Ajax-loader

Katona Géza könyvei a rukkolán


Katona Géza - A ​láthatatlan birodalom
"A ​láthatatlan birodalom" - állam az államban, az Amerikai Egyesült Államokat - és hovatovább az egész kapitalista világot - átszövő bűnöző szuperszervezet. A kriminológiailag megalapozott, népszerű stílusban írt könyv riportszerűen feldolgozott történetekben mutatja be annak az útnak a jellemző állomásait, amely a múlt századbeli kezdetleges bűnbandáktól napjaink politikailag és gazdaságilag mindenható bűnszindikátusáig vezet. Részletesen foglalkozik az amerikai alvilág első fénykorával, a 20-30-as évek bűnügyi krónikájának eseményeivel. Az olvasó a valóságnak megfelelő képet kap Al Caponéról és a szesztilalom időszakának gengszterháborúiról. A magyar olvasóközönség első ízben ismerkedhet meg az Országos Bűnszindikátussal és a Szindikátus "igazságügyi részlegével": a gengbírósággal s a "Gyilkosság rt."-vel. Jelentős teret szentel a szerző a gengszterizmus legújabb fejlődési szakaszának, 77 fontos üzletág meghódításának. A legfrissebb források adatait - többek között a Jonson által kiküldött kongresszusi bizottság jelentését - felhasználva mutatja be a szerző a láthatatlan birodalom - a Cosa Nostra - jelenleg is fennálló szervezetét, s ismerteti a bűnügyi krónikának azokat az ugyancsak friss lapjait, amelyek az USA gengszterek és a francia, olasz és közép-keleti kábítószercsempészek közötti nemzetközi kapcsolatokról számolnak be.

Katona Géza - Kertész Imre - A ​bűn nyomában
"A ​rendőrség bravúros nyomozás után elfogta a tettest" - olvashatjuk napilapjaink rendőri híreiben. Van-e vajon fogalmunk arról, mit jelent a bravúros nyomozás? A tettesek zöme, különösen, ha gyakorlott bűnözőkről van szó igyekszik "munkája" végeztével nyomtalanul eltűnni vagy a legravaszabb módon félrevezetni a nyomozókat. Megöltek egy asszonyt a néptelen szőlőhegyen. Nincs tanú. Megmenekülhet-e a gyilkos? Elgázoltak egy embert, s a gázoló továbbhajtott. Nem látta senki. Leleplezik-e a tettest? Néma tanúk, mikroszkopikus nyomok árulják el ilyenkor a bűnösöket. Sok izgalmas, megtörtént ügyet olvashatunk e bőven illusztrált műben. S a szerzők bevonnak minket is a nyomozásba. Nem dús fantáziájú írók kuszálják össze a történetet, hogy minél váratlanabb legyen a megoldás. Szakemberek - kriminalisták - társai leszünk, elektronikus számítógépek, különleges mikroszkópok, jól felszerelt laboratóriumok munkájával ismerkedünk meg, míg végigolvassuk az érdekes bűnügyeket.

Katona Géza - A ​bűnüldözés fél évszázada
A ​most kezében tartott könyvtől ne várja azt a Tisztelt Olvasó, hogy tudományos ismertetést kap a bűnözés és a bűnüldözés elmúlt öt évtizedéről. Ne várja azt sem, hogy a szerző hétpecsétes titokról rántja le a leplet, vagy évtizedeken át leplezett visszaéléseket, bűntetteket tár fel. Nem akartam önéletrajzot sem írni, hogy az Olvasót az életem sokadrangú, személyes eseményeivel, problémáival terheljem. Könyvem megírásánál csak az a cél vezérelt, hogy közreadjam azokat a tapasztalatokat, benyomásokat, amelyeket ebben a fél évszázados időszakban a bűnüldözés területén, a bűnözéssel kapcsolatban szereztem. Erősítette elhatározásomat, hogy az idő múlásával egyre csökken a rendőri munka frontvonalában küzdő fiatal és középkorú generáció tájékozottsága a közeli, a távolabbi múlt rendőrségi és bűnügyi eseményeivel kapcsolatban. A régi benyomások felelevenítése egyre inkább az öreg nyugdíjasok baráti találkozásaira korlátozódik.

Kollekciók