Ajax-loader

Vera Panova könyvei a rukkolán


Vera Panova - Messzi ​utca
Mit ​ki nem találtak! Méghogy Szerjozsa olyan, mint egy kislány. Igazán nevetséges! A lányok szoknyácskában járnak, de ő már réges-régóta nadrágot hord. S talán bizony van a lányoknak csuzlijuk? Neki pedig van! Kavicsot lehet vele kilőni. Surik csinálta. Szerjozsa odaadta érte minden cérnagurigáját, amit életében összegyűjtött. És hogy ilyen a haja? Hányszor megnyírták már géppel, lepedőbe burkolva milyen nyugodtan ült, hogy tűrte végig, de ha újra megnő!

Vera Panova - Hány ​óra van?
Nyolc ​évvel a szerzőnő halála után látott napvilágot a különös hangvételű, költészet és valóság határvidékén játszódó meseregény. A tébolydából szökött őrültek s a fogyatékos tudású, halandó mivoltától rettegő kispolgár szövetségre lépnek, s a békés kisváros életét szétdúlják. A visszafelé forgatott idő köré hamis ideológiát gyártva, hadba küldik a gyermekeket is, meggyalázzák a szerelmet, kiforgatják a nemes szándékokat. Sok mindennek kell történnie, míg az emberek visszatérhetnek az előrehaladó időhöz és gondolatokhoz. Lírai színekkel átszőtt, izgalmas, lebilincselő prózát tart kezében az olvasó, mely egyszerre irodalmi kuriózum és gondolkodva pihentető olvasmány. Az Útitársak, a Messzi utca, a Ha majd visszatérsz című művek után e hagyatékból előkerült kisregény nemcsak az írónő portréját árnyalja, hanem a negyvenes évek szovjet irodalmáról kialakított elképzeléseinket is.

Vera Panova - Útitársak
Panova ​ezt a művét 1946-ban, közvetlenül a háború után fejezte be, s azokat az élményeit dolgozta föl benne, amelyeket a háború napjaiban egy kórházvonaton szerzett. A laza láncban egymáshoz kapcsolódó fejezetekben érdekes emberek, sorsok, szerelmek, tragédiák villannak elénk - olyan események, amelyeket az olvasó közelieknek, magáéinak érez. Ez a szép, nagyon emberi írás, amely most új fordításban lát napvilágot, bizonyosan most is örömet szerez majd olvasóiknak.

Vera Panova - Ha ​majd visszatérsz
A ​Messzi utca szerzőjének két poétikus elbeszélését tartalmazza ez a kötet. A háború annyi kínt okozó viharai hoznak össze két fiatalt: Valját, a kislányt, és Vologyát, a fiút. Mire a viharok múltán visszatérhetnek szülővárosukba, ott az elpusztult otthon emlékeit találják, s szívükben a boldogság és szépség utáni olthatatlan vággyal kezdik építeni a saját életüket. Panova egyszerű és nagyon vonzó művészete teszi felejthetetlenné a két gyerek gyöngéden megrajzolt alakját, akik a legnehezebb időben érnek derűs és bizakodó fiatalemberekké. A kötetet Kondor Lajos művészi illusztrációi díszítik.

Vera Panova - Fehéren ​izzik az acél
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vera Panova - Szentimentális ​regény
Egy ​fiatalember két szerelmének történetét mondja el regényében az írónő, s a történet háttere a húszas évek elejének mozgalmas kora. Panova jól érzékelteti a szocialista építés kezdeti időszakának lendülettel és lelkesedéssel teli, izgalmas korát, s a főhősnek, Szevasztjanovnak fejlődését, aki sok nehézséget leküzdve munkásból lesz író és újságíró. Szerelmének meghatóan poétikus története az elmúlt ifjúság, az emlékezés különös varázsával férkőzik közel az olvasók szívéhez.

Vera Panova - Évszakok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók