Ajax-loader

Martha Schad könyvei a rukkolán


Martha Schad - Ludwig ​II.
Like ​no other king, Ludwig II of Bavaria (1845-1886) has been remembered by later generations, especially through his spectacular building projects. His death remains unresolved, and the story of his life continues to pose new mysteries.

Martha Schad - Sztálin ​lánya
Sztálin ​lánya, Szvetlana Allilujeva már származásánál fogva is megérdemli a különleges figyelmet, hiszen 1926-ban született, 27 éves volt, amikor meghalt az apja, tehát bőven szerezhetett „élményeket" a nagy grúz vezér környezetében. Szvetlana esetében azonban a további életút is olyan változatos és izgalmas, hogy a lány, kilépve apja árnyékából, mint disszidens szovjet polgár, számtalan házasságot, szerelmi és politikai drámát megélt asszony is méltó a figyelmünkre. Ami Szvetlana fiatalkorából különösen izgalmas: milyen pozitív képet őrzött „gondos és gyöngéd" apjáról, hogyan reagált a legközelebbi családi barátok „eltűnésére", édesanyja öngyilkosságára 1932-ben, és általában hogyan zajlottak a legmagasabb rangú szovjet pionírlány hétköznapjai. Sztálin halála, illetve a hruscsovi fordulat után Szvetlánát nem bántják (óvatosságból azért anyja nevét veszi fel), 1967-ben mégis úgy dönt, elhagyja a Szovjetuniót. A lépés világszerte nagy figyelmet kelt, Szvetlana személye szimbolikus jelentőségűvé növeszti ezt a tettet, pedig az asszonyt a politikai indokok mellett ugyanannyira mozgatja a személyes sértettség és a férje elvesztése miatt érzett fájdalom. A következő évtizedekben Szvetlana aztán amerikai állampolgár lesz, amerikai férjjel és amerikai gyermekkel (akit 44 évesen szül), később hazavágyik a Szovjetunióba, majd ismét elmenekül - három földrészen, több vallás és politikai hit követőjeként, egymást váltó féljek oldalán telik élete, amely minduntalan érintkezésbe kerül az elmúlt évtizedek legfontosabb eseményeivel is. Martha Schad német történész nem pszichologizál túlzottan, mégis érezteti, milyen teher volt Szvetlánának ilyen apával, majd helyzetéből adódóan a nagypolitika reflektorfényében élni. Az asszony személyisége, életútja rendkívül érdekfeszítő, s élettörténetét mint kordokumentumot is feltétlenül érdemes elolvasni.

Martha Schad - A ​hercegnő - Aki szalonképessé akarta tenni Hitlert
Ki ​volt a titokzatos hercegnő, akit Roosevelt elnök személyesen akart német kémként kiutasítani az Államokból, aki magyar útlevéllel rendelkezett, hol titkos diplomataként, hol hivatásos zsarolóként írtak róla jelentéseket Németországban, Nagy-Britanniában és az USÁ-ban? Stephanie Richter, egyszerű származású, de hatalmas ambícióval megáldott bécsi lány előbb Franz Salvator főherceg (a "mi" Márai Valériánk férje) szeretője lesz, majd "a baj megtörténtekor" gyorsan összeboronálják Franz Augustin Maria von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst herceggel. Aki a Monarchia összeomlása után a magyar állampolgárságot választja. Hercegnőként nemzetközi újságírói karriert fut be: Lord Rothermere, az angol sajtómogul kihasználja azt a képességét, hogy remekül tud kapcsolatokat teremteni és közvetíteni, és rábízza a társasági rovat vezetését. A németbarát lord oldalán bejáratos lesz a berlini kancelláriára, megismerkedik Adolf Hitlerrel, aki titkos diplomáciája eszközéül használja fel. Karrierjének csúcsa az, amikor megkapja Hitlertől a náci párt arany pártjelvényét. Közben pedig Fritz Wiedemann-nak, Hitler szárnysegédjének lesz a szeretője. Stephanie, aki mindkét szülője révén zsidó származású, kedvelt vendége lesz a Sasfészeknek, Hitler "az ő kedvenc hercegnéjének" nevezi. Amikor Wiedemann-t - éppen kitudódott viszonyuk miatt - 1941-ben Amerikába helyezik a német követségre, utána megy. Német kémként internálják, de elcsábítja az idegenrendészet főmunkatársát. A háború után Németországban fut be meglepő karriert: Axel Springer sajtóbirodalmát segíti "szalonképessé" tenni. A hercegnő naplója és az egykori titkos levéltári anyagok alapján állította össze a kiváló német író-történész a gátlástalanul sikerhajhász, minden politikai megalkuvásra kapható, hihetetlen életpálya hiteles történetét.

Martha Schad - Erzsébet ​királyné és leányai
Erzsébet ​királyné - Sisi - a magyarok kedvenc királynéja különös kapcsolatban állt leányaival. Számos fotó és dokumentum mutatja be kapcsolatukat egy új megközelítésben.

Kollekciók