Ajax-loader

Kalmár Lajos könyvei a rukkolán


Kalmár Lajos - Deutsch Gábor - Faragó Vera - A ​Dohány utcai zsinagóga és a Zsidó Múzeum kincsei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Basics Beatrix - Kalmár Lajos - A ​100 éves Szent István-bazilika
A ​Szent István-bazilika Budapest legnagyobb, az esztergomi bazilika és főszékesegyház után rangban hazánk második temploma a magyarok számára nem csupán építészetileg fontos épület, hanem egyben kultuszhely is. A színes képekkel illusztrált, reprezentatív kiadvány e helyet mutatja be hívő és nem hívő embereknek egyaránt.

Horváth Gábor - Kalmár Lajos - Sz. Koncz István - Athén, ​második felvonás
Nem ​állítjuk, hogy akképpen kell élni, nézni a világot, önmagunkon felülkerekedni akár, ahogy ezek a sportolók teszik. Ezzel a könyvvel annak próbáltunk érvényt szerezni, hogy így is lehet. H.G.K.L.Sz.K.I.

Kalmár Lajos - Budapesti ​panoráma
Ezt ​a könyvet mindazoknak ajánljuk, akik alkalmi látogatók, vagy sosem jártak itt, és csak tervezik, hogy egyszer felkeresik Európa legszebb fekvésű nagyvárosát. De szeretnénk azokat is megajándékozni vele, akik számtalan kedves emléket őriznek Budapestről, mert itt nőttek fel, a diákéveiket töltötték a városban, vagy később választották lakóhelyül a fővárost. Kalmár Lajos városképeinek segítségével a részletek mentén elindulva, mozaikról mozaikra építhetjük fel a magunk Budapestjét.

Kalmár Lajos - Pécs ​album
ectori ​salutem! Pécs, a kultúra városa - szól a közelmúltban elfogadott szlogen. Ebben a négy szóban sűrűsödik össze kétezer év történelme, a városban valaha élt emberek tudása, a jelen magabiztossága és a jövő reménysége. Városunk egyedi arculatát a Mecsek lankáin megtelepedett népek kultúrájának egymásra rétegződése adja. Ahogyan változott az ezen a tájon élők nyelve, vallása, hiedelemvilága, úgy változott a város is. Az ókori alapokra felhúzták a középkori házakat, a templomok köveiből dzsámik épültek, amik idővel keresztény templomokká lettek, szecessziós épületeink mellett kinőttek a földből a város modern jelképei. Az új betelepülők magukkal hozták saját történeteiket, legendáikat, s beolvasztották ezekbe az itt talált népek meséit, históriáit. Erre a szellemi és épített örökségre vagyunk büszkék, és ez ró ránk egyúttal feladatokat is. Az elődeink által létrehozott értékek ma is csodálatra késztetik a hozzánk látogatókat, s mi igyekszünk mindenkinek megteremteni a lehetőséget a csodálkozásra. Az album, amelyet Ön most a kezében tart, kóstolót nyújt Pécsből. Kalmár Lajos képei érzékletesen adják át a város hangulatát, az élettel teli terek nyüzsgését, a hétköznapok és az ünnepek forgatagát. Bízom abban, hogy akik még nem jártak nálunk, azok a képek hatására tervezgetni kezdik a pécsi kirándulásukat, akik pedig már ellátogattak hozzánk, azok kellemes emlékeket idéznek fel a kiadványt lapozgatva, és hamarosan ismét a vendégeink lesznek. Tisztelettel üdvözlöm Önt a pécsi kultúra bűvkörében! Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere

Pesti András - Roisz Erzsébet - Kalmár Lajos - Lábady István - Pécs
Menedéket ​és emberi letelepedésre alkalmas helyet talált már az őskőkor embere is e tájon. A Mecsek-hegység védelmében kétezer évvel ezelőtt fejlődött várossá Sopianae. A római birodalom fontos kereskedelmi és katonai útvonalai mentén kialakult település Pannónia egyik tartományának, Valerianak lett közigazgatási székhelye a III. század végén. Területén és közvetlen környékén a múlt század óta napjainkig folyamatosan kerülnek elő római kori leletek. A feltárt díszes épületmaradványok és művészi alkotások arról tanúskodnak, hogy a rómaiak e vidéken jólétben éltek, és élvezték az akkori magas szintű városi kultúra minden kényelmét. A birodalom felbomlása után Pannónia népeinek élete egyre nehezebbé vált. Lakossága az állandó csatározásokban erősen megfogyatkozott, területeiket a barbár törzsek támadásaitól már nem tudták megvédeni. A város római jellegét a IV. és V. század fordulóján elvesztette. A barbárok megjelenését a pannóniai műveltség hanyatlása követte. A népvándorlás négy és fél évszázados időszaka alatt hunok, keleti gótok, gepidák, longobárdok, avarok és frankok váltották egymást az egykor virágzó településen. Sopianae nevét egy IX. századi feljegyzés szerint 'ad Quique (martyrum) basilicas', később a 'Quinque ecclesiae' 'Öt templom' névformák váltották fel. Szent István király 1009-ben ez utóbbi néven emelte püspöki székhellyé Pécset. Könyvünk fotói és szövegei mozaikszerűen idézik a város középkori és legújabbkori történelmének fontosabb eseményeit. A fotókon és a képeket kísérő rövid történelmi utalásokban néha együtt jelenik meg a múlt és a jelen. A háromszázhuszonöt színes fotót tartalmazó kiadvány a történelmi, építészeti és művészeti emlékekben gazdag város különös hangulatát, folyton változó, megújuló atmoszféráját mutatja be. A könyv képzeletbeli sétaútjai főleg a Belvárosban, majd a külvárosok néhány figyelemre méltó nevezetességének bemutatása után a Mecsek tájaira vezetnek.

Kollekciók