Ajax-loader

Pénzes Bethen könyvei a rukkolán


Pénzes Bethen - Kisemlősök ​a lakásban
A ​természettől elszakadt ember természetes vágya, hogy otthonát növényekkel, kisebb állatokkal tegye barátságosabbá, kellemesebbé. A gyermekek is gyakran kapnak szüleiktől, nagyszüleiktől állatokat, hogy közelebb hozzák őket a természethez, hogy felelősségérzetre neveljék csemetéiket, vagy egyszerűen azért, mert örömet akarnak szerezni. Az első gond az, hogy tengerimalacot, fehér egeret, aranyhörcsögöt vegyenek-e. Sokkal szélesebb a skála. A könyv a teljesség igénye nélkül 25 kisemlősfajt ismertet. Ha még a választás a gond, a leírások alapos tanulmányozása segít eldönteni, melyik az az állat, amelynek minden igényét ki tudjuk elégíteni. Aszerint válasszunk! Ha már döntöttünk, a könyv tanácsai alapján szerezzük be vagy készítsük el a terráriumot, esetleg ketrecet, a szükséges eszközöket. Rendezzük be a férőhelyet, csak ezek után hozzunk állatot, amelynek gondozásához, táplálásához, tartásához minden tudnivaló megtalálható a könyvben. A szemléletes rajzok segítik a férőhely kialakítását, a szerző által készített fotók a tartandó állat megválasztását. Csak ha így járunk el, reménykedhetünk abban, hogy kedvencünk jól érzi magát társaságunkban, és tisztes életkort is megér.

File0321
elérhető
0

Pénzes Bethen - Terrárium
Sokan ​tartanak szobában különböző állatokat, és még többen szeretnének tartani, hogy a város kőrengetegében se veszítsék el teljesen a kapcsolatukat a természettel. Hogyan gondozzák kedvenceiket? Mit kell tudni a terráriumi állatokról, kisemlősökről, hüllőkről, kétéltűekről? Mindezekre és sok más kérdésre is választ kap az olvasó a most második, átdolgozott és bővített kiadásban megjelenő könyvből. A szerző - a terrarisztika kiváló ismerője - megismertet a különböző terráriumok készítésének, a táplálékállatok beszerzésének, tenyésztésének módjával, bemutatja a terráriumban tartható állatokat, felhívja a figyelmet a védett állatokra és arra, hogy azok begyűjtése tilos. Segítséget nyújt a már meglevő vagy beszerezhető állatok tartásához, gondozásához, egészségének megvédéséhez. Az új kiadásban nagyobb hangsúlyt kap a védett állatokról szóló rendelet ide vonatkozó részeinek, valamint a technikai eszközök fejlődése folytán azok ismertetése. Az olvasók kérdései és véleménye alapján néhány hazánkban még új terráriumi állatot is ismertet a könyv, és kitér a húsvétra kapott nyúl terráriumi tartására. Bővült, illetve korszerűsödött az ábraanyag is, a színes képek az állatok jobb fölismerését szolgálják. Reméljük, hogy a könyvben az állatkedvelők, a terraristaszakkörök tagjai minden felmerülő gondjukra megoldást találnak.

Pénzes Bethen - Tölg István - Az ​aranyhal és a díszponty
Az ​aranyhallal - kis gond vállalása mellett - megnyugtató, apró tavaszkát hozhatunk környezetünkbe, a szobai növények és berendezési tárgyak közé. Ha továbbfejlesztjük ezt a hobbit és kis kerti tavat létesítünk, az aranyhal tenyésztőivé válhatunk. Közben sok élményt ad az aranyhal, és észre sem vesszük, hogy a vállalt munka mennyire pihentet újszerűségével. És ez minden hobbi lényege. A nagyobb díszmedencék, dísztavak tulajdonosaira gondoltak a szerzők, amikor könyvük új kiadását a díszpontytartás ismereteivel bővítették. A díszponty története nem olyan rangos, mint az aranyhalé, népszerűsége azonban vetekszik kis testű rokonaiéval, mert olyan gyorsan növekszik, és a medencében új, mozgó, jól látható színfolt. Hogyan jutunk el a tartástól a komolyabb biológiai felkészültséget kívánó tenyésztésig? Hogyan kezdjük az egyszerű díszítési célra való tartást? Milyen módon tarthatók igényesebb fajták? Milyen eszközök szükségesek az aranyhal- és díszpontytartáshoz? Hogyan tenyésszünk aranyhalat és díszpontyot? Melyek az irányított szaporítás módszerei? Mindezekre a kérdésekre választ kap az olvasó a könyvből, amelyet a szerzők - az aranyhalak és a díszpontyok hazai szakértői - azzal a reménnyel bocsátanak útjára, hogy másoknak is kedvet, ismereteket és útbaigazítást adnak a kedves hobbi műveléséhez.

