Ajax-loader

Komjáthy István könyvei a rukkolán


Komjáthy István - Mondák ​könyve
Komjáthy ​István a mondai töredékek, krónikás naivságok és történelmi, művelődéstörténeti tények tiszteletben tartása mellett, írói szabadsággal ismerteti a csak népmesenyomokban fennmaradt magyar mitológiát, "naiv eposzukat", amelyet már Arany János is sajnálkozással említ elveszett értékeink között. A kötet darabjai - akár egy regény fejezetei - egy kerek egészt alkotnak: a magyar népmesékből és a rokon népek hagyománykincséből kialakított teremtésmondától, a krónikaírók által őseinknek hitt hunok mondáin át, színes meseszál vezet egészen a honfoglalásig, majd Árpád dédunokájának, a későbbi Istvánnak megszületéséig. E szépen kikerekedő messzi világból egy rész a tényekkel igazolható történelmi valóság és másik rész a monda, amely mögött szintén a történelem rejtőzik: a magyarság kialakulásának és őstörténetének, honfoglalás előtti életének homályba vesző évszázadai.

Komjáthy István - A ​Hortobágy krónikája
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Komjáthy István - Aranykert
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Komjáthy István - Botond
A ​szerző - a magyar nép történetét feldolgozó - nagyszabású munkájának meglehetősen régen megjelent (1956) második része a kötet. Az első részt már több kiadásban vehették kézbe a magyar olvasók (Mondák könyve). Az ifjú olvasók körében bizonyára népszerű lesz ez a könyv is, mert élvezetes stílusban "őrzi a legendák szépségét, bölcsességét". A kötet három, egymástól igencsak távol eső történelmi időszak eseményeit feldolgozó mondát, regét tartalmaz: Botond és más regék; Apró történetek Mátyás királyról; Kossuth zászlója alatt. A Botond-mondák - a cím ellenére - a Dunához, a Balatonhoz és a Tiszához kapcsolódó regék. A Mátyás királyról szóló történetek pedig azt bizonyítják, hogy a király személye még mindig foglalkoztatja a mesélő kedvű utókort. A rajzokkal illusztrált kötet - minden gyerekolvasónak hasznos, igazi élményt adó olvasmánya lehet.

Komjáthy István - Mátyás-mondák ​könyve
Komjáthy ​István, a Mondák könyve ismert szerzője ezúttal a magyar reneszánsz korszakába kalauzolja olvasóit. A jelen kötet több évtizedes kutató- és gyűjtőmunka eredménye, mely teljesnek mondható, hiszen a magyar kultúra közkincsévé vált számos Mátyás-történet mellett tartalmazza a kevéssé ismert, illetve az eleddig fel nem dolgozott adomákat és anekdotákat is. A másfél száz történetből kirakott mozaik hiteles és hű képet ad Mátyás királyról, arról a történelmi személyről, akinek élete, tettei a legtöbb mondát vonzották magukhoz.

Kollekciók