Ajax-loader

Szögi Csaba könyvei a rukkolán


Szögi Csaba - Mint ​ami lent van
Álmodó ​Arimán, a "kiugrott" újságíró hangos töprengéseit követhetjük nyomon, miközben a pillanat bűvkörének csapdájában az örökkévalóságot próbálja megragadni, s közben rádöbben: "Ami fent van, ugyanaz, mint ami lent van..."

Szögi Csaba - Rakjatok ​be a gumiszobába
gimnáziumot ​végzett bús tőkehalak spricceltek ki a gyomor büfé ósdi wurlitzere mellől hogy kisvártatva a blues kocsma pultja mellett gyülekezzenek kamillán átpárolt kapadohányt sodorva citrommal és jéggel dúsított nagy korsó vizeket (kerozint kéjgázt karbolsavat) nyeltek vadul egyiket a másik után íme a tanulság nyerítette boldogan egy kaktusztüskére önmagát feltűző nádiposzáta

Szögi Csaba - Balatoni Boli - Utazásaim ​/ Brother Boli levelei
A ​legális és illegális kábítószerekről őszintén beszélni mindig nehéz. Szögi Csaba remekül egyensúlyoz a szubjektív önfeltárás és az objektív tények világa között: a drogok pszichés és fizikai veszélyeiről, társadalmi hatásairól irodalmi értékű prózát olvashatunk. Olyan szövegmátrix ez, amelyben olvasóként élvezet elveszni. Balatoni Bolinál is megjelennek a drogok, de az ő igazi terepe nem a belső, hanem a külső utazás. (Kubiszyn Viktor)

Szögi Csaba - Korai ​orgazmus
Ginsberg ​halott - búcsúzik a költőtől Szögi Csaba. Ellobbant egy világ, halotti beszéde (vallomásszerű vers)galaxisában viszont új csillag születik. Új vonzódás, újabb szerelem, korai orgazmusok.

Szögi Csaba - Utolsó ​éjszakánk Velencében
E ​lírai kisprózákat akárha fényképezték volna. Az író azt jegyezte le, ami egy pillanatban a lelki vagy fizikai retinájára égett. Szívbéli és ágyéktáji, „hirtelen felindulásból elkövetett” írások ezek.

Szögi Csaba - Drót
''Csak ​néhány másodpercig láttam, a ponyva alól, ahogy elgördült a teherautó. Álló nap dögnehéz ládákat rakodtunk. Egyik raktárból a másik raktárba. Az idő súlya a cigarettafüstben sem oldódott, a szemhéjakat legyűrte az alkony. De az a lány, az utolsó csepp fény által beragyogva, ahogy ott állt, és ahogy egy pillantás erejéig találkoztunk, éreztem, hogy bánata rokon az enyémmel, és megvigasztalt. Bár nem tudhatom, körülötte mily drótok feszülnek. Mégis, micsoda ereje van a pillanatnak. Döbbenetes.'' Szögi Csaba (1975) a gödöllői Szent István Egyetem környezet- és tájgazdálkodási szakán diplomált 2000-ben. Munkáit a Képes Ifjúság mellett a zEtna, a Híd, a Táltos, a Lost Controll és az Orbis közölte. 1997-ben önálló verseskötete jelent meg Költőfogyatkozás címmel.

Kollekciók