Ajax-loader

Herbert Otto könyvei a rukkolán


Herbert Otto - Hazugság
1944 ​nyarának egy tikkasztóan meleg napján fiatal német katona jár-kel tétován egy front mögötti kis faluban. Gépiesen látja el szolgálatát, s közben emésztő kérdések gyötrik a világról, az emberekről, a jogról és az igazságról. A hitleri Németország igazában már megrendült a hite, de a másik félben sem bízik meg... Kétségeinek a felmorajló szovjet ágyúk vetnek véget. Megindul a nagy offenzíva, s Alfred fogságba esik. Fogsága azonban - kisebb-nagyobb megpróbáltatások, izgalmas szökési kísérlet, különféle kalandok után és az idegen földön támadt szerelemmel - tisztább, igazabb életbe vezet.

Herbert Otto - A ​Maria-ügy
Kicsoda ​Maria, s mi az "ügy", amiről Herbert Otto regénye szól? Maria tulajdonképpen nem "ügy", csak ürügy, hogy a szerző megírhassa a 70-es évek "termelési regényét", egy NDK-beli erőmű építéséről és építésvezetőjéről, majd főmérnökéről, Robert Gassenről, erről a szocialista fenegyerekről. Mert Gassen nem ismer akadályt, ha anyagot kell szerezni, hogy ne álljon az építkezés - vesz, ahonnan lehet. Gassen teljesíti, sőt túlteljesíti a tervet - meg nem engedett eszközökkel. Gassen állandóan hadilábon áll a bürokrata felettes szervekkel - s Gassent állandóan kitüntetik, mert kiváló szakember. Őt azonban nem érdekli sem a pénz, sem a kitüntetés, úgy él, mint bármelyik munkása, együtt isszák le magukat a munkásszálláson, együtt rohangálnak nők után, bár Gassennek csak egyetlen szerelme van, az erőmű, a turbina, a munka. Magánélete széthullik, illetve nem is volt soha, és nincs is - mindaddig, amíg meg nem ismerkedik Mariával, aki hajlandó őt olyannak elfogadni, amilyen, s nem féltékeny elsőszámú szerelmére, az erőműre. Maria valóban üggyé válik Gassen életében: a regény vége azt sejteti, hogy a kiváló szakembert a lány csendes keménysége, megértő és óvatos szeretete talán harmonikus személyiséggé is formálja.

Herbert Otto - Amikor ​a gólyák költöznek
Kellemes ​nyári kalandnak indul Susanne és Christian véletlen találkozása, mégis mennyi bonyodalom származik belőle! Összeveszés és kibékülés, civódás és szerelem váltogatják egymást a derűs falusi környezetben, tóparton és szántóföldön, forró nappalokon és holdfényes éjszakákon, vagy egy kis padlásszoba csábító meghittségében. Christian lobbanékony, akaratos, makacs egyénisége minduntalan összeütközik az igényes Susanne gyanakvó óvatosságával. Szakít-e Susanne a vőlegényével, felborítja-e egész addigi életét Christian - és vele az igazi nagy szerelem - kedvéért? Melyiküknek van igaza? Hogyan éljenek ezután? Susanne és Christian szerelme távol esik a nagy világpolitika eseményeitől, önmagába zárt kis világ, és mégis úgy érezzük: a mi korunk gyermekei, napjaink fiataljai közé tartozik ez a két forrongó, útkereső fiatal ember.

Kollekciók