Ajax-loader

Kiss Bitay Éva könyvei a rukkolán


Kiss Bitay Éva - Tengerek élővilága
Sorozatunknak ez a része a méreteit tekintve legnagyobb élőhely állatvilágába enged betekintést. A Föld 2/3 részét tengerek és óceánok borítják, a partközeli sekély vizektől a sok kilométeres mélységekig, a sarkvidéki jeges vizektől az Egyenlítő körüli meleg vizekig, változatos feltételeket kínálva a sós víz világának lakói számára. A hatalmas terület és az életfeltételek változatossága természetesen elképesztő mennyiségű állatfaj kialakulásához adott lehetőséget, közülük itt csak nagyon kevés bemutatására van lehetőség. Biztosak vagyunk abban, hogy az itt szereplő állatok között vannak olyanok, amelyeket már ismersz, de örülnénk annak, ha sikerülne néhány új, érdekes állatfajt is mutatni neked. A tengerek lakói közül sokakat veszélyeztet az ember, elég csak a bálnavadászatra vagy a környezetszennyezés hatásaira gondolni. Ha végiglapozod a könyvet, bízunk abban, hogy neked is az lesz a véleményed, ezt a mesés világot jó lenne minél hosszabb ideig változatlanul fenntartani hogy még sokáig gyönyörködhessünk a korallzátonyok színpompás világában, a hatalmas halrajokban, az esetlen teknősökben, az óriási bálnákban... Az állatok neve mellett lévő szám megmutatja, hogy az egyes fajokból hány állatot kell a nagy színes képeken megtalálnod.

Kiss Bitay Éva - Hol ​laknak az állatok?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Bitay Éva - Furfangos ​trükkök a megmaradásért
A ​Földünket napjainkban benépesítő élővilág sok millió éves fejlődés eredménye. Ezen számunkra szinte felfoghatatlan időtartam alatt kérlelhetetlen szigorúsággal végezte munkáját a szelekció, megőrizve azt, ami életképes és megfelel környezetének, kirostálva a meg nem felelőt. Ennek a természetes kiválasztódásnak az eredménye a környezethez való alkalmazkodás, amelynek bizonyítékai méltán ejtenek bámulatba bennünket. A létért való küzdelem az egyed életben maradásáért és a faj fennmaradásáért folyik. A követelmények, amelyeknek minden élőlény meg kell hogy feleljen, az élelem megszerzése, az ellenség elől való eredményes rejtőzés és az utódokról való gondoskodás. Ezekhez a feladatokhoz nemcsak külső megjelenésében, élettani sajátosságaiban, hanem viselkedésében is alkalmazkodott az élőlény, olyannyira, hogy manapság külön tudományág, az etológia foglalkozik a magatartás, viselkedés rejtélyeinek vizsgálatával. És itt jutottunk el e könyvecske mondanivalójához: az élőlények viselkedésének olyan bámulatba ejtő, sőt meghökkentő formáihoz, amelyekre méltán alkalmazhatjuk a ,,furfangos trükkök" jelzőt. S ami még csodálatosabb: ezekre az ,,agyafúrt fogásokra" nemcsak az állatok, hanem a növények is képesek! Abban a reményben, hogy az olvasó is elámul azon, milyen ,,trükkökre" képes az élővilág, e furfangokból válogatott ízelítőül egy csokorravalót a szerző.

Kiss Bitay Éva - Fantasztikus ​földgolyó
„Ma ​körülbelül egy és fél millió állatfaj és ötszázezer növényfaj él a Földön. Ezek áttekintése messze meghaladja egy könyv kereteit. Így hát csupán arra vállalkozhatom, hogy az egyes kontinensekről néhány fajt kiragadjak és pár érdekességet említsek róluk, amelyről úgy vélem, felkelti az olvasó figyelmét.” (Kiss Bitay Éva) Tudod-e, miért csíkos a zebra? Hát azt, hogy vízbe fulladhat-e a hal? Tudni szeretnéd, valójában miért dugja fejét homokba a strucc? Kiss Bitay Éva több évtizede ír igényes, olvasmányos ismeretterjesztő könyveket. Legújabb könyvében az élővilág olyan kuriózumait tárja elénk, amelyek a gyerekek mellett a felnőtteket is méltán ámulatba ejthetik. A változatos témák, a közérthető hasonlatok, a könnyed és humoros nyelvezet mind a szórakoztató felfedezést segítik elő.

