Ajax-loader

Szentiday Klára Mária könyvei a rukkolán


Szentiday Klára Mária - A ​táncoló betyár
A ​regény az 1970-es évek első felében játszódik, hőse fiatal fizikusnő, az ő sorsa foglalja keretbe az izgalmas krimihistóriát. A Táncoló betyár képzeletbeli Munkácsy- kép, mely a regényes történet értelmében párja a debreceni Déry Múzeumban kiállított Bujdosó betyárnak. A képet hamisítják, ellopják, elcserélik, gyilkosság történik, mely feltehetően kapcsolatban áll az ominózus képpel. A regény betekintést enged az akkori idők műszaki-tudományos életébe, a kutatóintézetek, gyárak világába, majd epizódként számot ad egy döbbenetes ipari katasztrófáról, mely rányomta bélyegét hazánk elektronikai iparára.

Szentiday Klára Mária - Gyilkosság ​Budán
Az ​izgalmas thriller középpontjában egy újfajta geotermikus energiaforrás létrehozásáért vívott küzdelem áll, az erőmű realizálásához azonban olyan félvezető eszközre volna szükség, mely napjainkban csupán a fantázia világában létezik. Ám ki tudja… talán 2019-ben, amikor a regény játszódik, megvalósul, s ha nem is a megjövendölt formában, hanem kissé másként, de hasonló elven! Ne feledjük, a műszaki fejlődés üteme rendkívül gyors, ami ma még csak kósza ötlet, az a jövőben valóság lehet… Vajon sikerrel járnak-e az erőmű felépítésén fáradozó tudósok, kiknek munkáját a titokzatos budai gyilkosság, s egy kisfiú eltűnése majdhogynem derékba töri? És milyen sajátos nyomozati eljárást követ a fiatal rendőrtiszt, aki a szépnem nagy kedvelője, amellett elszánt és bátor, s az igazság kiderítése érdekében vállalja a legveszélyesebb kalandokat. Az eseményeket szorosra fonják a szerelmi szálak, tele civódással, szenvedéllyel, ám az annyira áhított „boldog vég” csupán a legszerencsésebbeknek adatik meg. A regényt tájleírások színezik, hazánk legszebb vidékeit mutatja be az író, nem egy alkalommal saját élményeit mesélve el. Aki kezébe veszi ezt a könyvet, a képzelet szárnyán nemcsak a földfelszínt, hanem a barlangok világát is bejárhatja, miközben gazdagíthatja helytörténeti ismereteit!

Szentiday Klára Mária - A ​sárga angyal
Miféle ​kalandokba bonyolódik az az ifjú hölgy, aki a titokzatos Sárga Angyal Szövetség tagjaként harcba száll a munkahelyi visszaélések és a korrupciós bűnözés fenyegető rémével? Merre fordul a sorsa, amikor egy csinos rendőr-nyomozó képében a szerelem is felbukkan a láthatáron?

Szentiday Klára Mária - Két ​kard
Szentiday ​Klára Mária fizikus-villamosmérnökként kezdte pályafutását, egyetemi doktorátusának témáját az optoelektronika tárgyköréből merítette. Dolgozott elektronikai mérőműszergyárban, híradásipari kutatóintézetben, majd főiskolai oktatóként csaknem 28 évet töltött el a Budapesti Műszaki Főiskolán. Öt műszaki könyvet írt, többségüket társszerzővel, továbbá főiskolai jegyzeteket, tudományos közleményeket publikált. Miután visszavonult, érdeklődése a szépirodalom felé fordult, régóta dédelgetett álmait regények formájában valósítva meg. Első regénye, A sárga angyal, 2005-ben látott napvilágot, melyet hamarosan a Két kard követett. Mindkét regény izgalmas és fordulatos, részben társadalmi regény, részben krimi, az olvasót mindvégig izgalomban tartó, érdekfeszítő, cselekményekben gazdag történet. És egyben korrajz! Az első a 70-es években, a második - a Két kard - a 80-as évek végén játszódik, kitűnő érzékkel követve az idők változásait. Ám az olvasó hamar rájön: a letűnt kor csupán háttere, színpadi díszlete az eseményeknek, melyek kortalanok, akár napjainkban is megtörténhetett volna bármelyik, s ki tudja, egyikük-másikuk talán meg is történt... Szereplői különös, érdekes emberek, ki-ki a maga belső törvényei szerint cselekszik, néz szembe a rendkívüli helyzetek, események kihívásaival. Mindkét regény érdeme az összecsapások izgalmas rajza, az igazi emberi érzelmek sokszínű ábrázolása, és mindenekfelett a rejtély, a titokzatosság... Szentiday Klára Máriát még kevesen ismerik, ám nem vitás, hogy két regénye belépőjegyet biztosít számára a krimiszerzők népes táborába.

Szentiday Klára Mária - A ​fekete kutya éjszakája
1944-45 ​a második világháború utolsó évei. Marinkát, a nyolcéves kislányt rémálom kísérli, hatalmas fekete kutya üldözi álmában, hallani véli tappancsa dobbanását, úgy érzi a közeledő állat ráugrik, szétmarcangolja, megsemmisíti Őt. Hirtelen csoda történik: bekövetkezik a megváltó felébredés. Egy észak-borsodi kisvárosban hadiüzem létesül, mely a német hadsereg számára készít különleges, nagy hatékonyságú rakétákat. A kislány - akaratán kívül - értékes hadititok fültanúja lesz, édesapja attól tart, lányát elrabolják, kényszervallatásnak vetik alá, ezért a Felvidékre menekíti, s egy derék falusi asszony gondjaira bízza. Valaki mégiscsak megtudja, hol tartózkodik a gyermek, érte megy és megpróbálja erőszakkal magával vinni. Ekkor feltűnik e ház őrzője, egy jól megtermett fekete kutya, és megmenti a lányka életét. A történet 1958-ban folytatódik, kislányból nagylány lett, szerelembe esik, s imádottja feleségül kéri. A család boldogan készülődik az esküvőre, ám feltámad a múlt, s a háború utóhatása, mint hatalmas, vészjósló felleg, rávetül a szerelmesek életére. Vajon elegendő erejük lesz ahhoz, hogy legyőzzék az ármánykodást, vagy feladják a harcot, lemondanak a szerelemről, prédájául esve a fekete kutya éjszakájának...? A regény a képzelet műve. Bár a történelmi személyek hitelesek, a helyszín és a cselekmények bemutatása valóságos tényeken alapul, mindez csupán az író fiktív ábrázolásában, az írói fantázián átszűrődve olvasható a könyv lapjain.

Szentiday Klára Mária - Alpesi ​társasutazás
A ​történet napjainkban játszódik, első fejezete egy kellemesnek ígérkező alpesi társasutazás viszontagságait taglalja, ám az Alpok vadregényes csúcsai közt megbúvó üdülőház idővel tragikus események színhelye lesz. Gyilkosság történik, de az üggyel megbízott fiatal nyomozó nehezen boldogul a szövevényes esettel, ezért egykori főnökéhez, a nyugdíjba vonult Kéri Gyulához fordul segítségért. A nyomozás végül sikerrel zárul, ám a megrázó végkifejlet arra inti Kérit, csupán pirruszi győzelmet aratott. A történet két főszereplőjének: Kéri Gyulának és feleségének fiatalkori kalandjai szerző korábbi regényeiből ismerhetők meg (A sárga angyal; Két kard).

Kollekciók