Ajax-loader

Fövényi József könyvei a rukkolán


Fövényi József - Papp Rita - Fogyókúráskönyv
Kevés ​hálásabb téma van manapság - legalábbis ami a rövid távú sikereket illeti -, mint a fogyókúráról beszélni, valakivel vagy valakikkel a sikeres fogyókúra titkát közölni, fogyókúrás recepteket adni. Ma, amikor környezetünkben minden második embernek több-kevesebb súlyfeleslege van, minden egyedik-ötödik magyar állampolgár kifejezetten kövér, szinte mindenkinek van valamilyen "biztos", "csalhatatlan" fogyókúrás tippje, mely társaságának élénk érdeklődésére tarthat igényt, de melyet ki-ki saját magán valamilyen okból nem tudott sikerrel - legalábbis tartós sikerrel - alkalmazni. Számos dolog van, melyhez nálunk mindenki ért: az első és legősibb téma, a labdarúgás. Pár éve mellé sorolható a közgazdaság és az utóbbi években a fogyókúra. Se szeri se száma a jobbnál jobb, "holtbiztosan ható" módszereknek. És ez nemcsak nálunk van így, hanem külföldön is, főleg a fejlett ipari országokban, ahonnan a legabszurdabb elképzelések is olyan mélyen begyűrűznek, hogy még legnagyobb sajtóorgánumaink is készséggel helyt adnak terjesztésüknek. Az orvosok, sőt az egészségügyben járatos laikusok is jól tudják; ha egy kórosnak tekinthető állapotnak, betegségnek számtalan, de akárcsak néhány tucat gyógymódja ismert, voltaképpen nincs hatékony eszközünk ellene. Így vagyunk a kövérséggel is. Ha csak egyetlen biztos módja lenne is a súlygyarapodás megelőzésének, illetve kiküszöbölésének, azaz a fogyókúrának, nem forogna közkézen több tucat, sokszor homlokegyenest eltérő módszer, s nem kényszerülnénk újabb és újabb metódusok keresésére.

Fövényi József - Dr. Szövérffy Géza - Inzulinnal ​kezelt cukorbetegek könyve
Ez ​a könyv olyan cukorbetegek számára készült, akik csak inzulininjekciókkal tudják kordában tartani ingadozó vércukorszintjüket. Az általános tudnivalókon kívül hasznos gyakorlati tanácsokat kapnak ahhoz, hogyan ellenőrizzék a vér glukóztartalmát, hogyan készüljenek fel egy ízletes ünnepi vacsorára, miképpen állítsák helyre a felborult vércukoregyensúlyt. Útmutatót kapnak ahhoz, hogyan készüljenek fel a családtervezéshez, utazáshoz, hogyan viselkedjen a család a cukorbeteg gyermekkel. A könyvet nagy haszonnal forgathatják nem csak a "kezdő" és "gyakorlott" cukorbetegek, de az őket kezelő háziorvosok is.

Howorka Kinga - Fövényi József - Funkcionális ​inzulinterápia
A ​könyv nemcsak diabetológusok, belgyógyászok és háziorvosok hasznos olvasmánya lehet, hanem a betegek és hozzátartozóik részére is közöl fontos ismereteket.

Fövényi József - Dr. Soltész Gyula - Inzulinnal ​kezeltek kézikönyve
Magyarországon ​több mint 600000 embert érint a cukorbetegség, ebből valamivel több, mint háromezer a 14 éven aluli gyerek, A cukorbetegségek egy része csak inzulinkezeléssel tartható egyensúlyban. Honnan lehet tudni, ki az, akinél a megfelelő diéta és a gyógyszeres kezelés nem elegendő? Hogyan kell a diabéteszes kisgyermeket kezelni, milyen speciális problémák jelentkeznek kamaszkorban, illetve terhesség esetén? Milyen inzulinfajták vannak forgalomban? Mi az intenzív inzulinkezelés és kiknek ajánlott az inzulinpumpa használata? Hogy kell vércukorszintet magunknak ellenőrizni, és milyen következtetéseket tudunk levonni e könyv segítségével, amíg nem találkozunk a kezelőorvossal?...

