Ajax-loader

Winkler Gábor könyvei a rukkolán


Dr. Baranyi Éva - Dr. Hosszúfalusi Nóra - Winkler Gábor - Inzulinterápia felnőttkori diabetes mellitusban
A diabetológia hazai és nemzetközi szakirodalmában időről-időre megfogalmazódik az az igény, hogy a szakterület új ismereteit összefoglalják a szakértők. Ezzel segítik a betegek optimális kezelését. A jelen könyv szerzői is arra vállalkoznak a kötetben, hogy az inzulinkezelés problematikáját körüljárják. A könyvben több mint 30 összefoglaló táblázat és illusztráció található, amely megkönnyíti a tájékozódást. A könyvet gyakorló diabetológusokon kívül ajánljuk mindazon szakembereknek (belgyógyászoknak, háziorvosoknak, szakdolgozóknak), akik az inzulinterápia korszerű módját szeretnék megismerni. A tartalomból: Az inzulinkezelés rendszere A kezelés eredményességének ellenőrzése Inzulinkezelés T1DM, T2DM-ben Anyagcserekrízisek Kórházi ellátásra szoruló esetek Terhességi diabetes

Baranyi Éva - Winkler Gábor - Cukorbetegség
Melyek ​a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében.

Baranyi Éva - Winkler Gábor - A ​cukorbetegség egészségkárosító hatása
A ​cukorbetegség - mai ismereteink szerint, kevés kivételtől eltekintve - élethosszig tartó kóros állapot. Folyamatos kezelése, ellenőrzése, figyelemmel kísérése - a beteg lehető legjobb egészségi állapotának elérése és fenntartása érdekében - elengedhetetlen. Az egészségügyi dolgozók mindazon tevékenységének összességét, amelyek segítik a fenti cél elérését, diabéteszgondozásnak nevezzük. Az eredményes ellátás feltétele az, hogy a mindennapi klinikai munkában a betegek edukációját, motivációját segítő és részben végző szakképzett egészségügyi dolgozók - diabetológiai szakápolók, dietetikusok - is intenzíven és összehangoltan működjenek együtt a kezelőorvossal (szakorvosok, társszakmák képviselői, háziorvosok) és egymás között. A könyv szerzői a szakdolgozóknak szóló kötetükben a cukorbetegség szövődményeinek megelőzési és kezelési lehetőségeit mutatják be. A részletes, didaktikus felépítésű könyvet számos táblázat és színes melléklet illusztrálja. Emellett tudásellenőrző kérdéssorok és az előírt ismeretekhez tartozó szakkifejezés-gyűjtemény segíti a tudnivalók elmélyítését és elsajátítását. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a SpringMed Kiadó a sorozat elindításával remélhetőleg sikerrel járul hozzá a szakdolgozók posztgraduális képzéséhez.

Gézsi Andrásné - Winkler Gábor - Baranyi Éva - Gasztronómiai ​világkalauz
Egészségeseknek, ​cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek és fogyni vágyóknak Első olvasásra tán meghökkentő cím. De valóban az-e? A könyv orvos szerzői képzeletbeli kulturális-kulináris kalandozásuk során számos nép gasztronómiájával és gasztrokultúrájával, jellegzetes ételeivel és a fogyasztásukkal kapcsolatos szokásokkal és hagyományokkal ismertetik meg az Olvasót. Az olvasmányos és tartalmas leírásokat táplálkozás-élettani ismeretek is kiegészítik, ezzel segítve azon olvasókat, akik az ételekről tudni szeretnék, hogy mit fogyaszthatnak el úgy, hogy fittek és egészségesek legyenek. A dietetikus társszerző a receptleírásoknál tömör tanácsokkal látja el a fogyókúrázókat, a cukorbetegeket és a lisztérzékenyeket, megjelölve a helyettesítési lehetőségeket az ételek alapanyag-összetételben. A több, mint 300 receptleírást számos színes fotó illusztrálja, ezzel is könnyítve az ételek otthoni elkészítésére készülőket. A szerzők célja, hogy kedvet hozzanak különböző népek konyhájának felkereséséhez, és rávilágítsanak, hogy az étrendi előírások betartására szorulóknak sem kell kimaradniuk az étkezés örömeiből!

