Ajax-loader

Turbuly Lilla könyvei a rukkolán


Turbuly Lilla - Alkonykapcsoló
Rakovszky ​Zsuzsa szerint ritka az olyan verseskötet, amelyet az ember egyvégtében, örömmel olvas végig az első verstől az utolsóig, és amikor befejezte, azt szeretné, ha legalább kétszer ilyen hosszú lett volna. Turbuly Lilláé ilyen verseskötet. Köznapi élethelyzeteken keresztül, az élőbeszéd természetességével beszél a költészet nagy témáiról, szerelemről és halálról, túlzás és pátosz nélkül, tömören és meglepően szellemes képzettársításokkal, és főként: minden során áttetszik egy szerény és komoly, mélyen érző és önironikus, végtelenül rokonszenves személyiség.

Turbuly Lilla - Üveghold
Hogy ​ki az az öt ember dr. Lakos Péter ügyvéd életében, és mi minden történik velük ez alatt az egy év alatt, kiderül a regényből. Akik szívesen olvasták a szerző első, a Nők Lapja és a Révai Kiadó pályázatán győztes regényét, az "Eltévedt Hold"-at, ezúttal sem fognak csalódni. Más szereplők, más történet, más hang, de ugyanaz maradt a környezet: az ügyvédi irodák és bíróságok sokakat érdeklő, titokzatosnak tűnő világa. Ebben a könyvben az is megtalálja a maga regényét, akit a feszes, izgalmas cselekmény érdekel, és az is, aki az e mögött megbúvó "vonzásokról és választásokról" olvasna szívesen.

Turbuly Lilla - Szélrosta
Turbuly ​Lilla viszonylag későn kezdett verset írni, de nála mintha furcsa módon a "civil" személyiség érettsége közvetlenül előidézte volna a költői személyiség érettségét is, holott ez egyáltalán nem magától értetődő. Hangja szinte az első pillanattól kezdve soha, egyetlen egyszer sem bicsaklik meg, mindvégig ugyanazt a természetes és senkiével össze nem téveszthető beszédhangot halljuk a kötött formájú, olykor dalszerű versekben. Erős öniróniája nem a divatos, harsány, magamutogató fajtából való, egyszerre finom, szelíd és kíméletlen. A versek legvonzóbb tulajdonsága számomra valamiféle nagyon költői szellemesség: a szemlélet, a gondolkodás eredetiségére gondolok. A versek jelentős része egy váratlan ötletből születhetett, abból hogy "bevillant" valamilyen egymástól nagyon távoli dolgok közötti összefüggés, az elromlott óraszerkezet összevissza ütései és az anya szívbetegsége, a nyaralásból hozott, tengeri csillag alakú hűtőmágnes és a Petőfi-vers "választottunk magunknak csillagot"-sora, a lemerülő mobil és a tengerben való elmerülés. Általában kihagyásos, utalásos technikát alkalmaz, így ezeket az összefüggéseket az olvasó többnyire csak visszamenőleg ismeri fel, ezért a versek olvasása olyasfajta szellemi örömöt is jelent, mintha egy remek rejtvény megfejtése "ugrana be" hirtelen vagy néha csak második olvasásra, de mindig biztosak lehetünk benne, hogy van ilyen megfejtés, és hogy minden szónak jelentősége van. Ezekben a versekben nemigen akad felesleges szó. Bőven akadnak viszont váratlan, kevéssé ismert, különféle nyelvi rétegekből merített, költőileg még "elhasználatlan" szavak, ilyen például a kötet címéül választott ,rejtelmes _szélrosta_ is. De a legvonzóbb talán a versekből kibontakozó költői személyiség: mély érzésű, okos, rezignált, bátor és derűs egyszerre. - Rakovszky Zsuzsa

Turbuly Lilla - Eltévedt ​Hold
Az ​"Írd meg te az év könyvét" Irodalmi Pályázat Díjnyertes könyve. A Nők Lapja Café és a Révai Digitális Kiadó irodalmi tehetségkutató pályázatra érkezett több mint 300 kéziratból 12 jutott a döntőbe.

