Ajax-loader

Rubin Eszter könyvei a rukkolán


Zklktkqturbxy8yzjdhzjc3nmzlmjk2mjjkowu0yzzimgeyngi2odq4os5qcgvnkzuczqjsamld
elérhető
9

Rubin Eszter - Bagel
Kohav ​Virág Bagel boltjában a törzsvendégek sorsát ismerjük meg a regénnyé összeálló novellafüzért olvasva, amely a zsidóság, az iszlám, az istenkeresés, a szex, a gasztronómia, a gasztrománia és a húsevés filozófiai kérdéseit járja körül, sokszor szatirikus vagy abszurd módon új nézőpontokat mutatva. Könnyen magunkra ismerhetünk a szereplőkben, akik mind keresnek valamit, valakit, de leginkább válaszokat próbálnak találni, a megoldás azonban mindig kívül esik az általuk megismerhető eseményhorizonton. Rubin Eszter második kötete, a Bagel ott kezdődik, ahol Barhesz című első regénye véget ért. A korábban megismert családtagok azonban háttérbe vonulnak és új karakterek lépnek színre, így a Bagel önálló történetként is olvasható.

Post_90306_20120604092921
elérhető
46

Rubin Eszter - Barhesz
A ​barhesz a zsidó konyha péksüteménye, kelt fonott kalács. Szombatra hosszúkás, az őszi nagyünnepekre kerek formában sütik. Ebben a tipikusan huszadik századi magyar történetben úgy fonódik össze a Kohav és a Stier család sorsa az időben, akár a barhesz fonatai. Mákkal bőven megszórva. "A bika csillagkép szarvai közt felragyogó legfényesebb csillag, a nap lemenő sugarainál láttuk meg egymást először. A zsidó negyed egyik romkocsmájának pingpongasztala mellett" - meséli Virág, az elbeszélő. Felnőtt fejjel, egy új szerelem miatt válik igazán fontossá számára a zsidóság, ekkor mélyed el a hagyományokban és a zsidó konyhaművészetben. A főszereplő építész, mint a dédapja, de leginkább vaníliaillatú kelttészta- és trüffelépítmények tervein dolgozik. A regény szövetébe természetesen illeszkedő receptek által megismerhetjük a ludaskása, a macaron és mindenekelőtt a barhesz készítésének titkát. Egyedi, szatirikus módon ábrázolja a gasztrománok világát, abszurdba hajló nézőpontból tekint a zsidó lélekre, istenkeresésre, szexre. "Az egész zsidósdi egy nagy purimi karnevál, csak a purimmal ellentétben a többi ünnepen kötött a témaválasztás."