Pénzes Bethen - Állati ​rekordok
Tudod, ​hogy ha a legnagyobb emlősállat, a kékbálna vonatra szállna, 13 vagonba férne csak el? Tudod, mekkora a japán óriásszalamandra vagy az ördögrája? Hogy milyen veszélyes állat az óriáskagyló? Hogy a gepárd futás közben jobban gyorsul, mint a legjobb versenyautó? És hogy mekkorát ugrik az egyiptomi ugróegér? Megtudhatod az Állati rekordokból, mert ez a könyv nemcsak a legnagyobb és a legkisebb, a leggyorsabb és a leglassúbb állatokról mesél, de a legkitartóbb repülőről, a legügyesebb búvárról, a hideget-meleget legjobban tűrőről, a legfalánkabbról és a legiszákosabbról és még sokféle más rekordtartóról is. Kondor Lajos természethűen és játékos kedvvel rajzolta meg az 'állati vetélkedő' szereplőit.

Pénzes Bethen - Tengeri ​állatok 2.
1979 ​- Rajzolta: Gémes Péter Földünk felületének több mint kétharmadát óceánok és tengerek borítják. És ez a nagy tömegű víz nemcsak az élet kialakulását tette annak idején lehetővé: ma is nagy kincse az emberiségnek. A legtöbb tengervíz 2, 7-3, 3%-nyi mennyiségben sót, főleg konyhasót tartalmaz. Ez annyit jelent, hogy 1-1 liter tengervízben átlagosan 3 dkg sókeverék található. Egyes, édesvízben szegény országokban, például Izraelben, Kuvaitban, Szaúd-Arábiában a tengervízből ivóvizet nyernek. Másutt a tengeri sóból konyhasót, gyógyszer-, műtrágya-, és mosószer-alapanyagot készítenek. Az átlagosan 3800 m mélységű óceánok sokkal nagyobb területet nyújtanak az élővilágnak, mint a szárazulatok, a kontinensek - lényegesen több növény és állat található is bennük, mint valamennyi szárazföldön együttvéve. A Földünkön ma élő 25 000 féle halfajból például több mint 20 000 az óceánok és tengerek lakója. Nem közömbös az sem, hogy az óceánokban találjuk az állatvilág óriásait, a bálnákat is. Vajon miért? Azért, mert az 50-100 tonnányi test a vízben veszít a súlyából, így mozgatásához lényegesen kevesebb energiára van szükség, mint a szárazföldön, másrészt a táplálék is könnyebben beszerezhető. A tudósok kiszámították, hogy évente hozzávetőlegesen 400 milliárd tonna tengeri növény és állat születik. Vajon ebből az óriási tömegből mi jut nekünk, embereknek? Egyelőre csak a morzsák. Vagy más szóval, amit az 5 millió halász hálóval, horoggal, szigonnyal, csapdával kifog. A legújabb kimutatások szerint ez a mennyiség évente 65-70 millió tonnára tehető. Könyvünkben főleg azokat az állatokat ismertetjük, amelyek a leggyakrabban kerülnek "emberközelbe", a tengeri halászok hálójába, illetve azokat, melyekről oly szívesen olvasunk kalandos útleírások lapjain.

