Ajax-loader

Erich Übelacker könyvei a rukkolán


Erich Übelacker - Otthonunk, ​a világegyetem, a végtelen térben és időben
Az ​univerzumot, vagy másképpen a világegyetemet a csillagok és a galaxisok alkotják. Ezek 15 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanással keletkeztek, így ettől az eseménytől kezdve létezik tér, idő anyag.A kötet a huszadik század végének kozmológiájába enged bepillantást. Olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint mi a világmindenség, hol kezdődik és végződik idő és tér, milyen az univerzum szerkezete és hol vannak a határai.

Erich Übelacker - Atomenergia
A ​számos izgalmas kérdés közül néhány: Miért nem robban szét az atommag? Mi az a maghasadás? Miért világítanak a csillagok? Mi az energia? A fizika iránt érdeklődő olvasó széleskörű ismeretekkel gazdagodik az atomi világról és az atomenergiáról.

Erich Übelacker - Az ​idő
A ​MI MICSODA könyvsorozat 13. kötete ez a könyv. A sorozat minden évben újabb és újabb kötettel bővül. Történészek, fizikusok, csillagászok, biológusok adják közre ezekben a könyvekben mindazt, amit a szakmájukban ma tudni lehet. Gondolataik világosak és érthetőek, hiszen ők maguk is úgy közelítenek meg minden témát, hogy felteszik a legkézenfekvőbb kérdéseket. Azokat, amelyeket mindenki föltenne: a kíváncsi gyerek és a kíváncsi felnőtt. Ez a kötet segít definiálni az idő fogalmát, hogyan határozza meg mindennapi életünket. Az őseinknek mennyit kellett fáradozniuk a naptár elkészítésekor. Részletesen foglalkozik a naptárral, az órával, a szökőévvel és a nyári időszámítással.

Erich Übelacker - Csillagképek ​és csillagjegyek
Milyen ​a téli és a nyári égbolt, milyen csillagokat látnak a Föld másik féltekén lakók? Milyen mondák fűződnek a csillagképekhez? Hogyan függ össze a Vízöntő az özönvízzel? Mik az állatövi csillagjegyek? A könyvet lapozgatva választ kapunk ezekre a kérdésekre és még sok hasonlóra is. Végre magyarázatot kapunk csillagászat és az asztrológia összefüggéseire, de ellentéteire is.

Erich Übelacker - Energia
Az ​energia fogalmával lépten-nyomon találkozhatunk. Energiára nemcsak a fűtéshez és az autózáshoz van szükségünk. Energia nélkül semmiféle életforma nem alakulhatott volna ki a Földön. Napjainkban elsősorban szénből, kőolajból és földgázból termelünk energiát. Ezekből az energiahordozókból azonban végesek a készleteink. Emellett kibányászásuk és elégetésük károsítja a környezetet. Az egyébként környezetkímélő atomenergia előállítása viszont veszélyeket hordoz, olyannyira, hogy szélsőséges esetben szörnyű katasztrófákat idézhet elő. Az ún. „tiszta" energiaforrások felhasználása ma még nem elég hatékony. A Nap sugárzását, a szél erejét és a korlátlan mennyiségű hidrogén energiáját ma még csak egy-egy területen alkalmazzák. Erich Übelacker fizikus professzor szemléletesen ír az energiatermeléshez kapcsolódó kérdésekről és problémákról. Könyvében részletesen szól nemcsak a szén, a földgáz és a kőolaj, hanem az atom-, a nap- és a szélenergia felhasználásáról, és végül a különösen tiszta hidrogén fontosságáról.

Erich Übelacker - A ​Hold
Miért ​nem esik le a Hold a Földre? Miért van dagály és apály? Mi az a holdfogyatkozás? Ezekre a kérdésekre is választ a szerző, a Hamburgi Csillagvizsgáló igazgatója. A kötet szemléletes illusztrációkkal mutatja be a Nap, a Hold és a Föld közötti kölcsönhatást, valamit a Hold hatását a Földre és az emberekre. Olvashatunk az Apolló programról és választ kapunk arra is, vajon lehet-e élni a Holdon.

Erich Übelacker - A ​Nap
Az ​őseink számára rejtélyesnek hitt égitest szakszerű, közérthető, szemléletes bemutatásával, számos jelenségre és titokra kapunk feleletet. Megtudhatjuk, hogy mi az ózonréteg, összeütközhet-e a Nap a csillagokkal, s fekete lyukká válhat-e majd. Színes fotókkal és ábrákkal gazdagon illusztrált könyv.

Erich Übelacker - A ​bolygók és az űrkutatás
Az ​űrutazásban elért, óriási fejlődés megváltoztatta a világűrről alkotott képünket. 1969-ben első alkalommal lépett ember a Holdra. Kereken 30 évvel később már rendszeresen repülnek űrszondák a világűrben műholdak keringenek a Föld körül és épül az 1SS, a Nemzetközi Űrállomás. Ugyanakkor a saját naprendszerünket még mindig nem ismerjük teljesen. A MI MICSODA sorozat új kötetében egy csillagász, Erich Übelacker professzor - aki hosszú évekig a hamburgi planetárium vezetője - nyújt bepillantást az űrkutatásba. Elmagyarázza az űrrepülés alapjait és leírja naprendszerünk felépítését. Vajon milyen jelentősége van az űrhajózásra nézve annak, hogy az a bizonyos alma egykor Newton fejére esett? Létezik máshol is élet az univerzumban? Hogyan lehetséges, hogy elméletileg elutazhatunk a távoli napokhoz, gyakorlatilag azonban egy ilyen út megvalósíthatatlan? A kötetben többek között ezekre a kérdésekre is naprakész és közérthető válaszokat kapunk.

Erich Übelacker - Modern ​fizika
Milyen ​gyorsan terjed a fény? Miből áll az anyag? Mi a kvark? Lassabban múlik az idő az űrhajóban, mint a Földön? Mi történt az ősrobbanás után? Erich Übelacker, hosszú évekig a Hamburgi Planetárium vezetője, számos Mi MICSODA könyv szerzője betekintést enged a modern fizika lenyűgöző világába.

Kollekciók