Ajax-loader

Sohonyai Edit könyvei a rukkolán


Sohonyai Edit - Engem ​szeress
Micsoda ​boldog dilemma, ha egy lánynak két helyes, jóképű fiú közt kell választania - gondolhatná az olvasó. Pedig a tizenhét éves Zsófi mégsem boldog. Lehet, hogy nyamvadt kis gyökérből Igazi Nővé válni nem is olyan egyszerű? A népszerű fiatal írónőt a mai tinédzserek korosztályuk hiteles szószólójának érzik, ezért fogadták bizalmukba.

Sohonyai Edit - Le ​a pasikkal!
"Le ​a csajokkal!" - hirdette a Móra X könyvek korábbi kötetének címében Sohonyai Edit, de mi, olvasók, már akkor is sejtettük, hogy csakis indulataitól vezérelve pattog ilyenformán a főhős, Kincses Tamás. "Le a pasikkal!" - háborog a szerző legújabb kamaszregényében a tizenhét éves Böbe, akinek pedig leghőbb vágya, hogy örök szerelme, a fent említett Kincses Tamás ne csak a barátot, hanem a nőt is észrevegye benne. A felnőtté válás Küszöbén Böbének sok mindent kell tisztáznia. Azt, hogy mit jelent nőnek lenni. Mit jelent a szerelem és a szeretet. És mit jelent bízni önmagában. Közben az is kiderül, hogy a lázadó kamaszlányok számára is a család a legmeghittebb menedék. A fiatal szerzőt őszinte érzelmessége, friss humora miatt kedvelik a még nála is ifjabb olvasók.

Sohonyai Edit - Le ​a csajokkal!
Az ​emlékezetes alternatív buli után Tamás pontosan eltervezte, másnap a suliban mit fog mondani Böbének. Mintha mi sem történt volna, lazára veszi a figurát. „Ezer bocs, béb, hogy felkértem azt a csajt, míg te a sarokban unatkoztál. Tudom, borzasztó lehetett." Mélyen a szemébe néz majd, és magyarázóan folytatja: „Nagyon szeretlek téged, de értsd meg: fiú vagyok, bizonyos igényekkel..." - ezután a büfében fizet neki egy túrós palacsintát, s az ügy ezzel el is lesz intézve. Ajaj! Dehogy lesz elintézve! Még csak most kezdődik. Mert Kincses Tamás a 10/A-ból nem ismeri a női lélek rejtelmeit. Sohonyai Edit, a Macskaköröm, a Szerelemlék és más sikeres regények írója annál jobban ismeri. A lányokét is, meg a fiúkét is. És őszintén, nyíltan, nagyon mulatságosan avatja be az olvasót a kamaszok titkaiba. Ha valaki önmagára ismer, az nem a véletlen műve.

Sohonyai Edit - Kockacukor
Kockacukor ​17 éves kora ellenére több mint 90 kiló, és ez nem mellékes körülmény, ha az ember lánya éppen szerelmes, ráadásul egy olyan fiúba, aki egyszerűen tökéletes. „Max kell nekem!” – határozta el magát Kockacukor, nyomatékkal. És arra alapozta a döntését, hogy múlt héten beütötte az interneten a keresőbe: „Beleszerethet-e duci lányba fiú?” És végigolvasott minden ebben a tárgyban kidobódó variációt. És ezek alapján azt szűrte le: igen, beleszerethet, ha a duci lány sugározza magából az önbizalmat, és azt, hogy jól érzi magát a bőrében. És különben is, a duci lányok vidámak, nevetősek, és süt belőlük az életöröm. Mert esznek bátran, szorongás nélkül, nem úgy, mint azok a kis deszka nőcikék, akiket leköt a kalóriaszámlálás. Na jó, de hogyan lesz sugárzóvá az illető duci hölgy? Hogyan kell önbizalmat sugározni? Mitől lesz önbizalma? A regény mai kamaszokról szól, az őket érintő/foglalkoztató problémákról, megoldásra váró élethelyzeteikről: szerelem és barátság, táplálkozási zavarok, elvált szülők, nevelőapa és mostohatestvér, önzés és önzetlenség, parti drog és pedofília … Igazi „sohonyais” ifjúsági regény.

Sohonyai Edit - Mocsok ​Csillag
Böbe ​és Tamás egy pár, ezt régóta tudhatjuk, hiszen róluk szólt Sohonyai Edit két nagy sikerű regénye (Le a csajokkal!, Le a pasikkal!). Tudjuk, hogy ők ketten óvodáskoruk óta barátok, egymás gondolataiba is belelátnak. Várható volt, hogy előbb-utóbb egymás testét is fölfedezik. Akkor tehát happy end? Aki ezt hiszi, az nem ismeri a tinédzsereket. Nagy összeveszések, nagy kibékülé-sek, nagy röhögések, könnyek, féltékenység, hűtlenség, és végül... Ki tudja még, mi lesz a vége?