Winkler Gábor - Barangolás ​az operák világában I.
"Igen, ​meghökkentő a mű, mert az információk ilyen bősége ritkán árasztotta el az olvasót. Itt olyan sok adatot, érdekességet, körülményt, személyt, színházat ismerünk meg, amire eddig talán nem volt példa az operáról szóló ismertető könyvek tömegében. Olyan ember írta, aki a műfaj szerelmese, aki ezt a szerelmet egyesítette a szorgalmas kutatással és személyes reflexióval, így hozza közelebb olvasóihoz szeretete tárgyát.` /Szinetár Miklós/ `Azok számára, akik most kezdik élvezni az opera varázsát, más élményt nyújt ez a könyv, mint azok számára, akik eddig azt hitték, hogy alaposan ismerik. rengeteg újat tudtam meg ebből a könyvből és biztos vagyok benne, hogy mindenki számára lesz benne felfedeznivaló. Az opera alkotói és befogadói ajándékot kaptak - fogadják szeretettel." (Szinetár Miklós)

Winkler Gábor - Győr
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Winkler Gábor - Sopron ​építészete a 19. században
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Winkler Gábor - Operett
Az ​operettekről írott könyve ugyan szubjektív válogatás, de nem túlzás a lexikon kifejezést használni a 242 operettet részletesen ismertető könyvről, 66 szerző munkásságát bemutatva. A zeneszerzők ABC sorrendjében haladva először egy portré és a szerző életét bemutató legfontosabb életrajzi adatok találhatók. Az életrajzot a szerző minden operettjének felsorolása zárja, benne a legfontosabb alapadatokkal. A legismertebb operettek részletes ismertetése következik azonos struktúrát követve: először a lexikális adatok, a szereplők hangfajjal, majd a cselekmény olvasmányos leírása, a műhöz kapcsolódó érdekességek, a legismertebb részletek kezdősora, végül a CD, DVD hozzáférések felsorolása. A könyv kezelhetőségét számos mutató egészíti ki: névmutató, operett mutató (magyar és eredeti néven) slágerek kezdősorai ABC rendben, kronológiai mutató.

Duics Pál - Winkler Gábor - Sopron
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Winkler Gábor - Baranyi Éva - Cukorbetegek ​kézikönyve - Diabetológia
Hazánkban ​több, mint fél millió ember szenved cukorbetegségben, és legalább még egyszer ennyi embernek van már cukoranyagcsere-zavara, ami a 2-es típusú diabétes kialakulásához vezethet. Világstatisztikák szerint a cukorbetegek száma az elkövetkezendő 20 évben megduplázódhat. Mi is a diabétesz? Milyen anyagcserezavart jelent, és kiknél fordul elő gyakrabban? Mik a veszélyeztető tényezők, és melyek a kialakult diabétesz tünetei? Miért fontos, hogy az ún. életmódkezelést azok is gyakorolják, akiknél még nem alakult ki a cukorbetegség? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros nagy gyakorlati tapasztalatai alapján állította össze a diabétesszel és megelőző állapotaival kapcsolatos tudnivalókat, amelyeket a pályaválasztással, gyermekvállalással, utazással, sporttal és a mindennapi élettel kapcsolatos hasznos tanácsok egészítenek ki. Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik többet szeretnének tudni a cukoranyagcseréről és a cukorbetegségről.

