Ajax-loader

Kralovánszky U. Pál könyvei a rukkolán


Kállai László - Kralovánszky U. Pál - A takarmányozás biológiája
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kralovánszky U. Pál - A ​fehérjeprobléma
Az ​emberiség égető problémái között a táplálkozás kérdése minden történelmi korban elsődleges fontosságú. Nem kisebb feladatról volt és van szó, mint arról, hogy a világ minden részén kellő mennyiségű és - újabban egyre erőteljesebb igénnyel jelentkezően - jó minőségű élelem álljon rendelkezésünkre. Nemzetközi vonatkozásban úgy tűnik, hogy mind ez ideig e cél elérése vágyálom volt. Sőt az éhség megszüntetésére irányuló, 1963-ban megindított Világélelmezési Program (amely megindítása óta 178 nagyobb élelmezési segélyprogramot bonyolított le) további kibontakoztatása és jövője még a XX. század utolsó negyedében is megreked egy nagy nemzetközi összefogás hiányában. Az ENSZ szervezésében 1974 végén Rómában megrendezett Világélelmezési Konferencián részt vevő országok képviselőinek „nem sikerült megállapodni a helyzet jövőbeni megjavításához szükséges nemzetközi intézkedések irányelveiben sem, és a konferencia semmilyen biztosítékot nem adott az éhezőknek és a gyengén tápláltaknak arra, hogy <a segítség időben úton van". Földünk minden népének aktívan kell foglalkoznia az élelmezési problémákkal, és távlatban az önellátás volna a legjobb módszer azok megoldására. A világ mezőgazdasági termelésének évente 4% -kai kellene fokozódnia ahhoz, hogy a világélelmezés kielégítő színvonalat érjen el (1961-1971 között a világ mezőgazdasági termelése évente csak 2,8%- kal növekedett!).

Balikó Sándor - Bodis László - Kralovánszky U. Pál - A ​szója feldolgozása, felhasználása
A ​szója a XX. század karriernövénye. Nemcsak Kelet-Ázsia, de már Európa és Amerika népeinek táplálkozásába is nélkülözhetetlenül beépült. A modern élelmiszeripar egyetlen ága sem nélkülözi ma már a szójafehérjét, a szójababot vagy a szójalecitint, hiszen beltartalmi, táplálkozásbiológiai értéke vitathatatlan, kedvező élettani hatása bizonyított. A három elismert hazai szerző ismerteti a szója sokirányú feldolgozási lehetőségét, azok ipari technológiáját, a szójatermékeket, a szója élelmiszer-ipari szerepét, a szójakészítményeket és felhasználási területüket, a takarmányozásban betöltött szerepét.

Balikó Sándor - Bodis László - Kralovánszky U. Pál - A ​szója termesztése
A ​mű a szója morfológiai leírásával, a beltartalom, a kémiai, genetikai értékek ismertetésével kezdődik. Itt kap helyet a genetikailag manipulált szójáról szóló fejezet, amit az érési idő szerint csoportosított szójafajták bemutatása követ. Az ökológiai fejezet a szója talajjal, éghajlattal, vízzel, hőmérséklettel és fénnyel szemben támasztott igényeivel foglalkozik. A szójatermesztésre való alkalmasság szempontjai alapján rangsorolják a szerzők hazánk különböző tájegységeit. A termesztéstechnológiai rész a talajműveléstől a magvak elsődleges kezeléséig terjed, és magában foglalja a tápanyag-gazdálkodást, a vetőmag-előkészítést, -csávázást, -oltást, a vetés módját, a sorművelést, a növényápolási munkákat, az öntözést, a termésbecslést és a betakarítást. A növényvédelemmel önálló fejezet foglalkozik, ami a vegyszeres gyomirtáshoz ad tanácsokat, leírja a vírusos, baktériumos és gombás eredetű megbetegedéseket, valamint a jelentősebb állati kártevőket. A további fejezetek a nagyüzemek, illetve családi méretű gazdaságok termesztési módszereivel, lehetőségeivel, a termesztés gépeivel, ökonómiájával és a szója elsődleges feldolgozásával foglalkoznak.

Bárczy Géza - Kaffka György - Dr. Koós Tibor - Kralovánszky U. Pál - Potzta Imre - A ​háztáji állattartás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bodis László - Kralovánszky U. Pál - A ​szója
Már ​hosszú évek óta napirenden van a takarmányfehérje-ellátás megoldásának gondja. Az önellátás és az import kérdése ma már eldőlt. Egyértelmű, hogy minden eszközzel az önellátást kell elérnünk. Az abraktakarmányok közül nagy fehérjetartalmukkal a hüvelyesek tűnnek ki, közülük is elsősorban a szója, mely az utóbbi években óriási karriert futott be. Világtermelése 1951 és 1985 között meghétszereződött. Az Ázsiában ősidők óta közkedvelt emberi felhasználásra termesztett növény ma a világ növényifehérje-forrásai között az első helyen áll. Bár a takarmányozási célú hasznosítás mellett mint élelmiszer sokkal kevésbé jelentős, a táplálkozás-élettani kutatások alapján Amerikában és Európában is egyre népszerűbbé válik. A hagyományos keleti szójaételek mellett a korszerű ipari feldolgozással előállított termékek széles köréből már hazánkban is kapható néhány, s ezek száma a jövőben tovább bővül. Milyen növény is a szója? Hol, hogyan termeszthető sikerrel? Melyek a legfontosabb szójafeldolgozási eljárások? Hogyan használható fel mint élelmiszer és mint takarmány? Ezekre a kérdésekre válaszolnak a szerzők a termesztőknek, a felhasználóknak, így valamennyiünknek.

Kollekciók