Pénzes Bethen - gémes péter - Tengeri állatok 2.
Földünk felületének több mint kétharmadát óceánok és tengerek borítják. És ez a nagy tömegű víz nemcsak az élet kialakulását tette annak idején lehetővé: ma is nagy kincse az emberiségnek. A legtöbb tengervíz 2, 7-3, 3%-nyi mennyiségben sót, főleg konyhasót tartalmaz. Ez annyit jelent, hogy 1-1 liter tengervízben átlagosan 3 dkg sókeverék található. Egyes, édesvízben szegény országokban, például Izraelben, Kuvaitban, Szaúd-Arábiában a tengervízből ivóvizet nyernek. Másutt a tengeri sóból konyhasót, gyógyszer-, műtrágya-, és mosószer-alapanyagot készítenek. Az átlagosan 3800 m mélységű óceánok sokkal nagyobb területet nyújtanak az élővilágnak, mint a szárazulatok, a kontinensek – lényegesen több növény és állat található is bennük, mint valamennyi szárazföldön együttvéve. A Földünkön ma élő 25 000 féle halfajból például több mint 20 000 az óceánok és tengerek lakója. Nem közömbös az sem, hogy az óceánokban találjuk az állatvilág óriásait, a bálnákat is. Vajon miért? Azért, mert az 50-100 tonnányi test a vízben veszít a súlyából, így mozgatásához lényegesen kevesebb energiára van szükség, mint a szárazföldön, másrészt a táplálék is könnyebben beszerezhető. A tudósok kiszámították, hogy évente hozzávetőlegesen 400 milliárd tonna tengeri növény és állat születik. Vajon ebből az óriási tömegből mi jut nekünk, embereknek? Egyelőre csak a morzsák. Vagy más szóval, amit az 5 millió halász hálóval, horoggal, szigonnyal, csapdával kifog. A legújabb kimutatások szerint ez a mennyiség évente 65-70 millió tonnára tehető. Könyvünkben főleg azokat az állatokat ismertetjük, amelyek a leggyakrabban kerülnek ,,emberközelbe”, a tengeri halászok hálójába, illetve azokat, melyekről oly szívesen olvasunk kalandos útleírások lapjain.

Pénzes Bethen - Hálóval ​a tengeren
Az ​akvárium derengő félhomályában tűzvörös tengeri csillag villan fel, furcsa, lapos halak simulnak a fenékre. Felzavart skorpió mereszti halálos tüskéjét a látogató felé az inszektárium kavicsain. Messzi földről érkeztek hozzánk a fővárosi Állat- és Növénykert számunkra különleges tengeri állatai, fáradságos, kalandos gyűjtőutak eredményeképpen. A szerző, az Állatkert akvárium-terrárium osztályának vezetője, könyvében fekete-tengeri és adriai gyűjtőútjairól, izgalmas, néha veszélyes, máskor mulatságos élményeiről mesél. A magyar olvasó számára nagyrészt ismeretlen világról, a tengeri állatok életéről, a halászok fáradságos munkájáról számol be. A szárazföldi, vízi és víz alatti élmények hasznos tapasztalatokkal szolgálhatnak a jugoszláviai vagy a bolgár tengerpartra látogató sok-sok turistának is.

Pénzes Bethen - Tölg István - Az ​aranyhal
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pénzes Bethen - Állatkerti ​boszorkánykonyha
Az ​állatkert mindennapi élete közismert és megszokott. A jóízűen elfogyasztott reggeli után az állatok megjelennek a tiszta ketrecekben, és ki-ki szokása, kedvtelése szerint ugrándozik, heverészik, fürdik, majszolgat a nagyközönség szeme előtt. De van az állatkertnek egy "titkosabb" élete is. Betegszobák, takarmánykonyhák, "éjszakai életet élő" állatok különös megvilágítású helyiségei, mind megannyi érdekesség. A kiváló tudós mesél arról is, hogy milyen egészségügyi körülmények között csereberélik az állatkertek egymás között a ritka példányokat, hogyan készítenek naponta friss, valódi tengervizet a halaknak, miért kapnak a majmok néhány korty vörösbort, hogy jobb legyen az étvágyuk.

Pénzes Bethen - Mérgező ​anyagok a környezetben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pénzes Bethen - Halaink
Ez ​a könyv bemutatja hazai vizeink állapotát, változó élővilágát - és legfőképpen a halainkat. A horgászok, a természetjárók megismerhetik valamennyi nálunk előforduló hal legfőbb ismertetőjegyeit, előfordulási helyét, táplálkozását, szaporodását, növekedését és esetleges védett voltát. Az olvasó részletes tájékoztatást kap még halaink alakjáról, mozgásáról, vándorlásáról, bőréről, pikkelyeiről, csontvázáról, izomzatáról, vérkeringéséről, légzéséről, ívásáról, ikra- és ivadékgondozásáról, kifinomult érzékszerveiről és életszakaszairól. A bemutatásra kerülő vízinövényekről és -állatokról fekete-fehér rajzok, mind a 88 halfajról pompás, színes ábrák találhatók a zsebben is elférő kézikönyvben. Így a horgász által kifogott halzsákmány könnyűszerrel meghatározható, felismerhető. A gyors eligazodást szolgálja a név- és tárgymutató. Végül, de nem utolsósorban a bibliográfiában bőségesen találhatók olyan irodalmi források, ahol további eligazítást, adatot stb. találhat az érdeklődő.

