Ajax-loader

Bognár Béla könyvei a rukkolán


Göncz József - Bognár Béla - Közlekedés ​Sopron vármegyében
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bognár Béla - Gyötrelmek ​útja
Részlet ​a könyvből: Éppen a "VÍZKERESZT"-ből fordítottam, amikor a behívót hozták: azonnal indulni Vácra. Így a vaskos Shakespeare-kötet megint a polcra került. A sokszor hallot, de soha meg nem szokott sziréna felüvöltött a ház tetején. Mennék is, meg nem is, ezt a szakaszt mindenképpen szeretném még befejezni, aztán majd folytatom egyszer... A feleségem belémcsipaszkodik. Húz lefelé. Félbehagyom hát a sort. Lefelé menet a kis mosolygós arcú keramikusnővel találkozunk. Ízes, dunántúli kiejtéssel beszél, miközben folyton mosolyog. Ő sem siet. Látszik, hogy a gondolatai máshol járnak, talán azon a Győr környéki asszonyon, akit tegnap kezdett formázni éppen.

Göncz József - Bognár Béla - Szép ​Felvidékünk
Felvidékről ​nem szól dal, csak a lélek zenéje. Nincs határa, de vannak folyói, hegyei, népe és szelleme, fáinak súgása, rétjeinek suttogása, szikláinak éle, barlangjai és vízcseppjeinek kristályos csendülése, nyárfáinak májusi sercenése, tikkadt melege, tavaszi és őszi köde, búzamezői és kukoricásai, Tisza-parti almaligetei, zamatos borai és csevicéje. Felvidék: az Ökör-hegy elmúlást jelző bronz koronája, a várromok körül lengő titokzatosság, az örökzöld erdők és makkhullató tölgyrengetegek, Somoskő hatszögletű bazaltkövei, a pannonkori és a görömbölyi hévizek.

Göncz József - Bognár Béla - Sopron
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Göncz József - Bognár Béla - Szép ​Temes megyénk / Frumosul nostru județ Timiș / Unser schönes Komitat Temes
A ​Göncz József – Bognár Béla szerzőpáros tollából (és képeslap-gyűjteményéből) megjelent a Szép Erdélyünk sorozat kilencedik kötete, amely szívünk csücskével, Temes megyével foglalkozik. Ne számítsatok politikára, irredentizmusra, mesterséges romantikára, hiszen a könyv nem vállalkozik másra, mint arra, hogy korabeli (1880-1918 közötti) képeslapokon keresztül mutatja be a hajdanvolt Magyar Királyság egyik legvirágzóbb, leggazdagabb és legsokszínűbb vármegyéjét. A szerzők korrektségét jelzi, hogy a háromszáznál is több temesi képeslap mindegyike háromnyelvű (magyar, német és román) magyarázatot kapott, nem ritkán kultúrtörténeti és más kuriózumokkal megspékelve. A kötetben szinte minden településről vannak fotókból készített képeslapok: Temesvárról több, mint hetven, de szerepel itt Buziásfürdőtől Lugoson és Bánlakon keresztül Végvárig szinte minden mai temesi község és város. Temesváriaknak és Temes megyeieknek kötelező, a többieknek csak erősen ajánlott.

Kollekciók