Sohonyai Edit - Tarkabab
Az ​ifjúsági regény egy kis mezőföldi faluban, Csuporton játszódik, néhány évvel a második világégés után. A falusi gyerekek - árvák, félárvák, hadifoglyok fiai-lányai - szinte felügyelet nélkül cseperednek fel a múlt veszteségeit és a jelen beszolgáltatásait nyögő, szegény községben. Ahogy a tanító betegsége miatt a szokottnál néhány nappal korábban véget ér az iskola, szinte elemi erővel robban ki a gyerekekből az energia, a kalandvágy. Ahogy a falu társadalma, a gyermektársadalom is négy csoportra, négy bandára oszlik. A legélesebb harc a Fröcsög-tanya béreskölykei és a Kokashegy parasztfiúi között folyik. Ez az állandóan összecsapásokba torkoló viszály végighúzódik a könyv egész cselekményén s jelképes értelmet is nyer, mint egy értelmesebb, emberibb életforma iránti vágyódás és a barbár ösztönlény ellentéte. A kokashegyiek közül is a Tarka család élete foglalkoztatja leginkább a szerzőt. Erről a mikroközösségről kapjuk a legpontosabb és legárnyaltabb képet, szociológiailag is hiteles leírást. ; Egészében a könyvnek nincs egységes cselekménye, laza epizódokból áll össze, és az egészet átszövi a mese, a misztikum, a varázslat, a népi hiedelmek különös hangulata. A könyv középpontjában ez s az erre épülő népi tudat áll, amely meghatározza az életre eszmélő kamaszok jövendő sorsvállalását. A látszólag egysíkú falusi élet sűrűjében néha különös alakok tűnnek fel, így a világjáró ornitológus, a bujkáló szökött politikai foglyok stb., lényegében kirajzolódik a közelmúlt realisztikus világa, amely azonban csak "alulexponáltan", gyermeki tükörben tárul elénk. - A színes és olvasmányos könyv tizenéveseknek ajánlható.

Sohonyai Edit - Szállj ​szabadon!
Sohonyai ​Edit új könyvének főhőse ezúttal is - akárcsak a szerző regénysorozatának korábbi köteteiben - a tizenkilenc éves Böbe. Természetesen nem hiányoznak a történetből híres-hírhedt osztálytársai sem, akik a legendás Mocsok Csillag zenekar tagjai: Tamás, Ravasz és Csótány. A sorozat lezáró kötetében ezúttal nagy lehetőség és megmérettetés vár az együttesre: felléphetnek az Admirális Fesztiválon, amelyet Böbe édesapja szervez. A fesztivál jelmondata: Szállj szabadon - ez utalás egy olyan tiszta, drogmentes rendezvényre, ahová a szülők bátran elengedhetik a szórakozni vágyó fiatalokat. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor feltűnik Rob, a hajdani drogdíler, és Böbe segítségét kéri: nincs egy hely, ahol meghúzhatná magát, ahol aludhatna. És a túlságosan is naiv és jószívű lány megszerzi Rob számára a próbaterem kulcsát... Korosztály: 12 - 16 év

Csurgó Csaba - Kalapos Éva - Mészöly Ágnes - Miklya Luzsányi Mónika - Molnár Krisztina Rita - Sohonyai Edit - Turbuly Lilla - Plázafoglyok
Nincsenek ​sokan a vetítésen, csak heten. Ismerősök és ismeretlenek. Ott lehetnél te is nyolcadikként, a pláza mozifoteljébe süppedve, sós popcornra üdítőt szürcsölve. Ne bánd, hogy nem jöttél, mert mire véget ér a film, a pláza megremeg... Szétesik a kép, és eltorzul a valóság. Mi történik? Kinek mi a célja velük? Egy biztos, ki kell jutniuk valahogy. Bárhogy, csak élve. Ők, heten egymásra utaltan, de akár egymáson áttaposva küzdenek, és ami itt történik, örök titkuk marad. Barátság és szerelem szövődik köztük, árulás nehezíti a menekülésüket, a számtalan veszélyes kaland után pedig mindannyiukban átértékelődik a "tökéletes plázakör" fogalma. Már ha sikerül életben maradniuk. Keletkezésében is különleges könyv a Plázafoglyok. Együtt vacsorázott hét ifjúsági író, sokan ott találkoztak először személyesen. Megszületett a könyv cselekményének váza, mindegyikük kapott egy karaktert, és szereplője bőrébe bújva írta a történetet, majd egy izgalmas pontnál megszakítva továbbadta a stafétát szerzőtársának. Így lett írónként öt fejezet, öt kör, öt szédületesen jó, tökéletes plázakör.