Pénzes Bethen - Aranyhal
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pénzes Bethen - Kétéltűek, ​hüllők a lakásban
A ​kétéltűekről, hüllőkről viszonylag kevés magyar nyelvű cikk, tanulmány, könyv stb. jelent meg. Így a terraristák sokszor csak saját tapasztalataikra, kollégáik megfigyeléseire, és a nehezen hozzáférhető, idegen nyelven írt szakirodalomra támaszkodhatnak. A terraristák száma pedig egyre nő. Hiányt pótol tehát a méltán népszerű szerző könyve, amely a legújabb terrarisztikai eredmények alapján mutatja be a lakásban tartható, gondozható legelterjedtebb kétéltű- és hüllőfajokat. Ismerteti terráriumukat, valamint azokat a tartási, ápolási, egészségvédelmi feltételeket, amelyek nélkülözhetetlenek e fajok tartásához. A könyv "főszereplőinek" óriási előnyük a legtöbb hobbiállattal szemben, hogy mivel lassú az anyagcseréjük, ritkán táplálkoznak, így néhány napig, esetleg egy-két hétig is minden káros következmény nélkül kibírják a nélkülözést. Ezért nyugodtan magukra hagyhatók, ha netán szabadságra, üdülni megyünk. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez a nélkülözés rendszeresíthető lenne. Ha megfogadják a szerző tanácsait beszerzett kedvenceik hosszú ideig gyönyörködtetik Önöket, esetleg szaporodásukkal is megörvendeztetik "gazdáikat". A szemléletes 52 ábra és 10 kép hasznos kiegészítői a mondanivalónak.

Pénzes Bethen - Tölg István - A ​halak ösztönei és szokásai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pénzes Bethen - Állatkerti ​emlősök
A ​legtöbb állatkert ma már nemcsak a szórakoztatást, hanem a biológiai ismeretterjesztést és a természetvédelmet szolgálja. Ezenbelül számos veszélyeztetett, kipusztulófélben lévő állatfajnak (például orángután) adnak életteret, szaporodási lehetőséget, többek között azért, hogy állományuk tovább ne zsugorodjék. Könyvünk a hazai s a környező országok állatkertjeinek legjellegzetesebb állatait mutatja be.

Pénzes Bethen - A ​teknősök és gondozásuk
A ​kötet a leggyakoribb teknősfajok ismertetése mellett tanácsokat ad a teknősök helyes tartásához, tenyésztéséhez.

Wolfgang Gewalt - Pénzes Bethen - A ​delfinek közelről
Se ​szeri, se száma azoknak a "delfines" híreknek, cikkeknek, filmeknek, előadásoknak, amelyekkel az utóbbi években találkoztunk. Sőt, 1966-ban Budapesten, a Városligetben, egy ideiglenesen felépített sátorcirkuszban még élve is megszemlélhettük ezeket a pompás állatokat. Mindezek ellenére a hazai közönség csak alig ismeri a delfineket. Külföldön több kötetes monográfiák, vaskos szak- és ismeretterjesztő könyvek jelennek meg vagy láttak napvilágot, mert oly nagy az érdeklődés. De vajon miért? Több oka is van. A delfináriumok intelligens lakói belopták magukat a legtöbb ember szívébe. Többre vagyunk kíváncsiak, mint ami a vízicirkuszok porondján látható. A biológusok, zoológusok mindössze néhány évtizede férkőztek a delfinek "testközelségébe", így megismerésük még most is tart. Bármennyire is furcsán hangzik, egyes országokban még a katonákat is foglalkoztatják a delfinek és viszont: kiderült ugyanis, hogy ezek az állatok még harcászati célokra is bevethetők! Könyvünkben összegyűjtöttük azokat a legújabb kutatási eredményeket, amelyek ezekkel a roppant értelmes állatokkal kapcsolatosak. Felhasználtuk saját tapasztalatainkat is, hiszen bőven volt alkalmunk eredeti lelőhelyeiken megfigyelni őket, befogásuknál, szállításuknál, gondozásuknál és idomításuknál közreműködni. Mondanivalónkat igyekeztünk egyszerűen, közérthetően és érdekesen összeállítani. De azt sem tagadjuk, hogy könyvünkben vannak kevésbé olvasmányos részek is. Annak, hogy ezek a részletek is nyilvánosságot kaptak - alapos oka van. Ugyanis a hazai irodalomban csak érintőlegesen és hiányosan találunk tájékoztatást ezekről az állatokról. Éppen ezért ismertetjük eredetüket, fajaik legnagyobb részét, elterjedésüket, anatómiájukat, élettanukat, táplálkozásukat, szaporodásukat is. Zárszavunkban tárgyilagosan értékeljük a delfinek sajátságait, nehogy bárkiben is azt az érzést keltsük, hogy ezek az állatok a tengerekben élő testvéreink, és már csak egy szótárra van szükség egymás nyelvének, gondolatának megismeréséhez. A szerzők

