Ajax-loader

Bret Harte könyvei a rukkolán


Arany%c3%a1s%c3%b3k
elérhető
2

Bret Harte - Aranyásók
A ​cím önmagáért beszél! A vadnyugatot idézi: nehéz sorsú, kalandos életű emberek világát, sziklás hegyormok alatt vágtató postakocsik és elfelejtett, beomlott aranybányák képét. Aki ezeket az izgalmas szép elbeszéléseket írta, maga is ott töltötte ifjúságát, a múlt század végi Kalifornia aranyat ígérő, vad vidékein: s talán éppen ennek köszönhető hogy hőseiben a fiatalos kalandvágy annyi romantikus bájjal keveredik. Francis Bret Harte nemhiába volt a maga korában Amerika legnépszerűbb novellaírója. Népszerűsége több mint fél évszázaddal halála után, ma sem csökken.

Bret Harte - Idill ​a Vörös Szurdokban
Francis ​Bret Harte (1836-1902) a tizenkilencedik századi amerikai irodalom nálunk méltánytalanul kevéssé ismert klasszikusa. Pályája kezdetén volt kifutó, gyógyszerészinas, nyomdász, cirkuszi indián, a pénzverde főfelügyelőjének titkára. Írói működését Karinthy-féle travesztiákkal kezdte, később születtek híres kaliforniai elbeszélései, karcolatai, tanulmányai. Ezek Amerika-szerte népszerűvé tették, csak a kaliforniaiak gyűlölték meg élesen bíráló hangjáért. Bret Harte teremtette meg egyébként a "cowboyregény" műfaját. Régi adósságunkat törlesztjük, amikor a magyar olvasót Bret Harte legkiválóbb elbeszéléseivel megismertetjük. Ezek az elbeszélések élénk színekkel ábrázolják a múlt század Amerikáját; az "aranyláz" megszállottjai, hamiskártyások, újgazdagok és szende kisvárosi tanítónők, a "Vadnyugat" megannyi színes figurája népesíti be a novellák világát.

Bret Harte - A ​vörösvágási idill / The Idyll of Red Gulch
Francis ​Bret Harte (1839-1902.) Bret Harte kalandos uton jutott az irodalomhoz. Albanyban született, de már gyermekkorában elkerült Kaliforniába, hol előbb mint tanitó, aranyásó, szedő, újságíró és pénzügyi tisztviselő működött. Első munkái a hatvanas években jelentek meg; különös feltűnést keltettek kaliforniai novellái, melyekben az aranyásók zordon és kalandos életét mutatta be. Népies rajzai, jellemképei nagy hatással voltak az európai irodalomra, így nálunk Mikszáthra. Élete végén a kaliforniai egyetem tanára lett, majd Németországban és Angliában konzulkodott. Ugyanitt halt is meg. Nevezetesebb művei: Tales of the Argonauts (Az argonauták meséi. Novellák az aranyásók életéből. Ebből való az itt közölt elbeszélés.) The Story of a Mine (Egy bánya története) Jeff Brigg's Love (J. B. szerelme) Conclensed novels (Sűrített regények; tulajdonképpen híres nagy regények rövidre fogott paródiái.) Költeményei is figyelemre méltók.

Bret Harte - Egy ​bánya története
Az ​amerikai kapitalizmus kialakulásának "hőskorával" foglalkozik Bret Harte, az amerikai kritikai realizmus egyik legnagyobb úttörője az "Egy bánya történeté"-ben. Harcos szellemben rántja le a leplet az első gengszter alakulatok üzelmeiről. Gyilkosság, hamisítás, vesztegetés, zsarolás - mindenfajta erőszak és csalás a fegyvere ennek a küzdelemnek, míg egy erős férfiben emberükre nem akadnak a bányajogért versenyt futó gazemberek. Egy félvér lányka finom szerelme sugározza be a regény szociális mondanivalóját. Az első laptól az utolsóig izgalmas, színes, érdekfeszítő ez a könyv.

Kollekciók