Winkler Gábor - A ​magyar operett
Az ​operett mára hungarikum, Huszka, Lehár, Kálmán Imre darabjait ma is világszerte játsszák nagy sikerrel. És ki ne ismerné Fedák Sári, Honthy Hanna, a Latabár testvérek vagy Kabos Gyula nevét? Mi a titok hát? A csillogó díszletek, a gyönyörű jelmezek, a színészek játék-, ének- és tánctudása? Mindez együtt adja az operett csodálatos egyvelegét, a felhőtlen kikapcsolódás élményét. Könyvünk bemutatja a műfaj fejlődését a kezdetektől napjainkig, végigvezet legfontosabb színészeinek arcképcsarnokán és megismertet az operett szolgálatába állt színházakkal. Reméljük, hogy az olvasottak hatására az operett szerelmesei még szerelmesebbek lesznek, kritikusai számára pedig feltárulnak e könnyűnek kikiáltott műfaj mélységei.

Baranyi Éva - Winkler Gábor - A ​nő és a cukorbetegség
A ​cukorbeteg nők terhessége mind az anya, mind születendő gyermeke szempontjából erősen fokozott veszélyeztetettséget jelent. Mi a prekoncepcionális gondozás és miért alapvető a diabéteszes, gyermeket váró nők szempontjából? Milyen veszélyei vannak a nem jól "karbantartott" diabéteszes terhességnek? Melyek a menopauza alatti leggyakoribb problémák a diabéteszes nőknél? Miért fontos, hogy a diabéteszgondozás egy életen át tartson? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség késői szövődményei? A több évtizedes gyakorlattal rendelkező belgyógyász-diabetológus szerzőpáros arra törekedett, hogy a női nem élettani sajátosságainak összefoglalása mellett, életszakaszonként tekintse át a cukorbetegség "gyengébb nemet" érintő vonásait. E könyv a nők cukorbetegségről szóló első, áttekintő jellegű, magyar nyelvű összeállítás.

Bedécs Gyula - Kinczer József - Perger Gyula - Winkler Gábor - Zentai Zoltán - Takács Gábor - A ​Fertő-Hanság és a Tóköz
Három ​táj vonzásában. A sztyeppe tó, a hegyek, a síkság találkozása. Kelták, avarok, németek, magyarok, horvátok, osztrákok. Főúri paloták, polgári világ, ódon városok, paraszti hajlékok. Esterházy-, Széchenyi-, Osl-, Nádasdy-családok. Sopron, Fertőd, Fertőszentmiklós, Kapuvár, Nagycenk. Mindez egyetlen tájba és évezredekbe sűrítve a Fertő–Hanság. Ma világörökség, de eleink nem azért telepedtek ide és hagyták örökül a kultúrtájat, mert remélték unokáik majdan az UNESCO-hoz fordulhatnak a cím elnyerésére. Ők csak így akartak élni. Persze a szerencsét sem nélkülözte a táj, hiszen nagyobb pusztítások megkímélték, így lehet ma két ország büszkesége. A táj a látogatónak igazán akkor lesz otthonos, ha megismerte a Fertő legendáját, a tóba merült települések és Hany Istók történetét, aki ma Kapuváron mozdulatlanul, szoborba öntve figyeli az elsuhanó autókat. A táj tehát igazi örökség. Szép, értékes és felelősséget igénylő.

Winkler Gábor - Barangolás ​az operák világában III.
"Igen, ​meghökkentő a mű, mert az információk ilyen bősége ritkán árasztotta el az olvasót. Itt olyan sok adatot, érdekességet, körülményt, személyt, színházat ismerünk meg, amire eddig talán nem volt példa az operáról szóló ismertető könyvek tömegében. Olyan ember írta, aki a műfaj szerelmese, aki ezt a szerelmet egyesítette a szorgalmas kutatással és személyes reflexióval, így hozza közelebb olvasóihoz szeretete tárgyát.` /Szinetár Miklós/ `Azok számára, akik most kezdik élvezni az opera varázsát, más élményt nyújt ez a könyv, mint azok számára, akik eddig azt hitték, hogy alaposan ismerik. rengeteg újat tudtam meg ebből a könyvből és biztos vagyok benne, hogy mindenki számára lesz benne felfedeznivaló. Az opera alkotói és befogadói ajándékot kaptak - fogadják szeretettel.2 (Szinetár Miklós)

Winkler Gábor - Barangolás ​az operák világában IV.
Igen, ​meghökkentő a mű, mert az információk ilyen bősége ritkán árasztotta el az olvasót. Itt olyan sok adatot, érdekességet, körülményt, személyt, színházat ismerünk meg, amire eddig talán nem volt példa az operáról szóló ismertető könyvek tömegében. Olyan ember írta, aki a műfaj szerelmese, aki ezt a szerelmet egyesítette a szorgalmas kutatással és személyes reflexióval, így hozza közelebb olvasóihoz szeretete tárgyát.` /Szinetár Miklós/ `Azok számára, akik most kezdik élvezni az opera varázsát, más élményt nyújt ez a könyv, mint azok számára, akik eddig azt hitték, hogy alaposan ismerik. rengeteg újat tudtam meg ebből a könyvből és biztos vagyok benne, hogy mindenki számára lesz benne felfedeznivaló. Az opera alkotói és befogadói ajándékot kaptak - fogadják szeretettel. (Szinetár Miklós)

Winkler Gábor - Szerelem, ​halál, téboly a színpadon
Szerelem, ​halál, téboly? Hiszen minden operában vannak szerelmesek, aztán vagy megőrülnek vagy meghalnak, vagy ritkábban, a vígoperákban, egymásra találnak.... De milyen ez a szerelem? Reménytelen és önfeláldozó, megváltó vagy jellemformáló? Választás elé állít? Próbára teszi a hűséget és állhatatosságot? Miért kell meghalni? Becsületből, vagy a végzet akarja így? Ilyen kérdésekről mesél a több sikeres opera témájú könyvet jegyző orvos-szerző legújabb könyve. Huszonkét opera keletkezéstörténetét és cselekményét mutatja be, mellette a történelmi valóság hátterét, és a történet irodalmi előfutárait. Mindezt úgy, hogy az operákban kevéssé járatos és a művekkel már szorosabb is-merettséget kötött olvasónak is tud érdekességgel, újdonsággal szolgálni és fel tudja kelteni az operairodalom iránti érdeklődést.

