Ajax-loader

Varga Szabolcs könyvei a rukkolán


Varga Szabolcs - Leónidasz ​a végvidéken
Az ​elmúlt kétszáz év szép- és szakirodalmi termésének köszönhetően a Kárpát-medencében mindenki hallott Zrínyi Miklósról. Ez örömteli, azonban ha mélyebbre ásunk, akkor valójában alig ismerjük a szigetvári várkapitányt. Hiába jelent meg róla több történeti életrajz, ezeket a nagyközönség ritkán fogta a kezébe, és az új tudományos eredmények sem szivárogtak be a népszerű irodalom lapjaira. A laikus érdeklődők és a professzionális történészek Zrínyiről alkotott képe markánsan elvált egymástól. Ez a könyv egyszerre történelmi regény és tudományos életrajz. Kísérlet arra, hogy választ adjon a Zrínyivel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre, és közérthető formában közvetítse a vele kapcsolatos legfrissebb ismereteket. Emiatt túllép a biográfia szigorúan vett műfaji keretein, és a korabeli miliőben, a Magyar Királyság sorsfordító kérdéseit is érintve mutatja be Zrínyi helyét és szerepét a saját világában. Ennek köszönhetően megismerjük a család eredetét és középkori történetét, Zrínyi Miklós nemzetiségét és identitását, illetve a Habsburg uralkodókhoz fűződő viszonyát. A könyv amellett, hogy leszámol számos Zrínyit övező közkeletű mítosszal, új szempontokat felvillantva mutatja be az 1566. évi ostrom jelentőségét. Szintén újdonság, hogy az életrajz részeként a Zrínyi körül kialakuló kultuszról is szó esik, mert e nélkül érthetetlen az a 21. századi érdeklődés is, amely e kötet megjelenését inspirálta.

Ács Marianna - Kránicz Gábor - Szalai Gábor - Varga Szabolcs - Reformátusok ​Baranyában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Varga Szabolcs - Müller Nándor - Történelmi ​kalandozás a Dráva mentén
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Varga Szabolcs - Müller Nándor - Épített ​örökség
A ​késő középkorban a Dráva két oldalán hosszan elnyúló földsáv a muraközi Csáktornyától a Duna menti Újlakig a Magyar Királyság leggazdagabb vidékének számított. A térséget várkastélyok, templomok és kolostorok sűrű hálózata jellemezte, a jobbára mezőgazdasággal és kereskedelemmel foglalkozó polgárság pedig gazdag mezővárosokban lakott. A gótikus épületek mellett több helyen megjelentek reneszánsz ihletésű paloták - a tájék Észak-Itália és a délnémet városok világához lehetett hasonlatos. Az oszmán hódítás azonban véget vetett a térség aranykorának. 1526 és 1556 között csak Szlavóniában és a Dél-Dunántúlon 180 vár esett el végleg, ezek zömét ma már hiába keressük, nyomuk sem maradt. Az állandó háborúskodás pusztította vidék középkori gazdagsága tovaszállt a visszafoglaló háborúk korára. A városok egy része eltűnt, a lakosság kicserélődött, a templomok és a kolostorok többsége összedőlt. Az oszmánok által elfoglalt területeken megjelentek az új kultúrát hirdető mecsetek, fürdők és dzsámik. A keresztény kézen maradt nyugati részeken a paloták és a templomok helyén várak és őrhelyek épültek, ahonnan katonák vigyázták a határt. Zrínyi és Szulejmán útjai a pusztulást jelentették ennek a környéknek, amelynek képe a török kor végére teljesen megváltozott. Az eltelt évszázadok alatt a hajdani épületek állaga tovább romlott, így a 16. századi épített örökségnek mára csak a töredéke maradt meg. Időutazásra hívjuk tehát az olvasót, hogy a napjainkban látható emlékek segítségével elképzelhessük, milyen világban éltek eleink félezer évvel korábban.

Varga Szabolcs - Irem ​kertje
Pécs ​török kori történetét tartja kezében az olvasó. A keresztény kortársak szerint ez hanyatló időszak volt a város életében, a muszlim szerzők ugyanakkor földi paradicsomnak, Irem kertjének tartották a korabeli Pécset. A címválasztásból kiderül, hogy melyiket érezzük közelebb a valósághoz. A kötet lapjain olyan izgalmas, sokszínű város élete elevenedik meg, amely a félhold árnyékában mind több balkáni jeggyel gazdagodott, de falai között jól boldogult a hódoltság egyik legerősebb keresztény közössége is. E kettősséget érzékelteti, hogy megfért egymás mellett a budai külvárosban felzendülő harangzúgás és a müezzinek éneke, a keresztény időszemléletet tükröző óratornyok és a Kászim bég nevét viselő dzsámi sziluettje. A déli harangszó bizonyult maradandóbbnak. Kászim és utódai nyomát elfedték a századok. Emléküket csak a katolikus templommá átalakított dzsámi és néhány kisebb műemlék őrzi, Pécs pedig megmaradt európai keresztény városnak.

Babócsy László - Varga Szabolcs - Wágner Péter Antal - NetWare ​5 hálózatok
A ​NetWare 5 megjelenése óta átütő sikert aratott. A könyvvel azoknak szeretnénk segíteni, akik kíváncsiak a tervezés, telepítés és üzemeltetés kérdéseire. Fejezetek: Alapok, a NetWare 5 tulajdonságai Munkaállomás tevékenységek, installálás Szerver oldali tevékenységek, installálás, konzol és lemezkezelés NDS tervezés, fenntartás, partícionálás Adminisztrátori tevékenységek, nyomtatás, mentés Hálózati szolgáltatások, DNS, DHCP beállítás Egyéb alkalmazások, Web szerver, NDS for NT, BorderManager ZENworks Oracle8 adatbáziskezelő alapok, installálás, konfigurálás

Varga Szabolcs - Motorgia
Túlélési ​kézikönyv a szabadság szerelmeseinek, robogóstól csopperesig. Könnyen emészthető ismeretterjesztés leendő, kezdő, újrakezdő, fontolva haladó és öreg motorosoknak. Hasznos tanácsok motorválasztáshoz, vásárláshoz, védőfelszerelés beszerzéshez, lopásvédelemhez, vezetéstechnikához, bütyköléshez, vagánykodáshoz, biztonságos közlekedéshez és még sok minden motorhoz, motoroshoz ill. motorozáshoz kapcsolódó témához, Mókus ajánlásával. Közel 300 színes fénykép, rengeteg betű és kevés szám. Szabadság, életveszély, robogó, triál, salak, krossz, szupermotó, enduró, csopper, sport, túra, trike, quad, tárolás, tárcsafékzár, láncolás, U-lakat, riasztó, bukó, plexi, csat, dzseki, csizma, nadrág, protektorok, táskák, dobozok, testtartás, sebességváltás, fékezés, kanyarodás, U-kanyar, előzés, utas, városi dzsungel, túrázás, fékek, gumik, motorolaj, lánc gondozás, akksi, szervíz, műszaki vizsga, tuning, pálya, wheelie, stoppie, burn out, vétel, eladás, baleset, tisztelet, autók, futárok, rendőrök, gyanakvás, tanulás, szerelem...

Varga Szabolcs - Pap Norbert - Hancz Erika - Kitanics Máté - Szigetvár, ​1566
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók