Ajax-loader

Csapó János könyvei a rukkolán


Csapó János - Csapóné Kiss Zsuzsanna - Tej ​és tejtermékek a táplálkozásban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csapó János - Csapóné Kiss Zsuzsanna - Élelmiszer-kémia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csapó János - Élelmiszer- ​és takarmányfehérjék minősítése
A ​könyv rövid bevezető után az élőlények nitrogénszükségletével, a fehérjék és az aminosavak felépítésével, tulajdonságaival foglalkozik. A következő fejezetben az élelmiszerek és a takarmányok nitrogéntartalmú anyagainak meghatározására használt kémiai módszereket ismerteti. Ezután a takarmányfehérjék hasznosulásával foglalkozik, majd az élelmiszer- és takarmányfehérjék minősítésére alkalmas vizsgálatok kerülnek sorra: kémiai, enzimes, mikrobiológiai és biológiai módszerek. Ezt követően az élelmiszerek és takarmányfehérjék károsodását és az antinutritív anyagokat tárgyalja. Az élelmiszer- és takarmányfehérjék komplex minősítésének ismertetése után részletesen foglalkozik a fehérjék bendőbeli lebonthatóságának vizsgálatával, a fehérjék emészthetőségének és takarmányozási értékének megállapításával. A könyv utolsó fejezete a sertés- és baromfitakarmányokban található fehérjék minőségének meghatározására alkalmas in vivo és in vitro módszereket mutatja be, és a takarmányok hasznosítható aminosav-tartalmának meghatározására alkalmas módszereket.

Csapó János - Csapóné Kiss Zsuzsanna - Biokémia ​állattenyésztőknek
A ​könyv első fele a szerves kémia biokémiai szempontból legfontosabb vegyületeivel: a biogén elemekkel, az aminosavakkal, a peptidekkel, a fehérjékkel, a szénhidrátokkal, a lipidekkel, valamint a mono- és polinukleotidokkal foglalkozik. A továbbiakban tárgyalt témái: a biológiai folyamatok és biokatalízis, az anyagcsere, az energiatranszformáció és -tárolás, a trikarbonsavciklus, a szénhidrátok anyagcseréje, a zsírok lebontása és bioszintézise, az aminosavak anyagcseréje, a nukleotidok, a purin- és primidinbázisok lebontása és szintézise, valamint a polinukleotidok összetétele. Röviden bemutatja az információs makromolekulák keletkezését, a genetikai információs anyag tulajdonságait, az információátvitelt és a fehérjeszintézist. A könyv leírja a bendőben és a silóban lezajló biokémiai folyamatokat, a fehérjék bioszintézisét, a vitaminok biokémiai szempontból legfontosabb tulajdonságait. Minden fejezet összefoglalással zárul.

Kollekciók