Fövényi József - Cukorbajról ​cukorbetegeknek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Fövényi József - Papp Rita - Cukorbetegség ​és diéta
... ​Egyre erősebben fogalmazódott meg az igény, hogy kizárólag a cukorbetegek diétájával foglalkozó, a táplálkozástudomány legújabb eredményeire támaszkodó diétáskönyv lásson napvilágot. Ezt az is erősítette, hogy a táplálkozástudomány új szemlélete is egyre inkább teret nyer mind Európában, mind hazánkban. Ezen új körülményekhez és a megváltozott emberi környezet által létrehozott szükségletekhez illeszkedő, a korábbiakhoz képest módosított javaslatokat kívánjuk könyvünkkel a cukorbetegek minél szélesebb köréhez eljuttatni.

Gyurcsáné Kondrát Ilona - Fövényi József - Cukorbetegek ​diétája
A ​cukorbetegség két fő típusa közül a felnőttkori ún. 2. típusú diabétesz a lakosság több, mint 1o%-át érinti. Mivel gyermekkorban ritkább, ezért a számot úgy kell érteni, hogy a felnőttek közül minden 6.-7. személynél kialakulhat a betegség. A cukorbetegségre ugyanis nagy mértékben hajlamosítanak a genetikai adottságokon túl, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások. A kiadvány összegzi a cukorbeteg diéta alapjait, mely a mai felfogások szerint nem a diabetikus készítményektől lesz diéta, hanem az ételek összetevőinek gondos megválogatásától, - figyelve arra, hogy az étrend minél több zöldséget, gyümölcsöt, rostot, és alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazzon. A diéta tehát nem csak a cukorbetegeknek fontos, hanem minden elhízásra hajlamos, vagy mozgásszegény életmódod folytató egyénnek, mivel ezzel ki tudja védeni a cukorbetegség- és szövődményei kialakulásának kockázatát.

Fövényi József - Gyurcsáné Kondrát Ilona - GI-diéta
A ​GI-diéta neve a glikémiás index elnevezéséből ered. Az étkezéskor nem csupán a bevitt kalóriákra kell figyelni, hanem az ételek összetevőinek arányára (fehérjék-zsírok-szénhidrátok) is, sőt az is nagyban befolyásolja, hogy meghízunk-e vagy tartani tudjuk a súlyunkat, hogy milyen típusú szénhidrátot fogyasztunk az ételeinkkel. -Ha magas GI-jű ételt fogyasztunk, az fokozza a meghízás esélyét, és növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. -Ha alacsony GI-jű ételeket fogyasztunk, az csökkenti az inzulinrezisztencia kialakulását, és a súlygyarapodást is jó eséllyel megállítja. A könyv szerzői több évtizedes tapasztalataikat foglalják össze mindazok számára, akik súlyproblémákkal küzdenek, vagy már túlsúllyal rendelkeznek. A könyvben rövid orvosi és táplálkozástani alapismeretek ismertetése után mintegy 200 receptet találunk az összetevők arányának feltüntetése mellett, de segíti az egészséges étkezés kialakítását egy GI-táblázat, mintaétlapok és étrend-összeállítási javaslatok is. A cél a súlygyarapodás megállítása cukorbeteg és egészséges túlsúlyosok számára.

