Ajax-loader

Nadine Gordimer könyvei a rukkolán


Nadine Gordimer - A ​Guest of Honour
James ​Bray, an English colonial administrator who was expelled from a central African nation for siding with its black nationalist leaders, is invited back ten years later to join in the country's independence celebrations. As he witnesses the factionalism and violence that erupt as revolutionary ideals are subverted by ambition and greed, Bray is once again forced to choose sides, a choice that becomes both his triumph and his undoing.

Nadine Gordimer - Önvédelmi ​fegyver
Egy ​pisztoly, egy önvédelmi fegyver, amelyet olyan természetesen tartanak egy házban, mint egy macskát. Kell. Harald a köztiszteletben álló biztosítási szakember és Claudia, orvos felesége valami olyasmivel találják szemközt magukat, amire álmukban sem gondoltak. Miféle lojalitással tartozik apa és anya a gyermekének, aki elkövette az elképzelhetetlent? Valamit elrontottak a nevelésében? Duncan a fiú beismeri a bűnét, de nem ad rá magyarázatot. Ezt a kérdést boncolgatja a Nobel-díjas dél-afrikai írónőnek ez a regénye.

Nadine Gordimer - Livingstone ​bajtársai
Varázsos ​afrikai tájak, elegáns polgári otthonok, élénk szórakozóhelyek keretében mozgó nőkkel, férfiakkal ismerkedünk meg a világhírű dél-afrikai írónő novelláiban; angolokkal, afrikanderekkel, zsidókkal, feketékkel. Csendes, derűs, eseménytelen, hétköznapi világba vélünk becsöppenni: flörtök, utazások, pletykák töltik be a szereplők szabad idejét; és egy páratlanul árnyalt, érzékletes művészi ábrázolás folyamatában szinte észrevétlenül érkezünk el minden esetben a drámához, a robbanáshoz, a látszatok mögött húzódó súlyos, kemény valósághoz, amely szorongásra, gyötrődésre, lelki válságra ítéli a Dél-afrikai Köztársaságban az embereket, még legmagánabb életükben is.

Nadine Gordimer - Der ​Besitzer
Nadine ​Gordimer, 1923 in Transvaal geboren, beschäftigt sich in ihren Erzählungen mit dem Leben in Südafrika unter den Bedingungen der Apartheidpolitik. Bekannt wurde sie durch Romane wie Fremdling unter Fremden, Der Ehrengast, Burgers Tochter, Julys Leute. Im Jahre 1991 erhielt Nadine Gordimer den Nobelpreis für Literatur. Der Besitzer Mehring ist ein einflussreicher weißer Manager aus Johannesburg. Eines Tages kauft er sich ein riesiges Stück Land außerhalb der Stadt, um vor seinem Alltag, den ewig gleichen Geschäftsessen, Dinnerpartys und Affären zu flüchten. Aber Mehring hat keine Ahnung von Ackerbau und Viehzucht, und schon bald gerät er in Auseinandersetzungen mit den schwarzen Farmarbeitern. Und dann spült der Fluss die Leiche eines Schwarzen auf sein Land - Eine meisterliche Charakterstudie und ein bedeutender Roman über die Geschichte Südafrikas.

Nadine Gordimer - Burger's ​Daughter
South ​African writer Nadine Gordimer won the Nobel Prize in Literature in 1991. Her seventh novel, Burger's Daughter , focuses upon the daughter of a white, communist Afrikaner hero. Based partly on fact, successively banned and unbanned by the South African authorities, the novel has also become something of a test case for feminist critics of Gordimer's writing.

Nadine Gordimer - Az ​őrző
Mehring, ​a dél-afrikai nagyiparos farmot vásárol Johannesburg közelében, részben mert ez a divat, s jó befektetés, részben pedig azért, hogy ott bonyolítsa nőügyeit. De a farm csakhamar főszerepet kap az életében: Mehring úgy érzi, háromszáz holdnál sokkal többet kapott a pénzéért, idilli kapcsolatba került a természettel, a pusztuló értékek őrzőjévé vált. Hitében csak akkor rendül meg, amikor ismeretlen férfi holttestére bukkannak az egyik legelőjén. A kellemetlen esemény felidézi mindazokat a disszonáns hangokat, amelyekre ő eddig oda sem figyelt. Lázas, keserű vitába kezd szeretőjével és tizenéves fiával, akik okkal kételkednek abban, hogy a farm és ez az életforma megőrzíhető. A valóságra érzékenyen reagáló, finom tollú dél-afrikai írónő, Nadine Gordimer az egyik legjelentősebb angol irodalmi díjat nyerte el ezzel a regényével.

