Ajax-loader

Trebbin Ágost könyvei a rukkolán


Trebbin Ágost - Lehmann Ferenc - A ​pécsi villamosvasút és autóbusz-közlekedés
A ​szerkesztés és az adatok bősége már első olvasásra is lenyűgöz: szülővárosom, Pécs villamos-és autóbusz közlekedése történetének tárgyszerű leírását találom a kötetben, amelynek adatai segítenek felidézni gyermekkorom személyes emlékeit. Ha a naptárra nézek, szinte elképedek, hogy a kényelmesen lassú, a kitérőkben türelmesen várakozó, csilingelő, sárga pécsi villamosok már mióta nem közlekednek. A második fejezet az autóbuszokról jelenti az időbeli folytonosságot. Hiszen a pécsi villamos ma már csak emlék, a város közforgalmát napjainkban kizárólag az autóbuszok bonyolítják le. Ennélfogva a buszokkal kapcsolatos emlékeim jó része friss és állandóan bővülő tapasztalat, amikor elszármazott tükeként, időnként Pécsett tartózkodván valamelyik járatát igénybe veszem.

Trebbin Ágost - A ​pécsi Nádor Szálló regénye
„A ​Nádor Szálló regénye" című könyvemet elsősorban Édesapám emlékének szenteltem, és személyén keresztül mindazoknak a drága emlékezetű tanítómestereimnek, barátaimnak és kollégáimnak, akik már nincsenek közöttünk. Úgy gondolom, hogy tán most ott vannak együtt több dimenziónyi távolságban a Földtől, és a „mennyei kávéház" kapujánál várják a régi, kedves törzsvendégeket. Életpályája összeforrt a Nádor Szálló sorsával. Visszagondolva a küzdelmes évekre, nyugodtan állíthatom, hogy neki az életét jelentette ez a sok vihart megélt, Széchenyi téri patinás épület. Az 1940-es évek végén került a Nádorhoz. Végigjárva a hivatali ranglétra státuszait az igazgatóhelyettesi beosztásig emelkedett. Magánélete szinte alig volt. Már korán reggel bent volt a hivatalban, hiszen mint az áruforgalom irányítójának figyelnie kellett a gazdasági, értékesítő, szállodai és éttermi tevékenységek minden apró munkafázisára. Fáradhatatlanul járta a házat, szervezett és ellenőrzött. Távollétében helyettesítette az önálló egység igazgatóját. Bizony sokszor még az is előfordult, hogy hazamenni sem tudott elfoglaltságai miatt. Felettesei a szorgalmáért megbecsülték, tisztelték. Nyugdíjas napjaiban sem szakadt el szeretett munkahelyétől, szíve és gondolatai vissza-visszahúzták oda. Édesapám együtt örülne velem könyvem megjelenésének, amely remélhetőleg hozzájárul majd ahhoz, hogy a pécsi emberek ne feledkezzenek meg a város egykori büszkeségéről, a Nádor Szállóról.

Trebbin Ágost - Pécsi ​színek és hangulatok II.
Igazi ​színek és hangulatok egy olyan könyv lapjain, melyeket Trebbin Ágostnak köszönhetünk. Épületek mellett sétálunk el nap, mint nap, anélkül, hogy bármi eszünkbe jutna a falak tövé­ben, nem gondolunk arra, mi történt, mi történhetett ott hajda­nán. Ha azonban végigolvassuk ezt a könyvet, úgy érezzük, mi is részesei vagyunk, voltunk egy-egy izgalmas eseménynek. Látjuk, hogy mulattak hajdan dédapáink, látjuk mit vacsorázott egy-egy híresség, belecsöppenünk a török világba, avagy együtt izgulunk azokkal, akik az egyetem tövében az első ejtőernyős ugrásra vár­tak. Egyszóval lassan megelevenedik a múlt, az események ott, a szemünk láttára zajlanak le.

Trebbin Ágost - Pécsi ​színek és hangulatok
Trebbin ​Ágost Pécs múltjának hűséges kutatója, s évek óta jelenteti meg színes írásait a Pécsi Hírek hasábjain, s ezek az írások most könyvvé álltak össze sokunk örömére. Közhely, hogy a múlt nélkül kevésbé értenénk meg a jelent. Trebbin Ágost írásai viszont egyáltalán nem közhelyesek, szóljanak bár régi vendéglőkről, fürdőkről, egykori technikai csodákról, s bármiről, ami a múltunk, s ezáltal jelen életünk része is. Ezeket az írásokat öröm olvasni - tudom, mert olvastam valamennyit -, ezek az írások egyszerre késztetnek álmodozásra és elgondolkodásra. Álmodozásra arról, hogy milyen színes, milyen gazdag is a múltunk, elgondolkodásra pedig azért, mert valójában nagyon keveset tudunk róla.

Kollekciók