf - Die ​schönsten Legenden
"Es ​war zu der Zeit, da Augustus Kaiser in Rom war und Herodes König in Jerusalem. Da geschah es einmal, daß eine sehr große und heilige Nacht sich auf die Erde herabsenkte..." Selma Lagerlöfs Legenden gehören zum bleibenden Bestand religiöser Dichtung in der modrnen Literatur. Dieser Band enthält Heiligengeschichten aus Skandinavien, die berühmten _Christuslegenden_ und Legenden aus Italien und dem Heiligen Land.

Selma Lagerlöf - Az ​Antikrisztus csodái
Ha ​az emberiség történetében vannak nagy jelképek, az Antikrisztus alakja az egyik. Lagerlöf regényének alapja és kiindulópontja a római Ara Coeli Bazilika Bambino szobrocskája, melyet minden karácsonykor díszes ruhába öltöztetve, táncos-dalos tisztelettel köszöntenek a helybeliek. A történet szerint egy gazdag angol hölgy ellopja a szobrot, s helyére tökéletes másolatot helyez. Az igazi Bambino azonban visszatér, a hasonmást a ferences barátok kidobják, ám az önálló életet kezdve, a jólét és a gazdagság ígéretével számos hívőt megszédít, míg végül egy ferences szerzetes fel nem ismeri. A mű főhősei a valódi és a hamis igazság közt vergődve, a modern ember napjainkban érvényes lélekképét tükrözik, az egzisztenciális kétséget, mely egy Isten nélküli társadalom hamis ragyogásában a hazugságnak biztosít előnyt... Egy évszázaddal később - és ez már valóság - valóban eltűnik az Ara Coeli Bambinója, s azóta csak a másolata fogadja az odalátogatókat...

Selma Lagerlöf - Helga ​/ Marianna
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Selma Lagerlöf - The ​Löwensköld Ring
The ​Lowenskold Ring is the first volume of a trilogy originally published between 1925 and 1928. In addition to being a disturbing saga of revenge from beyond the grave, it is a tale of courageous, persistent women, with interesting narrative twists and a permeating sense of ambiguity. The potent ring of the title brings suffering and violent death in its wake, and its spell continues from one generation to the next, as well as into the two subsequent novels in the trilogy.

Selma Lagerlöf - Löwensköldska ​ringen
General ​Bengt Löwensköld ligger inför döden och hans sista önskan är att få begravas med sin ring, ringen han fått från Karl den tolfte. Några månader senare öppnas familjegraven för att begrava ytterligare en medlem från den Löwensköldska familjen. Under natten när graven står öppen passar bonden Bård och hans fru på att stjäla ringen, något de bittert kommer att ångra. Ringen bär nämligen på en förbannelse och bonden och hans familj hemsöks av olyckor. Men ringens förbannelse slutar inte där ... "Löwensköldska ringen" är den första boken i den klassiska romansviten om den Löwensköldska ringen, en bitter och spöklik ödessaga.

Selma Lagerlöf - Jeruzsálem
A ​19. század végén egy misztikus látogató hatására vallási megújhodás indult meg egy dalarnai svéd faluban, s az egész közösség arra az elhatározásra jutott, hogy javait pénzzé téve Jeruzsálembe zarándokol. Lagerlöf 1900-ban látogatta meg Jeruzsálemben ezeket a svéd parasztokat, s két évvel később meg is jelent a vallásos élményekről, emberszeretetről, a svéd parasztok életéről egyszerre valósághűen és meseszerűen tudósító regény, a svéd irodalom egyik ékköve. Selma Lagerlöf, aki Strindberg mellett a legnagyobb világirodalmi hatású alkotója a svéd irodalomnak, nem csak az első női irodalmi Nobel-díjasként, hanem a Svéd Akadémia első női tagjaként is tartja számon az irodalomtörténet. A Jeruzsálem mellett olyan remekművekkel vívta ki magának a világhírt, mint a Gösta Berling története és Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át. Szerb Antal így méltatja a szerzőt A világirodalmon történetében: "Lagerlöf fedezte fel a világ számára az Észak költészetét, az Északot, mint mesetájat, ahová a lélek vágya száll... A legendaképzés, az elhihető mese adománya Lagerlöf legfőbb írói tulajdonsága... Dickensnek talán ő az egyetlen méltó követője a modern irodalomban."