Nadine Gordimer - Egymagam
A ​Nobel-díjas írónő új regénye Dél-Afrikában játszódik, azokban az időkben, amikor megbukik az apartheid-rendszer, és az ország lakossága először szavaz faji megkülönböztetés nélkül. A főhős, Vera Stark, fehér bőrű ügyvédnő, a feketék támogatója őseik földjéért vívott harcukban. Vera életében fontos szerepet töltenek be a férfiak, szerelme második férje, Bennet iránt, viszonya gyermekeihez. A társadalmi átalakulások nyomán azonban mégis egyre világosabbá válik számára, hogy életében minden fontos döntést ő maga hoz meg. Önállóságát megőrizve hagyja el, túl az ötvenen, férjét, s szegődik Zeph Rapulanához, az új idők új emberéhez. Vera baráti köre révén nyerünk bepillantást azokba a változásokba, amelyek a korábbi száműzöttek visszatérése révén következnek be. A fekete Maqoma házaspár férfitagja, Didymus, aki annak idején az illegalitásban működő felszabadító mozgalom meghatározó egyénisége volt, most háttérbe szorul, miközben feleségét, Sibongile-t, az alakuló demokrácia élenjáró közszereplőjévé emelik. Az ő életükön keresztül ismerhetjük meg azokat a különös szenvedélyeket, veszélyeket, pálfordulásokat, amelyek az újonnan elnyert hatalom nyomán születnek. Az Egymagam lebilincselő, feszültségekkel teli mű. Fehérek és feketék vizsgáznak itt okosságból, tisztességből, a másság elfogadásából. Az események távoli földrészen játszódnak, de lapjain nemegyszer önmagunkkal nézhetünk szembe.

Nadine Gordimer - The ​Pickup
When ​Julie Summers’s car breaks down on a street in Cape Town, a young Arab mechanic comes to her aid. Their attraction to each other is immediate. Julia, the daughter of a powerful businessman, is trying to escape a privileged background she despises. Abdu, an educated but poor illegal immigrant, is desperate to evade deportation. The consequences of this chance meeting are unpredictable and intense, as each person’s notions of the other are overturned. Set in the social mix of post-apartheid South Africa and an unnamed Arab country, Nadine Gordimer’s The Pickup “is a masterpiece of creative empathy...a gripping tale of contemporary anguish and unexpected desire, and it also opens the Arab world to unusually nuanced perception” (Edward W. Said). A New York Times Notable Book Winner of the Commonwealth Writers’ Prize for Africa “Ranks as one of Gordimer’s best novels…It transcends politics and aims at a meaning higher than human striving.”---The Philadelphia Inquirer

Nadine Gordimer - Kései ​polgárvilág
- ​Nem hagyott békén az istennek sem - magyarázta Max. - Valamelyik buli után kezdődött, és különben is részeg voltam. Majd megfojtja az embert azzal a bazi nagy mellével, alig lehet kimászni belőle, és így a legegyszerűbb. Hát Felicityre nem lehetettem féltékeny, az igaz. Ha olyasfajta nő lett volna, akire féltékeny vagyok, más lett volna minden. De annak, hogy Max vele lefeküdt, csak egy oka lehetett. Ezt ő is tudta, meg én is. Olyan nagyon kellett neki a helyeslés és a csodálat, hogy egy jó szeretkezést is hajlandó volt bedobni fizetésképpen. Azt meg tudtam volna bocsátani neki, ha lefekszik egy nővel, akit megkívánt, de ez megbocsáthatatlan volt: az a rengő, nagydarab, megalázott test, ahogy kifut a szobából. Gyakran eszembe jutott, amikor lefeküdtem Maxszel. És erről egy szót sem szólhattam neki, hiszen én magam nem tudtam megadni a helyeslést és a csodálatot. Voltak más nők is, hogyne. Mikor 1960-ban, a szükségállapot idején illegalitásba vonult, Eve Kinggel élt, aki bújtatta. Előtte meg az az ügy Roberta Weiningerrel: a gyönyörű Robertával, aki már egy ideje házi őrizetben van.

Nadine Gordimer - The ​Conservationist
Mehring, ​a wealthy, dominating South African industrialist moves to preserve his way of life, his power, and his possessions in the face of massive injustice and suffering, changing times, and death.

Nadine Gordimer - July ​népe
Dél-Afrika ​városaiban utcai harcok dúlnak. A rádióadás akadozik. A fehérek, aki tehette, már elhagyták az országot, vagyonukat külföldre menekítették. Minden pillanatban várható a feketék végleges hatalomátvétele. A liberális fehér értelmiségi Smales házaspár évek óta számít ennek bekövetkeztére, jogosnak, elkerülhetetlennek tekinti. Ők nem akarják elhagyni Dél-Afrikát: dél-afrikaiak mindketten, sokadíziglen, évszázadokra visszamenően; ők is itthon vannak. Úgy képzelik, átvészelik valahogy a világégést,a közvetlen életveszélyt - hűséges fekete szolgájuk, July látja vendégül, rejti el őket távoli falujában -, aztán visszatérnek majd Johannesburgba. "A helyzet konszolidálódik - persze másképpen, erre számítaniuk kell. A Kongóban is: visszamentek a belgák. Smith rodéziai telepeseinek egy része ott maradt Mugabe Zimbabwéjében, voltak portugál barátaik, akik visszamentek Maputóba..." De hogy fogadják őket? Lesz-e hely számukra? Kérnek-e majd a feketék mégoly liberális fehér szövetségeikből? A jövő kérdéseit veti fel ebben a jövőbe vetített történetben a magyar olvasók által jól ismert írónő, aki a Livingtone bajtársai, Az őrző, A néhai polgárvilág című regényeiben, novelláiban Dél-Afrika közelmúltjának és jelenének finomtollú krónikásaként mutatkozott be.

Kollekciók