Fövényi József - Gyurcsáné Kondrát Ilona - Cukorbetegek ​nagy diétáskönyve
A ​cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az a köztudatban, hogy a cukorbetegeknek speciális étrendre van szükségük, mely állítás ma már nem állja meg a helyét. Alapelvként elmondható, hogy a 2-es típusú diabétesz leg- gyakrabban az elhízás talaján, annak következményeként alakul ki, ezért a kezelésében is alapvető a következetes kalória- és szénhidrátbevitel-csökkentés és a rendszeres mozgás. A megfelelő életvitel az esetek egy részében – főként a betegség korai stádiumában – olyan mértékű javulást okozhat, hogy a tablettás, vagy akár az inzulinos kezelés is hosszabb időn keresztül elkerülhetővé válik! Hogyan táplálkozzon, mit egyen és hogyan kontrollálja az evési-ivási szokásait a frissen felfedezett cukorbeteg? Melyek a cukorbetegség szövődményei, amelyeket a helyes életvezetéssel el kell/lehet kerülnie? A diabetológus-dietetikus szerzőpáros több évtizede foglalkozik cukorbetegekkel. Tapasztalataikat, a diétázással kapcsolatos ismereteiket, több mint 1oo magyaros és reform módon elkészített receptet, tápanyagtáblázatot és a cukorbetegeknek szánt, egyéb fontos tudnivalókat találhat e könyvben. Ajánljuk e könyvet mindazoknak, akik a kialakult cukorbetegségükkel kapcsolatban ismereteiket szeretnék bővíteni, vagy az életmódjukat szeretnék megváltoztatni, hogy elkerüljék a diabétesz kialakulását.

Gézsi Andrásné Márta - Fövényi József - Testsúlycsökkentő ​program
Az ​elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem számos betegség kialakulásának forrása (cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi bántalmak). Rohanó életvitelünk következtében egyre kevesebbet mozgunk, ezért az elfogyasztott plusz kalóriákat szervezetünk elraktározza. A testsúlycsökkentő programok – a könyvben bemutatott példák tanulsága alapján – szakszerű segítséget nyújtanak a testsúly normalizálásában, és ezáltal a már kialakult betegség is könnyebben kordában tartható. A könyvben bemutatott példák tanulsága alapján érzékelhetjük, hogy a már kialakult cukorbetegség vagy magasvérnyomás-betegség is megszűntethető, ha a testsúlyunkat sikerül normalizálni. A testsúlycsökkentő program megtanítja: - milyen módon számíthatja ki saját kalóriaszükségletét? - hogyan főzzön, hogy az ételei az élvezeti érték megtartása mellett kevesebb kalóriát tartalmazzanak? - a receptek tápanyagtartalmának ismeretében nyomon követheti az elfogyasztott kalóriamennyiséget. - A receptek között találhat húsmentes és húsételeket, salátákat és finom édességeket, egészségmegőrző módon elkészítve, kevesebb kalóriával. A könyv szerzőisegítséget nyújtanak az egészséges életrend és életmód kialakításában, és a testsúly rendezésével a betegségek megelőzésében is. A Hogyan fogyjunk cukorbetegen? című sikerkönyv átdolgozott kiadása.

Fövényi József - Papp Rita - Cukorbetegek ​diétáskönyve
A ​hazai cukorbetegek száma egyre gyarapszik, táboruk immár több százezerre becsülhető. A betegek jelentős hányadának egyensúlyban tartásához nélkülözhetetlen a megfelelő diéta. E nagy sikerű könyv egy tapasztalt belgyógyász és egy dietetikus közös erőfeszítéseként született meg. A szerzők röviden képet nyújtanak a cukorbetegségről és a kezelés módjáról, mintegy kijelölve benne a diéta helyét. Könyvünkben harminc-harminc napos menüterveket adnak közre, példák tömegével kívánnak segíteni minden betegnek a legmegfelelőbb, testre szabott étrend kialakításában.

Fövényi József - Papp Rita - Cukorbetegek ​új diétáskönyve
Az ​új diétáskönyv szerkesztője részletesen ismerteti a cukorbetegség kialakulását, különféle típusait, az anyagcsere-állapotot jellemző mutatószámok értékeit és jelentőségét. Gyakorlati tanácsokat ad az életmód kialakításához, a gyakran előforduló problémák megoldására. A diétás rész két területe: a meghatározott szénhidráttartalmú étkezéseket megkönnyítő mintaétrendek és maga a receptgyűjtemény. A függelék az energiaigényeket ismerteti táblázatos formában és egyes élelmiszerek szénhidrát- és energiatartalmát. Minden cukorbetegnek ajánlható kiadvány, mivel a szerzők az utóbbi években történt fontos felismeréseket is tekintetbe véve számos kérdést más megvilágításban tárgyalnak, mint az korábban megszokott volt.

Fövényi József - Gézsi Andrásné Márta - Hogyan ​fogyjunk cukorbetegen?
„A ​fogyni vágyó mindent kipróbál, de hosszú távon visszatér megszokott ízeihez, és ha nem ügyel a mennyiségekre, a receptek összetevőire, a mozgás mennyiségére, kilói is visszajönnek. Ez a könyv különleges segítséget nyújt ennek elkerülésére. Egy eredményes fogyás esetismertetésével mutatja be, hogy „magyaros” ízekkel is meg lehet szabadulni a kilóinktól. A kiegyensúlyozott táplálkozásra épülő „diabéteszes étrend” nem csak az elhízott cukorbetegeknek szól, hanem azoknak is, akik szeretnék a diabétesz kialakulását megelőzni, vagy fölös kilóiktól „fájdalommentesen” megszabadulni. Az életmódváltás nem könnyű, de hosszú távon megéri!” Gyurcsáné Kondrát Ilona vezető dietetikus „A cukorbetegek folyamatosan különböző tiltásokkal találkoznak életük folyamán. Nem kap elég hangsúlyt azonban azoknak az ismereteknek a megtanítása, melyekkel a tilalmakat pótolni lehet, melyek egyformán biztosíthatják az élvezhető étkezést és ugyanakkor a helyes egyéni energia és szénhidrátszükséglet betartását. Gézsi Andrásné Márta és Dr. Fövényi József könyve éppen ebből a nehéz helyzetből mutat kiutat. A kiváló dietetikus, egy remek finomságokat készítő szakács, Dobrádi Sándor valós történetén és receptjein keresztül egyszerűen, közérthetően vezeti el az olvasót az egészséges életmód megismeréséhez, és számos példával mutatja be, hogy az ismert és kedvelt ételeket, hogyan lehet ízletesen, de egészségesebb módon elkészíteni. A számos könyv szerzőjeként jól ismert Fövényi tanár úr komoly klinikai tapasztalattal, könnyen érthető módon, világosan foglalja össze mindazokat az ismereteket, melyeket egy cukorbetegnek a diabéteszről tudni érdemes. Hasznos tanácsokat ad a helyes életvezetés kialakításához, és megmagyarázza a betegség természetének és kezelésének elméleti hátterét.” Dr. Vörös Péter diabetológus, nefrológus szakfőorvos

Fövényi József - Dr. Halmos Tamás - Dr. Pogátsa Gábor - Diabetológia
A ​Háziorvos-továbbképzés sorozat nagy sikerű kötetének ötödik, átdolgozott és bővített kiadását tartja kezében az Olvasó. A magyar népesség mintegy 48 százaléka szenved cukorbetegségben, és közel ugyanennyi a szénhidrát-anyagcsere enyhe zavarában. E betegek felelősségteljes ellátása komoly feladatot ró a háziorvosokra, mivel a cukorbeteg leginkább akkor mentesülhet a betegség és szövődményeinek terheitől, ha kezelését a diabetes gondozásában jártas, a betegség iránt fokozott érdeklődést mutató orvos végzi. Ezért minden háziorvos fontos feladata, hogy diabetológiai tudását elmélyítse és folyamatosan frissítse. Ebben nyújt hasznos segítséget ez a jól tagolt, áttekinthető könyv, amely minden háziorvos polcán helyet érdemel. Szerzői, a téma ismert szakemberei, részletesen tárgyalják a diabeteses beteg kezelésének és gondozásának minden kérdését, beleértve a szakterület legújabb eredményeit is.

Kollekciók