Ajax-loader

Czigány Ildikó könyvei a rukkolán


Czigány Ildikó - A ​kék madár álma
Czigány ​Ildikó az első magyar utasforgalmi pilótanő. Zenetörténészként végzett, vadgazdálkodást is tanult, karate és jógaoktató. A repülés, légitársaságunk megszűnése, valamint az állatok, a természet megfigyelése ihlette írásait. Eddig megjelent kötetei: Zene a tengeren (riportok); Induló madár (versek), valamint lírai, prózai dokumentumok: Kék világ; Négyezer napja a nyárnak; Kutyaszívvel; Vadvirágok; Napfonat napok; Úton lenni jó. (...) Mindig őszinte volt. Az igazat mondta akkor is, ha alkalmatlan volt. A lélek hevülete hajtotta s nem számolt semmi következménnyel. A kifejezés elemi vágya, kényszere repítette, ha írt, akkor is. A magasság megszállottja. Elfogadta a kockázatokat. (Czigány György)

Czigány Ildikó - New ​York, Toronto, Bangkok...
A ​Malév Hotel-Alfa Lima-Oszkár-Hotel lajstromjelű repülőgépe, a LóHelén elcsendesedik. A kapitány száll ki utoljára. Ő hagyja el utolsóként a süllyedő hajót. Lassan lép ki a lépcsőre. Nem siet. Ideje annyi, mint az igazi hajóskapitányoknak a tenger. Visszafordul, megsimogatja a gép törzsét. Ilyet eddig sosem tett. De most kell. Lassan, minden lépésre odafigyelve lesétál a lépcsőn. Fényképezőgép nincs senkinél, de az okostelefonok mindent tudnak. Összeáll a csapat a bal oldali, egyes hajtómű előtt. A két szélen a pilóták, közöttük a négy légiutas-kísérő. A képek elkészülnek, a crew car elindul. Utoljára. A Malév menetrend szerinti, MAH 745 hívójelű Helsinki-Budapest járata befejezte végső útját. A crew car csöndesen döcög célja felé, a hat utas a jövőn töpreng. És a múlton. Mészáros Zoltán repülőgép-kapitány

Czigány Ildikó - Kutyaszívvel
"Ebben ​az új évszázadban majd valószínűleg rá kell megint döbbennünk, hogy élni nagyszerű dolog, bár létünk a képtelenségek sűrűjében zajlik. Már csak a csoda természetes. Ahogy Ildikó magára húzza a félszáz tonnás gép kormányszarvait s naponta megéli, a földtől való elszakadás visszavonhatatlan szép pillanatát! Airborne - ezt így hívják a pilóták. Kockázat ez, mint a hit köznapi logikáktól elrugaszkodó nekilendülése: a kozmosz magányán túl jelen kell lennie a Léleknek. Égi és földi terek, felhok és tengerek fölött. A mennyei távlatok mélyén pedig itt az anyaföld, a természet realitása: ásványok, növények, állatok, emberek elkápráztató sorsa, törvénye; minden tragikuma ellenére is ujjongásra késztetően. A lányom, azt hiszem, a teremtés derűs diadaláról ír, áldott képességünkről, hogy szerethetjük az állatokat; macskákat, kutyákat, lovakat. És talán épp igazi Kutyaszívvel egymást is."

Czigány Ildikó - Vadvirágok
Czigány ​Ildikó a Malév pilótanője, Fokker 70-es kapitány, tizenhetedik éve szeli gépével a levegő országútjait. Mai polihisztor: zenetörténész, erdőmérnök, állatbarát, s lelke legmélyén megzendül olykor a biológia lírája is, ilyenkor születnek novellái.

Czigány Ildikó - Napfonat-napok
Czigány ​Ildikó a szemem előtt nőtt fel, íróilag is. Mert nekem iró ő elsősorban, nagy port felvert pályamódosításai ellenére. Az első igazán megrendítő, őszinte kitárulkozása az Orgona Eszter álnéven megjelentetett novellája volt. Számomra ott kezdődött ő. mint író. Azóta veszem komolyan, azóta tekintem pályatársamnak. Most ismét - mint már annyiszor - lehetetlenre vállalkozott. Recept-félét akar adni ahhoz, hogyan kell(ene) boldognak lenni. Megpróbálták persze ezt már nagyon sokan, többek között Maurice Maeterlinek, vagy a Dalai Láma, és még az általam igen kedvelt Müller Péter is, de ez még kicsit sem szegte Ildikó - kislány korában Danicica - kedvét. Ő is próbál választ keresni az emberiség évezredek óta feszegetett fontos kérdésére.

Kollekciók