Ajax-loader

Ambrózy Árpád könyvei a rukkolán


Ambrózy Árpád - Fábián Gyula - A ​vadászíjászat kézikönyve
Az ​íjászat eredete a régi idők homályába vész. Az íj egykor a létfenntartás fontos eszköze volt, ma sporteszközzé szelídült. Több száz éve annak, hogy a tűzfegyverek fejlődése folytán korábbi jelentőségét elvesztette. Hogy mégis fenn tudott maradni, az az íjászatot szerető lelkes sportembereknek köszönhető, akik tudásukat generációkról generációkra adták tovább, megőrizve ezzel az íjászsport sok ezer éves hagyományait. A huszadik században az íjászat csillaga újra felfelé ível. Szerte a világon sok millióan sportolnak és vadásznak íjjal. A század tízes éveiben . Amerikában a vadászíjászat is feltámadt halottaiból dr. Saxton Pope és Arthur Young munkája és lelkesedése nyomán. Napjainkban a vadászíjászok tábora már milliós nagyságrendű, és ez a szám egyre gyarapszik. Népszerűsége Magyarországon is megnőtt, különösen mióta törvényesen elismert vadászati mód lett és a kereskedelemben is az íjak és egyéb felszerelések bő választéka kapható. Ebben a helyzetben született meg ez a könyv, mely az első átfogó magyar nyelvű munka a vadászíjászat témájában. Könyvünket a vadászíjászat nemes sportja iránti elkötelezettséggel írtuk, remélve, hogy munkánkkal mi is hozzájárulunk a vadászíjászat megismertetéséhez, népszerűsítéséhez, hagyományainak megőrzéséhez. Nemcsak a vadászíjászat iránt kedvet érzőknek és a gyakorló vadászíjászoknak ajánljuk, hanem mindazoknak az erdőjáróknak és puskás vadászoknak is, akik, ha nem is gyakorolni, de megismerni szeretnék a vadászíjászatot, mint az egyetemes és ősi vadászati kultúra több ezer éves múlttal rendelkező fontos részét.

Ambrózy Árpád - Egy ​vadászíjász kalandozásai a Kárpátoktól Kanadáig
A ​hazai és idegen tájakon esett vadásztörténetek mindegyikéből kiérződik az öröm: a természethez és önnön gyökereihez visszataláló /vadász/ ember boldogsága. E történeteket olvasva megértjük és elhisszük dr.Saxton Pope-nak, a vadászíjászat klasszikusának régen papírra vetett, lelkendező szavait:" A nyíl röpte magát az életet jelképezi".

Ambrózy Árpád - Amit ​a vadászíjász vizsgán tudni kell
A ​könyvben Ambrózy Árpád vadászíjász oktató bemutatja a vadászíjászat kialakulását, a vadászíjak különböző fajtáit, vadászíjász eszközöket illetve a különféle vadászíjász módozatokat. Szerepel még a könyvben jogi szabályozás és vadászíjász vizsga menetének leírása valamint a vizsgán feltett tesztkérdések leírása.

Ambrózy Árpád - Nimród ​csillaga alatt
„Kedves ​vadászíjász barátaim! Ez a könyv a vadászíjászat titkos nyelvén nektek, vadászíjászoknak íródott. Az íjas vadászokat a kívülálló – beleértve a puskás vadászok többségét is – csodabogaraknak tekinti. Sokan azt hiszik, azért vadászunk íjjal, mert nincspuskánk! Aki így vélekedik, kétlem, hogy megértene bennünket. Ha mégis, számoljon azzal a veszélyel, hogy maga is megpróbálkozik vele, és közénk áll.”

Kollekciók