Kiss Bitay Éva - Az ​élővilág találmányai
Földünket, ​a ,,kék bolygót" kedvező körülményei folytán évmilliók alatt gazdag élővilág népesítette be. Az idők folyamán az élőlények növények és állatok egyaránt olyan szerkezeti sajátságokra és képességekre tettek szert, amelyek méltán ejtik bámulatba az embert. Nem csoda hát, hogy napjaink tudósai megpróbálják megfejteni ezek titkát és a modern technikában hasznosítani azokat. E célból külön tudományág született, a bionika. Az elnevezés két tudományág, a BIOlógia és a techNIKA nevének összevonásából keletkezett. Az ismert tankönyvíró és ismeretterjesztő újabb könyve az állat- és növényvilág különböző fajtáinak érdekes viselkedését, ,,feltalálói ténykedését", technikai szakavatottságát mutatja be színes, élvezetes stílusban. A könyvet számos fénykép illusztrálja.

Kiss Bitay Éva - Veres László - Állatlexikon
Állatlexikonunk ​ablak a természet felé, amelyen át az Olvasók bepillantást nyerhetnek az állatvilág sokszínűségébe. Természeténél fogva a könyv nem törekedhet a teljességre, de a közölt anyagot úgy válogattuk össze, hogy abban egyaránt helyet kapjanak a mindenki által jól ismert fajok és távoli tájakon élő egzotikus állatok. A lexikon egyben útikalauz is: segítségével az olvasó megismerkedhet az egyes fajok földrajzi elterjedésével, s nem utolsósorban felmérheti azt veszedelmet, mely a természetes életterek tönkretételével az állatvilág számos képviselőjét a kipusztulás szélére sodorja. Kívánjuk, hogy Olvasóink, a kezdő és haladó természetbúvárok megelégedéssel forgassák számos érdekességet tartalmazó lexikonunkat

Kiss Bitay Éva - Állatparádé
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Bitay Éva - Csodálatos ​madárvilág
A ​szerző ismeretterjesztő formában mutatja be rajzokkal kísérve a csodálatos madárvilágot, amely körülvesz bennünket. Több tucat madárfajról tudhatjuk meg szokásait, hogy hol lelhetőek fel, mi a táplálékuk, s milyen egyéb szokásaik vannak. Diákoknak és érdeklődő felnőtteknek egyaránt ajánljuk a kiadványt.

Kiss Bitay Éva - Tudod-e? ​- Érdekességek a természet világából
Érdekességek ​a természet világából! Tudod-e, hogy melyek a legveszedelmesebb kígyók, hogyan készül a méz, miért csíp a csalán? Ha nem, ebből a könyvből most megtudhatod!

Kiss Bitay Éva - Tévhit ​és valóság az állatokról
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Bitay Éva - Hogyan ​beszélnek az állatok?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Bitay Éva - Az ​erdő lakói
Öko-mese. ​Így lehetne Kiss Bitay Évának ezt a meséjét a legtömörebben jellemezni. Az óvodások és kisiskolások számára élvezhetően megírt történet nem a klasszikusnak számító, emberi tulajdonságokkal felruházott állatokat "hozza" a közelünkben, hanem minket, az olvasókat "szállít" - rögtön, amint felütjük ezt a kötetet - az erdő kellős közepébe. És mire a mese végére érünk, nagyon sok szakszerű, pontos és hasznos információ birtokába jutunk. Közben pedig jól mulatunk, mert ahogy a szerző írja a borítóra szánt szövegben: "Ebben az erdőben a három tündér soha sem unatkozik, mert az erdő _valódi_ lakóival mindig történik valami.

