Ajax-loader

Simon Tibor könyvei a rukkolán


Simon Tibor - Zsuzsi
"Vera ​baba volt Zsuzsi régi kedvence. Este csak úgy tudott elaludni, ha Vera mellette feküdt, s egyáltalán nem tartotta azelőtt utálatosnak. De mindezt Zsuzsi egy csapásra elfeledte, csak Éva babát csókolgatta, s Vera babát zsupsz kihajította az udvarra. Morcos kutya egész nap tépte, cibálta szegény kis árvát. Nem csoda, hogy elszakadt gyönyörű pettyes ruhája, s az egyik cipője is elveszett."

Simon Tibor - Mándy György - A ​komló
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Simon Tibor - A ​magyarországi edényes flóra határozója
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Simon Tibor - Csapody Vera - Kis ​növényhatározó
Őszinte ​örömömre szolgál, hogy néhány bevezető szót írjak kitűnő tanítványom és munkatársam, dr. Simon Tibor egyetemi docens, a biológiai tudományok kandidátusa Kis Növényhatározójához. A középfokú biológiai oktatásban nélkülözhetetlen a környezetünkben élő növények és állatok megismerése. Egyben minden további növénytani tudás, kutatás alapja is a növényismeret. A növénytani oktatás szervesen egészül ki a gyakorlati megismeréssel, és ennek célját szolgálja e könyv. Nagyon örvendetes, hogy a Művelődésügyi Minisztérium illetékes szervei egy ilyen segédkönyv szükségességét felismerték és annak kiadását elrendelték. Mert hiszen nemcsak a biológiatanítás, hanem a mindennapi gyakorlati élet számára is fontos elsősorban mezőgazdaságunk termesztette növények és azok gyomjainak ismerete, de milyen örömül szolgál később, a természetjáró felnőttnek is erdők, rétek, vizek virágjainak felismerése! A szerző helyesen válogatta össze az anyagot és jól, könnyen használható határozókulcsokat írt. Munkáját nemcsak kiegészíti, de nagymértékben emeli a mintegy 300 növény jól sikerült színes képe is, amelyek dr. Csapody Verának, az ismert növényfestőnek művészi kezét dicsérik.

Simon Tibor - Mohák, ​zuzmók, harasztok
1974 ​- Rajzolta Huller Ágoston A zuzmók, a mohák pionír növények. Elsőnek jelennek meg a kopár sziklákon, törmelékeken, legyőzik a kőzetek élettelen világát. Savaikkal megbontják az ásványok térrácsát - ahogy tudományosan mondják, bázisokat szabadítanak fel, humuszban gazdag termőtalajt készítenek az utánuk jövő fejlettebb és igényesebb növények számára. Tűrik a hideget, összezsugorodnak, összeszáradnak a hőségben - akár több hónapig -, anélkül hogy végleg kiszáradnának. Az első esőre, tél végi hóolvadásra visszanyerik formájukat, újra élettől duzzadnak. Hogyan vizsgáljuk őket? Egy kis víz elég felélesztésükhöz, s általában egy kézinagyító (6-10-szeres) elég a tanulmányozásukhoz. A 40-200-szoros nagyítású egyszerű mikroszkópban a két üveglap közé vízbe helyezett mohalevél, spóratok egészen titokzatos formavilága tárul fel.

Seregélyes Tibor - Simon Tibor - Növényismeret
Ez ​a könyv azoknak szól, akik még nem láttak vágatlan virágot, akik még nem hallottak nyárfasusogást, akik még nem éreztek hársfavilág illatot, akik még nem szedtek szamócát bokorról, akik még nem lépkedtek avarban, akik még nem örültek a tavasznak.

Kollekciók