Sohonyai Edit - Csuportkép
A ​Székesfehérváron élő fiatal írónő viharos gyorsasággal robbant be a mai magyar prózairodalomba. _Macskaköröm_ című első könyve két kiadást is megért a Móra Kiadónál, de ugyanott nagy siker volt a _Szerelemlék_ és a _Le a csajokkal!_ is, s hasonlóképpen remek olvasmány a magánkiadású _Tarkabab_. Jelen kötetünkkel nagyjából egy időben kerül az olvasók elé _Jasmine_ című könyve. _Sohonyai Edit_ termékenysége nem megy a színvonal rovására. Eddigi, főként az ifjúság számára írott regényei a műfaj legjavához tartoznak. A szerző jól ismeri a fiúk és lányok belső világát, élvezetes cselekményfűzéssel tudja lekötni figyelmünket. Nagyszerűen használja anyanyelvét, azon belül is az ifjúság hétköznapi stílusát. Ilyen szempontból egyszerre jelent szerves folytatást, s ugyanakkor számos új vonást a _Csuportkép_. A belőle készült filmváltozatban már megcsodálhattuk szerzőnk humorát, ötletgazdag írói birodalmát, jellemábrázolásának remekléseit. Fütyöri atya, Tetű Pesta és a többiek mulatságos története közeli rokonságot mutat számos közép-európai mű groteszk világával, a sajátos történelmi és társadalmi közegből kinövő irodalom és film példáival. A vérbő és pergő cselekmény így, olvasva is remek szórakozást ígér.

Sohonyai Edit - Jasmine, ​avagy mégis kell a szerelem?
Jasmine ​ugyanolyan lány, mit a többi, csak a bőrszíne más: aranyló csokibarna. Afrikai apukájától és szép szőke anyukájáról örökölte. És talán az érzelemvilága is szenvedélyesebb, az öröme szárnyalóbb, szomorúsága mélyebb. Örömre és szomorúságra pedig van oka elég, hiszen éppen most éli meg az első szerelem és az első nagy barátság vívódásait. Ki lesz a győztes Jasmine érzelmeiben, a jóképű, férfias Koppány vagy a plátói jóbarát Zoltán? Sohonyai Edit a Móra X Könyvek sorozat előző kötetében (Le a csajokkal! avagy kinek kell a szerelem…) is bizonyította, hogy jól ismeri a mai tinédzserek lelkét, nyelvét, humorát.

Sohonyai Edit - Macskaköröm
Ha ​lenne egy tündér, aki három kívánságomat teljesítené, akkor a következőket kívánnám: 1. Legyen a papagájaimnak fiókájuk. 2. Költözzünk családi házba. 3. Legyek szép!" Így, ebben a fontossági sorrendben sorolja álmait a tizennégy éves Mészáros Zsófi. Csakhogy a megvalósulásra nem sok az esély. A lakótelepi panellakást családi házra cserélni például még a mindenható tündér sem tudná. Kész szerencse, mert különben hogyan fedezné fel hősnőnket a szemközti ház kilencedik emeletéről egy bizonyos Zsolti, aki szőke, és nagyon is jóképű. Nem úgy, mint hősnőnk, akinek küllemére a 3. kívánságból következtethetünk. Vagy talán mégsem? Talán csak a tükör mutat fintort, valahányszor Zsófi belenéz?

Sohonyai Edit - Szerelemlék
Az ​ifjú írónő első regényének, a Macskakörömnek hőse, Mészáros Zsófi pattanásos bakfisból valódi nagylánnyá serdül. Osztálya, az I. A, a suli legtrehányabb bandája, akivel örökké csak baj van, barátságbomlasztó viszontagságok után harmadik-negyedikre mégiscsak jó közösséggé formálódik. S noha Zsófink a ballagáskor is csak a celofánon átszúró rózsatüskét érzi, az a tüske alighanem mélyebbre bök. Hősnőnknek csak a külseje változik - előnyére -, eredeti humora, frappáns helyzetlátása és kamaszos érzékenysége szerencsére változatlan. Talán ezt szereti meg benne annyira az "igazi", a "nagy Ő" (vagyis akit a tizennyolc éves Zsófi a napló írásakor éppen annak gondol).

Kollekciók