Ajax-loader

Agnès Desarthe könyvei a rukkolán


Agnès Desarthe - Egy ​titok, ami nem számít
"Vannak ​éjszakák, amikor a varázslat és iszonyat odahagyják a mesekönyvek lapjait, és mint forgószél söpörnek végig a város utcáin. Ha résnyire nyitva marad az ablak, beférkőznek az emberek közé" - írja a fiatal francia írónő nagy sikerű, odahaza több mint százezer példányban elkelt regényében. A regény öt főszereplőjének a sorsa éppen ilyen varázsos téli éjszakán kapcsolódik-fonódik össze eltéphetetlenül, amikor a puhán hulló hó mindent betemetve fehér mesevilággá változtatja a párizsi kertvárosi negyedet, ahol hőseink élnek. A középkorú Jabrowski házaspár, Dan, az ismert nyelvész és feleség, a mélyen vallásos és halálosan beteg Sonia, barátjuk, Émile Hortchak, a Nyelvtudományi Intézet befolyásos igazgatója, különös szomszédnője, a megejtően bájos, ám épp lelki-szellemi krízisen áteső Violette, aztán Hortchak amerikai titkárnője, a talpraesett, praktikus Harriet, aki szerelmes a főnökébe, és végül Gabriel, a briliáns tehetségű diák, Dan Jabrowski tanítványa és talán Hortchak törvénytelen fia. Ennek az öt hősnek sorsa, elő- és utóélete dereng-sejlik fel a sűrű hóesésben. Ezen a csodás-rettenetes éjszakán határozza el Sonia, hogy szép csöndben kiszökik az életből, mert már minden teendőjét elvégezte itt a földön. Meg is teszi. Ám kiderül, hogy Isten egyelőre nem rendeli magához, tervei vannak vele, Soniának még dolga van idelenn, az esendő emberek világában - neki kell elrendeznie annak a négy embernek az életét, akiket hátrahagyott. És Sonia hozzá is lát feladatához. Megkapó, egyszerre elandalítóan érzelmes és borzongatóan sejtelmes Agnés Desarthe intim hangvételű, míves kamaradarabja, ez a modern, XX. századi Grimm-mese-variáció a jó és gonosz harcáról, ez a fanyar komédia életről és halálról. Szívszorítóan szép pasztellszínekkel felfestett, puha csendbe alámerült - és épp ezért a lélek legapróbb rezdüléseit is visszahangzó - világ, ahol a természetes és természetfölötti, a szokványos és a csodás, a látható és láthatatlan, az e világi és a túlvilági tökéletesen illeszkedik egymáshoz, egy s ugyanazon dolog két oldalát jelenítve meg.

Agnès Desarthe - Chez ​Moi
Myriam's ​decision to open a restaurant in her Paris flat is characteristically unexpected and transforms her life in a curious way. For six years, Myriam has been living in self-imposed exile, cut off from her cool, reserved husband and from her son, and the opening night of Chez Moi is typically desolate. But little by little, Myriam's mouth-watering dishes draw people in, first the florist from across the road, followed by the school children tempted by a four-euro lunch, and then Ben, the most unflappable and devoted of waiters. As the restaurant sizzles towards success, figures and feelings from Myriam's past also begin to emerge, gradually re-awakening her appetite for life, both the bitter parts and the sweet. Simmering with stories, recipes, observations and dreams, "Chez Moi" serves up a painfully adult story, with an irresistible sprinkling of wonder and magic.

Agnès Desarthe - Kit ​érdekel a szerelem?
Julia ​soha életében nem volt szerelmes. Kivéve Karim Djéloulit. De az még oviban volt. Most az osztály legszebb sráca fut utána, de Juliát nem érdekli. Paulus tökéletes, a suliból az összes lány, még a végzősök is szerelmesek belé. Egyszerűen képtelenség, hogy a szuperpasinak egy szeplős, szemüveges stréber tetszene, akit utál az egész osztály, és aki még sohasem csókolózott. Talán csak egy rosszízű fogadásról van szó, amilyeneket a fiúk egymás közt, gúnyos tréfából kötnek? Vagy Paulus valóban meghibbant? A téli szünidőt követő házibuli választ ad Julia kétségeire.

Kollekciók