Ajax-loader

Janusz Piekalkiewicz könyvei a rukkolán


Janusz Piekalkiewicz - Légi ​csaták 1939 - 1945
Janusz ​Piekalkiewicz könyve az 1939 és 1945 közötti légi háborút a mindenkori ellenfelek szemszögéből ábrázolja, s eközben - időrendben haladva - sorra veszi az összes harctér legfontosabb fejleményeit. Az események, a hadműveletek, valamint a hadászati és harcászati összefüggések bemutatása mellett hivatalos jelentések, az érintettek közleményei és sajtójelentések - a semleges külföldé is - idézik fel az akkori időket.

Janusz Piekalkiewicz - A ​kémkedés világtörténete I-II.
A ​kémkedés alighanem egyidős az emberiség történetével. Piekalkiewicz új műve az ókortól napjainkig kíséri nyomon e nem mindennapos, a titokzatosság légkörébe burkolódzó emberi tevékenységet. A mesterkémek, felderítők, ügynökök világa minden korban megmozgatta az emberek fantáziáját. Tevékenységük politikai cselszövések, államok közötti ellenségeskedések és háborúk középpontjában állt és áll. Túljárni a vetélytárs, az ellenfél eszén – ez minden korban a kémkedés mottója. A könyv a tények és módszerek alapos ismeretében, olvasmányos stílusban megírt, egyedülálló munka. A szerző felvonultatja az egyetemes történelem híres és hírhedt kémfiguráit, kalandregénybe illő tetteit.

Janusz Piekalkiewicz - Kémek, ​ügynökök, katonák
A ​szerző, rendező és producer Janusz Piekalkiewicz 26 részből álló dokumentumfilm-sorozata, a Kémek - Ügynökök - Katonák mindmáig a legnagyobb szabású feldolgozása korunk történelmének, amelyet a német televízió megalkotott. Szinte a világ valamennyi országában sugározták, még - és ez szokatlan a nyugatnémet történelmi feldolgozások terén - a keleti tömb egyes országaiban is. A svájci hadsereg kiképzési célokból megvásárolta a teljes sorozatot. Az azonos című könyv 13 nyelven jelent meg. Franciaországban például ez volt az első kortárs német mű, amelyet az ismert francia magazin, a Paris Match közölt. Jugoszláviában Tito marsall utasítására egy teljes kiadást szétosztott a nemzetvédelmi minisztérium a jugoszláv tisztikar tagjai között. Az Egyesült Államokban a könyvet olvasmányként ajánlják a vezérkar részéről a tisztek számára, a Német Szövetségi Köztársaságban pedig egyike volt annak a három könyvnek, amelyet Ulrike Meinhoffnál letartóztatásakor találtak. A szerző avatott tollal, a tények és módszerek alapos ismeretében, tárgyilagosan írt dokumentum értékű könyvet a második világháború egész sor jelentős kommandóvállakozásáról és kémteljesítményéről. A könyvből készített televíziós filmsorozat 1969-ben a montecarloi IX. Nemzetközi Televíziós Fesztiválon az első díjat nyerte el a történelmi dokumentumfilmek kategóriájában. a zsűri külön is kiemelte a film minden irányú tisztességességét, objektivitását és tárgyszerűségét. Piekalkiewicz öt éven keresztül dolgozott a könyvön - ennyi időt vett igénybe a dokumentumok átvizsgálása és kiválogatása, a több százezernyi fénykép megtekintése, a csaknem minden ország felkeresése, ahol a kommandóakciókat előkészítették, vagy ahol azokat végrehajtották, valamint a számtalan, gyakran fárasztó beszélgetés az események még élő tanúival. Munkájának eredménye 27 különösen érdekes és jelentős eset leírása, többek közt a következőké: az "Interallié" elnevezésű francia ellenállási hálózat sorsa; a két ember vezette olasz torpedók rajtaütése a brit Földközi-tengeri Flottán 1941 decemberében; az angol támadás az Antifer-fokon létesített német radarállomás ellen; a brit kommandóakció St. Nazaire kikötője ellen; A "Mincemeat" -vállalkozás, az A-54-es ügynök (Paul Thümmel) kémtevékenysége; A "nehézvizet" előállító norvégiai üzemért vívott harc; a "Nordpol" fedőnevű német tábornok elrablása Kréta szigetéről és Kairóba szállítása 1944-ben; a "Fortitude" fedőnevű művelet; az európai ellenállás és a V-1 és V-2-es szárnyasbombák, s végül a "Greif" fedőnevű német kommandóvállakozás az Ardennekben végrehajtott offenzíva során, 1944-45 telén. Piekalkiewicz munkájával újból és újból addig ismeretlen összefüggéseket és meglepő következményeket tárt fel.

Kollekciók