Rubin Eszter - Árnyékkert
Az ​Árnyékkert fordulatos, nagy ívű családregény, amely finom iróniával vezet végig a Stark-ház harminc évet felölelő krónikáján. Az 1980-as években kezdődő és napjainkig ívelő történet két főhőse, Gyuri és Lia kamaszkori szerelemből lép át a házasságba. Eleinte jól alakul az életük, a rendszerváltás lehetőségeit megragadva igyekeznek előrejutni. Gyermekeik születnek, karriert és házat építenek, ám az otthonuk falán egy napon repedés jelenik meg. Ezt követően, rejtélyes módon, a kapcsolatuk és az életük is repedezni kezd. A házuk mintha önálló életre kelne, a dolgozószoba külső fala eltűnik, sűrű borostyánból nőtt függöny zárja el a nappaliba nyíló ajtót. A különös hely mindenkit megbabonáz és hatalmában tart. A szereplők szélsőséges érzelmek rabjaivá válnak, egyre inkább az elemi ösztönök és nyers érdekek vezérlik őket, még a lelki bántalmazástól sem riadnak vissza. Titkokat rejtegetnek, megcsalnak és megcsalatnak. A romlás feltartóztathatatlannak tűnik, és felfal mindent, ami útjába kerül. A regény fejezetei az évszakok változását követve, fokozatosan tárják fel a családtagok közti kapcsolatok mélyrétegeit, az önsorsrontás és élethazugságok széles skáláját. Egyszerre lebilincselő és hátborzongató, amint a harmonikus együttélés lépésről lépésre hullik szét, a katartikus végkifejlet felé haladva. A szerző mindezt Budapest közelmúltbeli és jelen valóságába helyezi, kiváló arányérzékkel vegyítve a racionálisan érzékelhetőt a szürreálissal. RUBIN ESZTER családregénye, ez a sokféle olvasatot kínáló, sejtelmes hangulatú mű szimbólumokban gazdag, mágikus erejű szövegével a kortárs próza magával ragadó darabja. „Rubin Eszter sodró cselekményű regényének főszereplői egy házasság, amit talán sosem kellett volna megkötni, egy ház, amelyet talán sosem kellett volna felépíteni, egy gyerek, akinek talán máshova kellett volna születnie, és mindazok a szerelmek, házak, gyerekek, amik és akik sosem válhattak valósággá. Filmszerűen élénk, pergő dialógusokban megírt jelenetek és lírai, álomszerű futamok váltakoznak az egyre komorabbá váló könyvben, amely azt a kérdést járja körül, vajon létezhet-e egyáltalán saját élet.” Gács Anna – kritikus, esztéta RUBIN ESZTER az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott, később cukrászképesítést szerzett. Fordulatos életpályája és a személyes tragédiák is közrejátszottak regényeinek témaválasztásában. A Barhesz először 2012-ben, majd 2016-ban átdolgozva látott napvilágot, és ugyanebben az évben jelent meg a Bagel. A Barheszből monodráma készült, melyet Csákányi Eszter adott elő.

Rubin Eszter - Hisztaminintolerancia ​szakácskönyv 2.
A ​nagy sikerű és hiánypótló Hisztaminintolerancia szakácskönyv után Rubin Eszter új kötettel jelentkezik. A Receptek a gyógyuláshoz alcímet viselő könyv 63 vadonatúj, alacsony hisztamintartalmú receptet tartalmaz, valamint Farkas-Boross Zita integratív táplálkozási tanácsadó összefoglalóját a hisztaminintolerancia tüneteiről és kialakulásáról, a feltárásához szükséges vizsgálatokról, valamint a gyógyuláshoz vezető út fő fizikai és lelki pilléreiről. A csodálatos fotókkal illusztrált receptgyűjteményben mindenki megtalálhatja a választ, hogyan lehet kreatívan, megfelelő főzési technikákkal változatossá tenni a diétát. Az ételek ezúttal sem tartalmaznak gyulladáskeltő hatású alapanyagokat: glutént, tejet és tejtermékeket, tojásfehérjét, élesztőt, szóját, kukoricát, napraforgóolajat, hozzáadott cukrot és mesterséges édesítőszereket. Ez a fajta étrend segíti a bélregenerálást, és jótékony hatással lehet a hisztaminintolerancia egyik leggyakoribb kiváltó okára, a bélgyulladásra. A receptekben szereplő, gondosan összeválogatott, hasznos tápanyagok pedig kedvező feltételeket teremtenek az emésztésben fontos szerepet játszó, jó bélbaktériumok számára. Mert tudjuk, hogy az egészség a belekben lakozik. "Manapság rengeteg ember küzd emésztési panaszokkal, sokan közülük hisztaminintoleranciával. A sok tiltólista mellett Rubin Eszter könyve nagy segítség a mindennapokban, a már kipróbált, bevált receptek nagy terhet vesznek le a páciens válláról. Szeretettel ajánlom minden érintettnek, hozzátartozóiknak ezt a könyvet, a benne lévő recepteket és a kiegészítő információkat." Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász RUBIN ESZTER író, gasztronómus az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott, később cukrászképesítést szerzett. Fordulatos életpályája és személyes tragédiák is közrejátszottak korábban megjelent regényeinek témaválasztásában. Gasztronómiával gazdagon átszőtt első két kötete a Barhesz (2012) és a Bagel (2016). A Barheszből monodráma is készült, amelyet Csákányi Eszter adott elő. A Jaffa Kiadónál 2019-ben jelent meg a nagy sikerű Árnyékkert, ezt követte a Hisztaminintolerancia szakácskönyv.

Rubin Eszter - Hisztaminintolerancia ​szakácskönyv
A _Hisztaminintolerancia ​szakácskönyv_ az első magyar nyelven megjelenő, alacsony hisztamintartalmú recepteket tartalmazó receptgyűjtemény. A csodás fotókkal illusztrált kötet az író, gasztronómus Rubin Eszter – mint hisztaminintoleranciában érintett – saját tapasztalatain alapul. A kötet nemcsak hisztaminintoleranciában, de összetett táplálékallergiában érintetteknek is óriási segítséget nyújt. Minden recepthez Kulcsár Angéla funkcionális táplálkozási szakértő írt tudományos alapokon nyugvó kommentárt. A _Hisztaminintolerancia szakácskönyv_ nemcsak azoknak szól, akik már tudják, hogy érintettek, de azoknak is, akiknek életében valaha jelentkezett vörösbortól, csokoládétól, paradicsomtól, erjesztett ételektől vagy tartósítószerektől (például szulfitoktól), akár gyógyszerektől (például szaliciláttól, aszpirintől) orrdugulás, tüsszögés, fulladás, szapora pulzus, csalánkiütés, bélrendszeri panaszok, vagy régóta megmagyarázhatatlan tünetektől szenvednek, de az egészségügyi vizsgálatok sokszor mégis negatív eredményt mutatnak. Az alacsony hisztamintartalmú diéta az egyéni eltérések változatossága miatt nem egy olyan egzaktul meghatározható rendszer, mint például a gluténmentes vagy a laktózmentes étrend, ezért a receptek ötleteket adnak az életmód- és szemléletváltáshoz. A hisztaminintolerancia azonban csak a jéghegy csúcsa, amely mögött általában valamilyen gyulladásos folyamat áll, ezért a könyvben szereplő ételek nem tartalmaznak gyulladáskeltő anyagokat: glutént, szóját, kukoricát, tejet, tejterméket, hüvelyeseket, cukrot, édesítőszereket, egy kivétellel olajos magvakat, és többnyire alacsony fruktóztartalmúak. Alapvető szempont, hogy hosszú távon nem a hisztamintól kell megszabadulni, hanem a gyökérokok feltárásával, gyulladáscsökkentő étrenddel, és bélregeneráló terápiával a szervezetünket kell alkalmassá tenni arra, hogy a hisztamint újra képes legyen lebontani. „Hiánypótló ez a kötet, mivel nagyon sok ember küzd hisztaminintoleranciával anélkül, hogy tudna róla. Akik viszont már sejtik, hogy tüneteik hátterében ez állhat, gyakran magukra vannak hagyva, hiszen tüneteiket saját maguk vagy a környezetük is sokszor pszichés problémának gondolják, és nem ismerik fel, hogy tüneteiknek fizikai oka is lehet. A hisztaminproblémák okainak kezelésével teljesen tünetmentessé tehetjük állapotunkat. A könyvben szereplő receptek kitűnő segítséget jelentenek abban, hogy elkerüljük a felesleges hisztamin felhalmozódását." Kulcsár Angéla funkcionális táplálkozási szakértő RUBIN ESZTER író, gasztronómus az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott, később cukrászképesítést szerzett. Fordulatos életpályája és személyes tragédiák is közrejátszottak korábban megjelent regényeinek témaválasztásában. Gasztronómiával gazdagon átszőtt első két kötete: Barhesz (2012), Bagel (2016). A Barheszből monodráma is készült, melyet Csákányi Eszter adott elő. A Jaffa Kiadónál 2019-ben megjelent utolsó kötete a nagy sikerű Árnyékkert.

Kollekciók