Ajax-loader

Albert Ildikó könyvei a rukkolán


Albert Ildikó - Az ​utazás divatja
Kedvtelésből ​utazni annyi, mint a világot saját tarsolyba gyűjtögetni, mialatt a világ végtelen tere befogadhatóvá, pillanatnyi látványsorozattá zsugorodik. Élhetünk azzal a jogtalanul optimista feltételezéssel, hogy az emberek elsősorban azért utaznak, mert kíváncsiak a világra, de az is lehet, hogy önmagukra: hogyan szembesülnek az "ismeretlennel", mit tudnak róla, mit fogadnak be a látottakból, mit építenek be szellemükbe, életmódjukba... másod-és sokadsorban pedig azért, mert pénzük van rá és divatos státusszimbólum. Ki-ki válogathat kedvére, hová sorolja be magát, s e könyvben talál példát (példaképet) jó néhányat, anélkül, hogy írója esetleírásokba bonyolodna. A szerző- utazás és íras közben egyaránt- mindvégig megőrzi szubjektivitását, miközben derűs könnyedséggel átengedi tapasztalatait, élményeit a pszichológus látószögének szűrőjén is. Kozma Mária

Albert Ildikó - Örökzöld ​tabuk
Albert ​Ildikó pszichológus szerint tiltások egész sora szabályozza életvitelünket. Mint írja, „kerüljük, átnevezzük, igyekszünk nem észrevenni vagy nemlétezővé tenni az elmegyógyászati, a lelki, a faji és a nemzetiségi kérdéseket, a fogyatékosságot, az alkoholizmust, a kereseti forrásokat, a jövedelmünket és számtalan egyéb jelenséget”. Felteszi a kérdést, miért van az, hogy „miközben közös Európáról, nagy összeölelkezésekről és felemelkedésekről papolunk, egyre kevesebb oldalunkat mutatjuk meg és egyre kevesebb dolgunkról vagyunk képesek őszintén, nyíltan beszélni?”. A kérdésre adható válaszok keresésében nyújt fogódzót a szerző legújabb kötete.

Albert Ildikó - Az ​önpusztító lélek
Az ​öngyilkosság, az alkoholizmus, a kábítószerfogyasztás, a stressz és az egészségtelen életmód okozta szívinfarktus, agyvérzés, cukorbetegség és sok más a civilizáció áldásai köréből, valamint azok a társadalmi követelmények következtében megjelenő lelki mechanizmusok, amelyek eredetileg alkalmazkodásként, nemritkán önvédelemből indulnak, végül épp ennek ellenkezőjévé alakulnak át. Ily módon vedlenek át a szenvedélyek függéssé, a szervezet épségét célzó testi jelzések és a veszélyt jelző, tehát a minket óvó félelmek életünket beszűkítő gátakká, a szép gondolatok lelket nyomorgató elméletekké, a nemes emberi értékek felsorakoztatásának induló rendszerek szívet-lelket gúzsba kötő elvekké. Így válnak legsajátosabb lelki folyamataink mindennapi életünk belső rombolóivá.

Albert Ildikó - Mindennapi ​lelkünk
A ​kötet főbb témakörei: a köznapi ember- és lélekismeret, intelligencia, érzékek és érzelmek, a köztudatban élő előítéletek, az egyéni és közösségi gondolkodásmód alakulása. Gyakorló pszichológusként nemcsak értelmezi az összefüggéseket, hanem megismerésre, önértékelésre, a szorongás leküzdésére és rejtett lelki erőtartalékaink feltárására bátorít.

Albert Ildikó - A ​bölcsesség kezdete
A ​szentföldi utazás, a bibliai helyekkel, nevekkel való konkrét találkozás, kézzelfogható élmény mindenképp megérinti az ember lelkét, szellemét, legyen akár zarándok, akár érdeklődő turista. A földkerekség egyik legismertebb karizmatikus szegletén a gondolkodó ember nemcsak a vallásteremtés varázsát keresi, hanem óhatatlanul szembenéz a saját viszonyulásával is mindehhez.

Kollekciók