Ajax-loader

Török Sándor könyvei a rukkolán


Török Sándor - A ​kisujjamból szoptam
Két ​botrány indul el kétfelől. Az egyik ez: Nagy Márta, fiatal lány - agronómus lesz majd belőle, most ideiglenesen virágot árul a Farkasréti temető főkapujától balra - , ez a szépséges-tiszta Nagy Márta, miután baráti társaságban, sorvetés útján ráesett a választás - levetkőzik. Körülállják Bardoss Péter szobrásznövendék, sírkőfaragó legény, a szelíd, okos Alásthy Emőke - ő orvosnak készül - és a garázda fotóművész, majdani nagy filmek bátor alkotója, ez a mocskos szájú Misi - és még néhányan. A lemezjátszóról Bach szól hozzájuk. Nagy Márta tündérkedvességű kis mellei bukkannak elő éppen, mikor nyílik az ajtó és belép az egyik apa. Nagyjából ugyanebben az időben elindul egy másik botrány is. A vállalatnál - a KEDOFIK-nál, teljes nevén Különleges Egyedi Darabokat Oly Finoman Kiszerelő Vállalat - Edit grófnő, a gőzelődei tarifőr személye körül úgynevezett lovagaias ügy támad. Mit úgynevezett - lovagias ügy. Két úr között - két kitűnő szaktárs, kartárs, elvtárs a Vállalattól - nem akárkik: Alásthy Pongrác az egyik, készletellenőr, Bardoss Ferenc a másik, az osztályközi csoport vezetője. Az ügy nő, terjed, szétágazik, s az ügy körül viselkedni kezdenek, állást foglalnak, tevékenykednek - beugranak? beugratnak? komoly ez? -, felzárkóznak e körül a, mondjuk ideológiai szempontból oly pikáns ügyben: Eniksz néni, az eligazító kis fülkében, vagyis a drága Ottikám, a kesztűs ember Piss Dezső, a hajdani magánnyomozó, a puritán Zártay, a kerületi elosztó, aki még soha senkinek nem mondta, hogy elvtárs, megúszta, a türelemmel figyelő lelkiismereti összetartó, az esti egyetemi lélektannal terhelt személyi értelmező, Béla bácsi, a Vállalat közös Béla bácsija, a volt ezredes, éjjeliőr és raktáros, valamint H. G. elvtárs, a vállalatvezető, aki medvét szeretne játszani a bábszínházban - s még sokan mások, akiknek inkognitójára, mint a nevekből és beosztásokból láthatjuk, szigorúan ügyel a szerző, nem csoda, hiszen ebből baj is lehet. A két botrány összeér, s ami ebből adódik, az a krónika tartalma; belső mivoltukban ütköznek, így is lehet mondani: filiszterek és bitnikek.

Török Sándor - A ​felsült óriás és a 9 csoda
A ​szerző különleges hangulatot árasztó meséivel írta be nevét a magyar irodalomba. Igazi sikereit a valóság és a képzelet világa között közlekedő hőseivel, szeretnivaló gyermekfiguráival aratta (Csilicsala csodái, Kököjszi és Bobojsza). Ezt a mesegyűjteményét 1934-ben adták közre, majd elfeledkeztek róla. Reméljük, ez a kiadás pótolja a mulasztást, és az értő gyermek és felnőtt olvasók újra felfedezik Török Sándort.

Török Sándor - Gilikoti
Ki ​ne emlékezne Török Sándor kedves mesehőseire, Kököjszire és Bobojszára, a két törpére? Szent Kristóf nevű papírhajójukon viszik Pannit, Andris kishúgát újabb kalandok felé. Megismerjük Csúfvirágot és a Nevetlen Rongybabát, ellátogatunk a mennyei mosodába és az állatkertbe, követjük Gilikotit, a kis réz játékgolyót, mely végiggurul a meséken és újabb olvasókat bűvöl el. A könyvet Makoviczki Dóra Lahara festményei illusztrálják.

Kollekciók