Ajax-loader

Csemer Géza könyvei a rukkolán


Csemer Géza - Szögény ​Dankó Pista
Az ​"álomregény" személyes indíttatásból született, hiszen Csemer Géza édesapja is abban a szegényes viskóban született Szegeden a Bihari u. 13. szám alatt, ahol Dankó Pista meglátta a napvilágot, akinek élettörténetét írja le. A korabeli fotókkal és dokumentumokkal kísért krónika szerzője olvasmányos stílusban, megkapóan és szívhez szólóan beszéli el a cigányprímás életét.

Csemer Géza - Cigányok ​főztje
A ​muzsikus cigány családban született író a cigányság gasztronómiai kulturáját dolgozza fel. könyvében. A receptek mellett irodalmi és zenei ínyencség is található a kötetben. A roma étkezési szokások mellett olvashatunk többek között Petőfi, Arany, Ady, Kosztolányi, Móra, Juhász Gyula és Határ Győző, valamint híres cigányzenészek (Dankó, Czinka Panna) írásaiból is. Az illusztrációk között számos korabeli rajzot, fotót, grafikát találunk.

Csemer Géza - Czinka ​Panna
A ​kiadványban tizenkét színműve található a muzsikus cigány családban született szerzőnek. Hol kacagtató, hol megríkató, olykor nosztalgiázó remek stílusú történeteket adott közre, színházi előadások fotóival, plakátjaival illusztrálva.

Csemer Géza - Korpádi Péter - Patyi Árpád - Cigány ​ételeskönyv
"A ​cigányság a magyar kultúrának egyik igenis komoly része. Ez nem csak a zenére áll, de más kulturális megnyilvánulásokra is, mint például a konyha. A mostani időkben sokan nagyon is érdeklődnek a cigányság sorsa iránt, ezért örvendetes, hogy Csemer Géza és Korpádi PÉter konyhaművészeti könyvet írt a mi cigányaink hagyományáról. Érték ez a későbbi nemzedékek számára is, mert megőrzi azt, ami a múlté volt, de a jövőt is szolgálja." Habsburg Ottó

Csemer Géza - Korpádi Péter - A ​legfinomabb cigány ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csemer Géza - Habiszti: ​cigányok élete - étele
A ​magyar olvasó először vesz kezébe olyan könyvet, amely egyszerre tartalmaz írásokat, lexikális adatokat és ételrecepteket - azaz történelmet, szokást, életstílust, s mindezt a cigányokról - egykori és mai cigányemberekről. Ez a mű szerzője szántából, aki maga is cigány, arra lenne hivatva, hogy ké­pet adjon mindarról, ami különben feledésbe merülne. Tehát egyfajta összegezést cigányügyben. Köztudott, hogy ma milyen sanyarú körülmények között élnek a magyar cigányok - és határainkon túl is! Kevésbé tudják, hogy a magyar cigányság már megvolt presztízsét lerombol­ták. Helyette nem adtak semmit. A cigányzenéről azt állítják a korifeusok: nem kell! De hiszen, ami nincs, arról könnyű leszoktatni bárkit. A múlt század végétől hazánkban főként Románia területéről özönlő cigányok­tól is elvették ősi mesterségeiket. Földosztáskor földet nem kaptak. Putritele­pekre húzódtak és a nagyvárosokba jártak „fekete vonatokon" dolgozni, és csa­ládjuktól elválasztva munkásszállásokon élni - lumpen-elemekhez csapódva, ital­boltok füstjében emlékezni és felejteni régi életüket. A kormányzat egyenlő jogokat deklarált, de egy közrendőr egész cigánytele­pet volt képes rettegésbe hozni igazságtalanul. Maradandó közös örökségünk csak az ének-zene és tánc maradt. A muzsikus családokban az átörökített hangszer- és stílustudás, a másik - nagyobb - cigányrétegben a minden rosszon felülemelkedni tudó dalos-táncos jókedv. Közben szegénység, deviancia, antihigiénia, betegség, pusztulás. Es mégis - ilyen országos viszonyok közt lát napvilágot e könyv? Igen - gondolom én -, mert meg kell mutatni - nosztalgia nélkül -, mit vesz­tettünk el. Nagyon sokat... Valamikor így éltek az ún. úri cigányok és így étkeztek. Vagyis úgy. ahogy a környezetüktől látták és tanulták el - csak az ételükbe több zsírt és paprikát tettek, s ha tehették, többet főztek a kelleténél -, hogy a maradékból az éhező ősöknek is jusson... Nem vitás pazaroltak is. ha volt miből. A HABISZTI című könyv kb. 320 oldalon több mint 400 receptet és közel 700 képet tartalmaz, valamint leírásokat, idézeteket, humoros okfejtéseket, stb. azoknak a cigányoknak, múlt- és jelenbélieknek életéről, akik a leírtak szerint éltek-élnek, ettek és esznek...

Kollekciók