Baranyi Éva - Winkler Gábor - Bánvölgyi Györgyné - Cukorbetegség, ​túlsúly és étrendi kezelésük
Elhízás ​és cukorbetegség, egymással gyakran társuló/társított fogalmak. A túlsúly, az elhízás a cukorbetegség előszobája. E kapcsolat hátterében örökletes és környezetei tényezők bonyolult kölcsönhatása áll, amelyek együttes eredője az inzulinhatás gyengülése (szaknyelven inzulinrezisztencia) és/vagy az inzulintermelés szükségestől elmaradó volta. E kapcsolat magyarázza, hogy a könyv együtt tárgyalja e két, látszólag különböző anyagcsere-betegséget, s ezt még egy további ok is magyarázza. Nevezetesen, hogy mind a túlsúlyos-elhízott, mind a cukorbetegek, azon belül is elsősorban az inzulinhatás elégtelenségén alapuló, ún. 2-es típusú diabéteszben szenvedők száma világszerte aggasztó mértékben nő. Alig van olyan család, ahol túlsúlyos egyén vagy cukorbeteg az ismeretségben ne fordulna elő. A túlsúllyal való szembesülés legtöbbször minden más panasz nélkül, döntően esztétikai, esetleg pszichés vagy szociális-társadalmi kérdésként merül föl. Pl. egy párkapcsolat reménye a fogyókúra mozgatórugója, de a motiváció többnyire nem elég tartós. Az elért - esetleg csak szerény mértékű - súlycsökkentést a diétás elvek feladása utáni túltáplálkozás és súlygyarapodás követi, nemritkán nagyobb testsúlyt eredményezve a fogyókúra előttinél. Ez a "jojó" elhízás háttere. Pedig az elhízás messze nem esztétikai kérdés csupán, hanem számos megbetegedés kockázati tényezője is. Közöttük első helyen a cukorbetegség áll. A könyv első része az elhízás és a cukorbetegség fő vonásait mutatja be, ezt követik a kezelési lehetőségek, a hangsúly az étrendi terápián van. A két megbetegedés étrendi kezelésében igen sok a közös vonás, s egyik sem tér el átlagosan táplált, nem cukorbeteg személyek részére ajánlható ún. "egészséges" táplálkozástól. A közös vonás egyik leglényegesebb eleme, hogy az étrend nem lehet "kampány" jellegű, csak hosszan tartó, tudatosan vállalt életmódváltozás része. Minden kilónyi súlycsökkenés sikernek tekintendő, akkor is, ha ez csak hetek alatt következik be, de az eredmény tartós. Olyan kezelési célok kitűzése a helyes, amelyek reálisak, különösebb erőfeszítés nélkül megvalósíthatók, és tartós követésük életmódváltozáson alapul. Az étrendi javaslatok olyanok, hogy a mai hazai étkezési szokásokhoz és a nemzetközi táplálkozási ajánlásokhoz egyaránt igazodik, így ki-ki megválasztja a neki inkább tetsző formát. Ez azt jelenti, hogy hazánkban ma még megszokott tápanyag-összetevő arányokat, s a nemzetközi ajánlásokban szereplő magas szénhidrát- és rosttartalmú diétát az étrendi mintát egyaránt bemutatják. Ez a kettősség az oka, hogy azonos energiatartalmú étrendek két különböző szénhidrátmennyiséggel is szerepelnek. A napi gyakorlatban e könyv segít megérteni, hogy nem a "diétát", - az érintettek, a fogyókúrázok és cukorbetegek számára kényszerű előírásokat jelentő étrendi korlátozást - kell megvalósítani, hanem az egész család számára követhető, egészséges és változatos étrend megtervezése a helyes cél, s ezáltal a keringési kockázati tényezők is csökkenthetők lesznek. A könyv jó szívvel ajánlható mindenkinek, aki szeret(ne) az egészségével törődni.

Winkler Gábor - Barangolás ​az operák világában II.
A ​barangolás az operák világában című könyv 2. kötetét ajánlom szíves figyelmébe. Első pillanatra meghökkentőnek hathat, hogy közel 1000 oldal terjedelemben még mindig csak Paisielloig jut el a szerző. Ám, ha belegondolunk a források bőségére, a terjedelem közel sem tűnik indokolatlannak. Szerepel benne Haydn és Mozart hanghordozón hozzáférhető valamennyi operája Haydn esetében ennek különös jelentősége van, hisz operaszerzői tevékenységének döntő része Eszterházához kapcsolódik -, Kodály, Leoncavallo, Lortzing, Mascagni, Massenet, Mercadante Meyerber és Musszorszkij operaszerzői munkásságának jelentős része, hogy csak a legismertebbeket emeljük ki. Kirándulásokat tehetünk olyan, még a megszállott operarajongók számára is ismeretlennek ható területekre, mint amit pl Lehár, Liszt vagy Offenbach egy-egy ritkán játszott műve jelenthet. Mindezt úgy, hogy az első kötetnél megszokottak szerint a lehető legrészletesebb tájékoztatást kapjuk az egyes művek történeti hátteréről, keletkezésük történetéről és utóéletéről. Bízom benne, hogy az újabb kötet még több barátot szerez ennek a mindig magyarázatra szoruló, mégis megmagyarázhatatlan csodaműfajnak, az operának. (Szinetár Miklós)

Kollekciók