Pénzes Bethen - Tölg István - Halbiológia ​horgászoknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pénzes Bethen - Bolhacirkusz, ​majomtánc
Ott ​ülsz a cirkuszban. Szól a zene, peregnek a dobok, következik a Nagy Szám. Megjelenik az állatidomár. A kezében pálca, ostor, vagy egy szál virág. Mosolyog, hajlong, de egy pillanatra se téveszti szem elől idomított állatait. Az állatidomítás nehéz, gyakran veszélyes fogalalkozás. Erről hallhatsz, olvashatsz ebben a könyvben. Híres cirkuszokról, állatidomárokról, az állatidomítás múltjáról találsz itt sokféle izgalmas, mulatságos és nem egy drámai történetet. S ha legközelebb cirkuszba mész, már más szemmel nézed a mutatványokat végző oroszlánt, a táncoló elefántot, a bohóckodó majmot. Sok mindent fogsz tudni az állatokról, mesterükről és a cirkusz varázslatos világáról.

Pénzes Bethen - Bölcső ​a víz alatt
A _Mit ​mesél a természet_ című sorozat legújabb kötete a vizek életével és legismertebb lakóival, a halakkal foglalkozik. Jóllehet ezt a könyvet is a gyerekeknek szántuk, mondanivalója a felnőtteket is érdekelheti, hiszen megannyi érdekességet tartalmaz – könnyen érthetően elbeszélve. Így többek között magyarázatot kapunk arra, hogy mi módon hallanak, tájékozódnak, rejtőzködnek a halak. Bepillanthatunk a rejtett életű süllő és tüskés pikó nászába. Megtudhatjuk, hogyan kell szállítani a kényes halakat. Végül, de nem utolsósorban hasznos tanácsokat találunk az akvárium berendezéséhez, a díszhalak gondozásához. Nem mesekönyv ez, hanem életízű, örök biológiai igazságokat feltáró ismertető – mindnyájunk számára.

Pénzes Bethen - Az ​akvárium növényei
Az ​akváriumban roppant kis helyen kell megvalósítanunk a természet harmóniáját. Ennek nélkülözhetetlen alkotóelemei a különböző nagyságú, formájú, igényű vízinövények. Az akvárium talajába ültetett, vagy a víz felszínére helyezett növény nem csupán dísze környezetének, hanem a halak számára búvóhely, táplálék - és vitaminforrás, a víz minőségének kulcsa, és gyakran a a halak szaporodásában is szerepet játszik. Milyen növényekkel népesítsük be az akváriumot, azokat hol szerezzük be, hogyan telepítsük az akváriumba, hogyan szaporítsuk, hogyan teremtsünk számukra a a halakkal összhangban optimális életfeltételeket? Ezekre a kérdésekre kaphat választ., és még számos, a gyakorlatban felmerülő probléma megoldásához találhat útmutatást az olvasó e gondosan felépített, rajzokkal és színes fotókkal illusztrált könyvben. Megfogadva tanácsait válhat az akvárium életközössége egységes egésszé, a lakás díszévé.

Pénzes Bethen - A ​közeli tengerek élővilága
A ​neves ismeretterjesztő szerző legújabb könyvében a hazánkhoz legközelebb eső tengerekhez kalauzolja el az olvasót. A tengerek általános ismertetése után - igazi horgászcsemegeként - a tengeri horgászat fortélyaival ismerkedhetnek meg azok, akik a tengereken is próbára szeretnék tenni horgászszerencséjüket. Ezután a tengeri élőlények megfigyelésének, begyűjtésének, tartásának, preparálásának ismertetése következik. Azok is találnak a könyvben olvasnivalót, akiket az állatok csak a tányéron érdekelnek, mert a szerző egy egész fejezetet szentel a különböző tengeri ínyencfalatoknak. A mű utolsó nagy részében ismerteti a gyakrabban szem elé kerülő tengeri növények és állatok küllemét, előfordulási helyét, és felhívja a figyelmet a veszélyes állatokra. Mindegyik élőlényről szerepel egy-egy rajz is. A könyvben mindegyik élőlényről szerepel egy-egy rajz is, és 1 ívnyi színes fényképmelléklet ad hangulatos képet a tenger alatti élővilágról.

Pénzes Bethen - Akváriumi ​növények
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók