Ajax-loader

Mary Lamb könyvei a rukkolán


Charles Lamb - Mary Lamb - Shakespeare-mesék ​/ Tales from Shakespeare
A ​XIX. század elején egy testvérpár, Charles és Mary Lamb mesékké alakították a valaha élt legnagyobb drámaíró, William Shakespeare történeteit. Céljuk ezzel az az eredeti művek olvasásához még túl fiatal olvasóközönség bevezetése volt Shakespeare világába. Könyvük végül ifjúsági irodalomból a felnőttek körében is népszerű klasszikussá vált. Jelen kötetben a húsz közül három mesét nyújtunk át az olvasónak kétnyelvű kiadvány formájában: Szentivánéji álom, Romeo és Júlia, illetve Hamlet, dán királyfi. A nyelvtanulók szempontjait szem előtt tartva a minél kényelmesebb használhatóságra törekedtünk a kötet összeállításakor, ezért egymás mellé igazítva található minden oldalpáron az angol szöveg a bal, a magyar pedig a jobb oldalon. A három mesét így az angol szöveggel párhuzamosan követheti végig az olvasó – akár bekezdésről bekezdésre, mondatról mondatra – Vas István kiváló fordításában. A Shakespeare-drámák magyarításában is elévülhetetlen érdemeket szerző költő a mesék átültetése során törekedett arra, hogy az eredetin túl a magyar Shakespeare-hagyományból is ízelítőt adjon: munkája során felhasználta a klasszikussá lett magyar fordítások szavait, szófordulatait is. A két szöveg összevetése ezért a nyelvtanuláson és -gyakorláson túl fordításelméleti szempontból is érdekes és tanulságos tevékenység. A holdfényes erdőben tündérbűbáj hatása alatt bolyongó szerelmesek, a tragikus sorsú veronai szerelmespár és a bosszút halogató dán királyfi történetének mese formájában való olvasása garantáltan remek szórakozást nyújt az idősebb és a fiatalabb olvasók számára egyaránt, nem utolsósorban pedig hozzásegít az angol nyelv alaposabb elsajátításához.

Charles Lamb - Mary Lamb - Tales ​from Shakespeare
No ​better introduction to William Shakespeare's dramatic masterpieces exists than the delightful prose adaptations of Charles and Mary Lamb, first published in 1807. The two selected 20 of Shakespeare's best-known plays and set out both to make them accessible to children and to pay enthusiastic homage to the original works. Together the Lambs distilled the powerful themes and unforgettable characterizations of Shakespeare's plays into elegant narratives--classic tales in their own right. Charles took responsibility for such powerful tragedies as Othello, Macbeth, Hamlet, and King Lear, while Mary worked on the comedies: brilliant fantasies like A Midsummer Night's Dream and The Tempest, and thought-provoking plays like Measure for Measure, Cymbeline, and The Merchant of Venice. As the authors point out in their introduction, their versions of the tragedies tend to rely on the language of the original plays, while the comedies are more freely adapted. But all of the Lambs' stories--with their clear, supple, and rhythmic prose--reward any reader, whether encountering Shakespeare for the first time or revisiting his work.

Charles Lamb - Mary Lamb - Tales ​From Shakespeare / Shakespeare mesék
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Charles Lamb - Mary Lamb - More ​Tales from Shakespeare (Penguin Readers)
Charles ​and Mary Lamb have delighted generations of adults as well as children with their famed prose renderings of Shakespeare's originals. Bringing the plays to life in a form that encourages readers to enjoy and explore, Tales from Shakespeare provides an entertaining and informative introduction to the great works while retaining much of Shakespeare's lyricism, phrasing, and rhythm. It is a captivating work of Romantic storytelling as well as the original literary homage to the Bard. For more than seventy years, Penguin has been the leading publisher of classic literature in the English-speaking world. With more than 1,700 titles, Penguin Classics represents a global bookshelf of the best works throughout history and across genres and disciplines. Readers trust the series to provide authoritative texts enhanced by introductions and notes by distinguished scholars and contemporary authors, as well as up-to-date translations by award-winning translators.

Charles Lamb - Mary Lamb - Képes ​Shakespeare mesék
William ​Shakespeare (1564-1616) a világirodalom máig legnagyobb hatású és legnépszerűbb drámai szerzője. Rövid (de annál rejtélyesebb) élete során harminchat színdarabot írt. Könnyed vígjátékokat, véres tragédiákat, fanyar-csípős humorú komédiákat és regényes királydrámákat. Hősei az emberi szenvedélyek szimbolikus alakjaivá váltak. Ki ne hallott volna a halálos szerelem Rómeó és Júliájáról, a féltékenység és gyanakvás áldozatáról, Othellóról, a meghasonlottság és kételkedés Hamletjéről? Lear, Macbeth, Prospero, mind ismert jellemek, a színpadok és a filmvásznak számtalanszor megmintázott alakjai. Majd kétszáz éve egy érzékeny angol író, Charles Lamb és a nővére, Mary Lamb elhatározták, hogy a gyerekek számára is hozzáférhetővé teszik ezeket a színműveket. Húsz Shakespeare-darab nyomán írtak élvezetes meséket, melyek idővel nemcsak az angol gyermekirodalom, de a klasszikus irodalom legkedveltebb alkotásaivá váltak. Nem átiratok születtek tehát, hanem önálló életet élő, eredeti művek, melyekből az olvasó szórakozva ismerheti meg a Shakespeare-hősöket és a drámák cselekményét. Charles és Mary Lamb fantasztikus történetei újabb és újabb kiadást érnek meg, újra és újra meghódítják maguknak a gyermek és felnőtt olvasókat. Kötetünk tizenöt népszerű Shakespeare-darab meseváltozatát hozza Vas István szöveghű és könnyed fordításában. A meséket lenyűgöző színes illusztrációk elevenítik meg, teszik még izgalmasabbá.

Charles Lamb - Mary Lamb - Tales ​from Shakespeare (Penguin Readers)
Beautifully ​told tales, a perfect introduction to Shakespeare's greatest plays. Charles and Mary Lamb's labour of love brings vividly alive the power of Hamlet and Othello, the fun of As You Like It and The Taming of the Shrew, the magic of The Tempest and the drama of Pericles. Conveying all Shakespeare's wit, wisdom and humanity, and never losing the feel of his beautiful language, these tales are classic literature in their own right.

Charles Lamb - Mary Lamb - Shakespeare ​mesék
Sokáig ​azt hitték, és talán még ma is sokan hiszik, hogy Shakespeare olyan nagy író, akit csak a beavatottak érthetnek igazán. Pedig Shakespeare még ennél is nagyobb: egyszerű emberek, sőt gyerekek is érthetik és élvezhetik. Ez a gondolat vezethette a múlt század elején Charles Lamb angol írót és kritikust és Mary nővérét, amikor mesévé oldották gyermekek számára a drámaíró húsz művét, a vígjátékokat, a regényes színműveket és a tragédiák legjavát. Olyan korú gyermekeknek szól ez a könyv, akik még nem járnak színházba, hogy a lebilincselő elbeszélések olvasása készítse elő őket az igazi találkozásra. Aki meghitt ismeretséget köt ezekkel a történetekkel - amelyeket Shakespeare maga is másoktól kölcsönzött -, az tudja majd igazán értékelni, mivé formálja őket a drámaíró és költő lángelméje.

Kollekciók