Kiss Bitay Éva - Utazás ​a múltba
Sokattud ​Doktor és Csűrcsavar bácsi ismét kalandra hív Titeket, Katival és Gazsival együtt. A természet titkainak feltárására ezúttal nem a térben utaznak, hanem az időben. Sokattud találmánya, a fantazmotor a múltba szállítja hőseinket, több ezer, sőt sok száz millió évvel korábbra, magával röpítve az olvasót is. A szerző, Kiss Bitay Éva, akárcsak korábbi, nagy sikerű könyveiben - Sárkányok alkonya, Kinek milyen a világ, Körös-körül a Föld körül, Sarktól Sarkig -, ezúttal is izgalmas helyszínekre kalauzol, történetei pedig rengeteg természetismereti érdekességet tartalmaznak. Az utóbbi két kötetben is Csűrcsavarék vezették végig kalandos útjukon, így immár harmadszorra találkozhattok velük.

Kiss Bitay Éva - Nagy ​állatlexikon
Tudja, ​hogy hol él a koboldmaki? Gondolta volna, hogy a koala különböző eukaliptuszfajok levelének fogyasztásával szabályozni tudja a testhõmérsékletét? Többek között ilyesmikrõl is olvashat az állatlexikonban, melyben mintegy 900 állat leírását találja meg Veres László gyönyörû illusztrációival és számos érdekességgel párosítva.

Kiss Bitay Éva - Állatok ​egymás között
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Bitay Éva - Tarkabarka ​élővilág
A ​természet olyan, mint a legizgalmasabb kalandregény: valahol mindig történik valami érdekes esemény. Ez a "nagy könyv" sokak számára talán örökre zárva marad, azok előtt azonban, akik jólnevelt vendéghez illően úgy róják erdő-mező ösvényeit, hogy azzal ne zavarják a "háziak" tevés-vevését, hirtelen felnyílik a "nagy könyv", bepillantást engedve a természet műhelyének ezer meg ezer apró titkába. Akinek megadatott ez a kiváltság, abban nagy-nagy alázat ébred a Teremtő iránt, aki mindezt a sok csodát létrehozta, s szívébe beleköltözik az, amire a mai rohanó világban az embereknek a legnagyobb szüksége van: a tiszta öröm és béke.

Kiss Bitay Éva - Esőerdők ​élővilága
Az ​Egyenlítő környékén széles zöld sávban dzsungelek, esőerdők fogják körül a Földet. Ebben a világban naponta zuhog az eső, elviselhetetlen a hőség, fojtogatóan párás a levegő. A növényvilág számára ideális feltételek ezek. A táj képét az ég felé törő faóriások levélrengetege határozza meg. A lebomló növényi maradványokból álló talajszint, a hatalmas fák törzse, a rajtuk élősködő növények világa a Föld fajokban leggazdagabb élőhelye a dzsungel. Olyannyira az, hogy még ma is szinte naponta tudnak új, eddig nem ismert fajokat meghatározni a kutatók. Annál elszomorítóbb, hogy éppen ez az az élőhely, amelyik a leggyorsabb ütemben csökken. Akár egyetlen, bútorkészítésre szánt faóriás kivágása is állatok (madarak, rovarok) millióinak életlehetőségét szünteti meg, nem is beszélve arról, hogy ültetvények, legelők kialakítása miatt hatalmas erdőségeket egyszerűen felégetnek. Szomorú tény, hogy az ember ostobasága végveszélybe sodorta legközelebbi rokonait, a gorillákat és az orángutánokat is, hiába adták az utóbbinak a benszülöttek az "erdei ember" nevet.

Kollekciók