Turbuly Lilla - Locsolókannából ​elefánt
"És ​akkor én mondtam az anyukámnak, hogy menjünk haza, de azonnal, mert nem akarok rózsaszín locsolókanna lenni, sőt, egyáltalán semmilyen locsolókanna se akarok lenni, utálom a kiskertet a nagymamánál is, mert állítólag mindig oda lépek, ahová nem kellene. Lehet, hogy egy kicsit hangosan mondtam mindezt, bár szerintem egyáltalán nem kiabáltam, mindenesetre odajött a szép hosszú hajú óvó néni, akit Ildi néninek hívnak, és megkérdezte, hogy milyen jelet szeretnék, mert lehet, hogy át tudjuk varázsolni a locsolókannát." Turbuly Lilla egy gyerek őszinte hangján mutat be olyan élethelyzeteket, amelyek minden óvodás számára ismerősek lehetnek. A finom humorú mesék és Horváth Ildi vidám illusztrációi arról tanúskodnak, hogy ha vannak is néha nehéz pillanatok, mégiscsak jó dolog óvodásnak lenni!

Turbuly Lilla - Lakner Zsuzsa - Titkosírás
Gyermekversek ​Turbuly Lilla tollából, Lakner Zsuzsa illusztrációival. A könyvben 24 gyermekverset olvashatunk.

Turbuly Lilla - Viszlát, ​kosársuli!
Homonnai ​Julcsi, a kapornaki kosársuli nyolcadikosa jobba szeret levelet kapni, mint írni. Most mégis írásra fanyalodik, mert legjobb barátnője, Kárász Dóri Németországban tölti a tanévet. Az pedig nem lehet, hogy Dóri kimaradjon az eseményekből, amelyek volt osztálytársait, volt csapattársait és örök barátnőjét izgalomban tartják: Hogy sikerül-e megszabadulniuk új edzőjüktől, az érdes modorú Tibi bácsitól? Be tudják-e csempészni a kollégiumba Púdert, Annus néni magára maradt kutyáját? Meg tudják-e nyerni életük második bajnokságát? És főként a legfontosabb: a sok félreértés, harag, sértődés után megtalálja-e Julcsi azt, aki felé a szíve hajlik: Kareszt. Vagy Bencét?

Turbuly Lilla - Talált ​szív
Egy ​késő őszi napon Pepe, a nagycsoportos óvodás hazafelé tart anyukájával, amikor észreveszi, hogy az egyik zörgősre száradt platánlevél alól kipiroslik valami. Egy bársonyos, puha, tenyérbe simuló szívet talál. De vajon ki veszíthette el? Anya szerint egy varrónéni tűpárnája volt, apa úgy tippeli, hogy karácsonyfadísznek szánhatták. Kata, a nagytesó biztos benne, hogy egy kisgyerek ejthette el útközben a kórház felé. Pepe elhatározza, hogy megkeresi a talált kincs gazdáját. A kalandos nyomozás közben sok új barátot szerez, és karácsonyra végül minden szív a helyére kerül. Turbuly Lilla öt fejezetből álló meséje egy kincseket gyűjtő óvodás hangján szól a szeretetről, barátságról, vagyis a szívről, de korántsem csak óvodásoknak.

Turbuly Lilla - Kosársuli
Korántsem ​egyszerű dolog Homonnai Julcsi legjobb barátnőjének lenni, főleg ha az ember lánya alapból annak a bizonyos tipikus jókislánynak született, akinek magától soha nem támadnak hajmeresztő ötletei és a hideg rázza még a gondolattól is, hogy az ötletek megvalósításában közreműködjön. Márpedig Kárász Dóri kénytelen, mert ugye a barátság kötelez. A két lány egy sportkollégiumban ismerkedik össze, és keveredik izgalmas kalandokba. Hol éhségsztrájkba kezdenek, hol egy eltűnt szobatárs után nyomoznak, hol titkos segélyakciót szerveznek. Egyikük szerelmes lesz, csak éppen azt nem tudja eldönteni, hogy pontosan kibe. És közben az ódon kollégium falai között a kosársulisok tanulnak és edzenek, meccseket veszítenek és nyernek, veszekednek és kibékülnek, élik a maguk sokszor túlságosan is pörgős, de többnyire vidám életét.

Kollekciók