Selma Lagerlöf - Ilse Binting - Nils ​Holgersson csodálatos utazása
Az ​arasznyira zsugorodott Nils Holgerssonnak csodálatos és izgalmas utazásban van része: északra repül egy vadlúd-csapattal és Mártonnal, a házigúnárral. Hihetetlen történeteket hall, vadnál vadabb kalandokat él át, és új barátokra tesz szert. A klasszikus svéd gyermekkönyvet Ilse Binting átdolgozásában kapja kézhez az olvasó Oliver Regener illusztrációval.

Selma Lagerlöf - Liljecrona ​otthona
Az ​1800-as években járunk, karácsony másnapján. Egy asszony két gyermekével rokonlátogatásra indul, és hóviharba keverednek. A kislány, Nora, nem szeretne visszafordulni a vihar miatt, mivel egész évben ezt a karácsonyi partit várta. Nagy viszontagságok közepette eljutnak a karácsonyi vendégségbe, ahol megismerkednek a lövdalai lelkész feleségével. Lövdalában Nora a papkisasszony, Maja Lisa elkötelezett hívévé válik, aki a lövdalai tiszteletes előző házasságából született lánya. Nora már akkor érzi, hogy nincsenek rendben a dolgok, amikor első alkalommal beteszi lábát a plébániára. A második éjszakán akaratlanul is meghallgatja Maja Lisa szívszorító történetét. A következő napokban a kislány valóban azt tapasztalja, hogy a lelkész felesége tényleg gonosz mostoha, aki mindig új módszereket eszel ki, hogy gyötörje mostohalányát. A lövdalai emberek sem szeretik a papnét, a szóbeszéd szerint ő a plébánia melletti kiszáradt tó boszorkánya. A kötetet Leffler Béla fordította.

Selma Lagerlöf - A ​leghatalmasabb érzés
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Selma Lagerlöf - A ​Löwensköld-lány
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Selma Lagerlöf - Szelma ​Ottilia Lovisa Lágerlöf naplója
Selma ​Lagerlöf 1858. november 20-án született szülei Mórbackai birtokán. Négy éves korában gyermekbénulás következtében egyik lába életre szólóan meghibásodott. Kisgyermekkorában hosszú svéd téli estéken ő olvas fel egész családja örömére. Kilenc éves korában gyógytornáztatás céljából Stockholmban élő arisztokrata rokonokhoz utazik, orvostanhallgató bátyja kíséretében. A testnevelő intézetnek, ahova jár, előkelő rangja van, korábban Frederika Bremer, a nagyhírű írónő is az intézet növendékeihez tartozott. A Stockholmban és Uppszalában kapott élmények egész jövőjére kihatással lesznek. Az Uppszalai Dómban felbecsülhetetlen értékű időt tölt. A híres egyetemi városban bátyja kollégái kalauzolják a svédek hagyományos tavasz (Walpurgiz) ünnepén. Tizenhat éves korában írja első versét, 1881-ben a Sjöberg Leányliceum hallgatója lesz Stockholmban. A következő négy esztendőben tanári képesítést szerez, 1888-ban mély fájdalmára a családnak, el kell adnia Mórbackát. Két év múlva első díjat nyer az "Idun" folyóirat pályázatán.

Selma Lagerlöf - Csodálatos ​utazás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Selma Lagerlöf - A ​karácsonyi rózsa legendája
A ​Nobel-díjas svéd írónő novellája akár meseként is olvasható, de mint minden mese, ez a történet is az emberi élet misztériumának mélyebb rétegeibe hatol. Az előítéletekkel szemben, az empátia és a megbocsátás érzése mellett az egyetemes szolidaritás, a hit ereje és a szeretet szimbóluma világítja át ezt a hideg-rideg környezetben játszódó, de szívet melengető csodálatos elbeszélést. Bár mindannyian megláthatnánk, legalább egyszer életünkben, a legendás karácsonyi rózsát!

Selma Lagerlöf - A ​halál kocsisa
Szilveszter ​este, éjfél felé. Egy David Holm nevű korhely tüdővérzéssel fekszik a komor, fagyos templomkertben. Még nem tudja, nem is sejti, micsoda borzalmas feladat vár rá az új esztendőben: neki kell felváltania a Halál kocsisát, aki az óévben ezt a hálátlan tisztet betöltötte... Elfojtott romantikus szenvedély, misztika, erkölcsi példázat, bolygó kísértetek, a jó és a rossz küzdelme - minden megvan a Nobel-díjas Selma Lagerlöf 1912-ben megjelent könyvében, ami egy vérbeli svéd regényhez szükséges...és még több is, de erről beszéljen maga az írás.

Selma Lagerlöf - Gösta ​Berling's Saga
The ​first woman to receive the Nobel Prize for literature, Lagerlöf assured her place in Swedish letters with this 1891 novel. The eponymous hero, a country pastor whose appetite for alcohol and indiscretions ends his career, falls in with a dozen vagrant Swedish cavaliers and enters into a power struggle with the richest woman in the province.

Selma Lagerlöf - Eine ​Gutsgeschichte
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Selma Lagerlöf - The ​Wonderful Adventures of Nils
Considered ​a masterpiece since first published in 1907, this enchanting, remarkably original work by a Nobel Prize-winning author records the adventures of a mischievous 14-year-old who is changed into a tiny being, transported across the Swedish countryside on the back of a goose, and learns about nature, geography, and folklore.

Selma Lagerlöf - Arne ​úr kincse
Amikor ​a patinás katonatiszti családból származó svéd tanítókisasszony írásra adta a fejét, senki sem gondolta volna, hogy 1909-ben a Nobel-díj Bizottság neki fogja ítélni a világ legrangosabb elismerését. Selma Lagerlöf, a Nils Holgerson írója, tudott valamit az emberekről, az irodalomról, amitől az olvasók, kiadók, kritikusok és filmrendezők egyformán megszerették. Az idő is kíméletesen bánt vele: műveit halála után éppúgy olvassák, mint életében. E kötet két kisregényt fűz össze, mindkettő egy lányról és egy nagy szerelemről szól, s életre szóló lírai olvasmányélménye lehet egy fiatal lánynak.

Selma Lagerlöf - Mårbackasviten
I ​Selma Lagerlöfs självbiografiska svit omnämns hennes far - i Lagerlöfforskningen ofta kallad författarens musa - som en oemotståndlig charmör, trots att situation efter situation på skriande vis efterfrågar hans kärlek. Han kallas kraftkarl, fast tydligtvis är han en man utan kraft. Lagerlöf beskriver honom som en underbar far, men av den faderliga omsorgen ser vi inga tecken alls. Mot slutet är fadern helt frånvarande, men har satt svårutplånliga spår, genom att förslösa allt familjen ägt. När Selma Lagerlöf började skriva självbiografiskt utmanade hon sig själv och sitt tidigare författarskap. »Mårbackaböckerna« - Mårbacka [1922], Ett barns memoarer [1930] och Dagbok [1932] - är en osentimental självbiografisk berättelse där inte minst mannens svek hamnar i förgrunden. »Mårbackatrilogin« är omistlig för den som vill lära känna en av vår litteraturs största prosaister och den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Selma Lagerlöf - Le ​merveilleux voyage de Nils Holgersson à travers la Suède
Pour ​avoir joué un mauvais tour à un nain, Nils se retrouve à la taille d'un lutin. Il ne peut alors rien faire pour retenir Martin, le jars de la basse-cour familiale, qui veut s'envoler avec les oies sauvages. Tentant le tout pour le tout, Nils s'accroche à son cou... et s'envole pour le plus merveilleux des voyages à travers la Suède...

Selma Lagerlöf - Nils ​Holgerssons underbara resa genom Sverige
På ​ett torp i Västra Vemmenhög bor Nils Holgersson, en tio-tolvårs pojke, en riktig odåga. Som straff för sina elakheter mot gårdens djur, förtrollas han av hustomten till en liten pyssling. När han försöker hindra mors bästa vita tamgås, Mårten, att slå följe med vildgässen mot norr, blir det istället han som på Mårtens rygg följer med upp i luften Genom sin mänskliga list lyckas han hjälpa vildgässen mot Smirre, den ondskefulle räven. Vildgåsflockens ledare, Akka från Kebnekajse, lovar honom att få följa med på deras färd genom landet upp till Lappland. Och så börjar det stora, fantastiska äventyret för Nils, som från gåskarlens rygg får färdas från det bördiga och varma Skåne i syd till gässens sommarvisten i midnattssolens Lappland i norr. Gång på gång lyckas han rädda gässen undan den illvillige Smirre Räv, som svurit Nils evig hämnd. I Karlskrona söks han av den rasande kung Karl XI, som klivit ner från sin statysockel, men räddas av sin nyförvärvade vän, trägubben Rosenbom. Han får veta villkoret för sin förtrollning: om han för Mårten gåskarl hem till hösten, skall ha få bli stor igen. I Stockholm skiljs han från gässen och fångas av en fiskare. Han rymmer tillsammans med örnen Gorgo, som han befriar ur fångenskapen på Skansen. Nils lär känna den kloka korpen Bataki, som sätter honom på prov i Uppsala. Äntligen når han vildgässens dal i Lapplandsfjällen, där han återser Mårten. Mor Akka visar honom kring i den storslagna fjällvärlden under den korta Lapplandssommaren och snart är det åter dags att dra mot söder. Nils är glad att det bär hemåt, men får veta det sanna villkoret för att han ska få bli stor igen: att han för Mårten hem till mor - för att slaktas! Man kommer hem igen till Västra Vemmenhög. Nils vill inte svika vännen Mårten och försöker övertala honom, att de ska följa vildgässen mot södern. Men Mårten vill än en gång se hemgården. När han går dit blir han infångad av Nils mor. När Nils försöker rädda sin vän, bryts förtrollningen och han blir stor igen. Och Nils tar farväl av sina vänner vildgässen, som drar vidare mot söder.

Selma Lagerlöf - Nils ​Holgersson csodálatos utazása
Selma ​Lagerlöf, a későbbi Nobel-díjas írónő az 1900-as évek elején megbízást kapott egy iskolásoknak szóló földrajzkönyv megírására. Lelkesedéssel fogott a munkához, és bízott benne, hogy szebbet, jobbat adhat a gyerekeknek, mint az átlagos tankönyvírók, és megszeretteti velük szülőföldjüket. Így született meg a Nils Holgersson csodálatos utazása. Nils Holgersson vásott, unatkozó kölyök. Törpeként feljut a magasba, és a vadludakkal bejárja egész Svédországot. Megtanul a tó jegén aludni, nélkülözni, közelről megismeri az állatokat és az emberek mindenféle fajtáját; ennek köszönheti, hogy talpig ember válik belőle. Selma Lagerlöf könyve Nils féléves vándorlását, csodálatos, izgalmas kalandjait meséli el.

Selma Lagerlöf - A ​számkivetett
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Selma Lagerlöf - Anna ​Svärd
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Selma Lagerlöf - Gösta ​Berling
Az ​1891-es _Gösta Berling_ Selma Lagerlöf első regénye, s mindjárt világsikert aratott. Benedek Marcell fordítása 1912-ben jelent meg, s a gyors itthoni siker titkát Szerb Antal így jellemzi: ___"A könyv varázsa egy kevéssé Krúdy Gyuláéra hasonlít. Itt is egy gavalléros, úri világ elvenedik fel, a nemesi életformának csak szépségét és költőiségét látjuk, árnyoldalai nélkül. (...) Tizenketten vannak a gavallérok, és úgy járnak-kelnek a világban, mint Arthus király tizenkét lovagja. Gösta Berling alakját apollói ragyogásba vonja az, hogy az írónő érezhetően szerelmes belé, és elhalmozza minden fényességgel, amit a női képzelet a férfira láthat."

Kollekciók