Ajax-loader

Hárs Éva könyvei a rukkolán


Hárs Éva - Romváry Ferenc - Modern ​Magyar Képtár - Pécs
Múzeumaink ​sorában kiemelkedő helyet foglal el a pécsi Janus Pannonius Múzeum, amely nagy teret szentel a XX. századi magyar képzőművészet bemutatásának. 1957-ben nyílt meg a század legfontosabb hazai törekvéseit és alkotóit bemutató Modern Magyar Képtár, amely az ajándékozások és vásárlások révén azóta számos jelentős munkával gyarapodott ; majd ezt követte 1974-ben a Csontváry Múzeum és a Martyn Gyűjtemény, két évvel később a Vasarely, legutóbb - 1978-ban - az Uitz Múzeum megnyitása. Kötetünk ezt az egyedülálló múzeumegyüttest mutatja be ; a múzeum révén pedig az új magyar művészetet. Az új magyar művészetnek korszakonként változó, de mindig új hajtásait. Azt az utat, amelyet képzőművészetünk megtett a szecessziótól a hatvanas évek művészetéig, Rippl-Rónai Józseftől Kondor Béláig. Köztük kivételes jelentőségű művészek, Ferenczy Károly, Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Nagy Balogh János, Derkovits Gyula, Egry József, Bernáth Aurél, Szőnyi István, Vajda Lajos, Korniss Dezső, Keményi Jenő, Kondor Béla, Kokas Ignác művei sorakoznak, amelyeket a múzeum munkatársai mutatnak be az olvasónak.

Hárs Éva - Simon ​Béla
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hárs Éva - Modern ​művészet a pécsi múzeumokban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csenkey Éva - Hárs Éva - Weiler Árpád - Zsolnay
A ​magyar iparművészet történetének egyik vezércsillaga a 150 évvel ezelőtt alapított Zsolnay-gyár, amely - mintha csak a művészet alakulásának egyik lehetséges útját járta volna be - a használati tárgyak gyártásától jutott el a grand art-ig. Alapítója, a festői ambíciókat tápláló, de az atyai óhajt követve kereskedelmi pályára lépő Zsolnay Vilmos 25 évesen, különösebb előképzettség nélkül kezdett el kerámiát gyártani, hogy az 1873-as párizsi világkiállításon elsöprő sikert arasson változatos díszítésű dísztárgyaival. A 150 éves évfordulóra megjelenő kötet az alkotások sokféleségét villantja fel, főként kevéssé ismert, ritkán vagy egyáltalán nem kiállított, reprodukált művek bemutatásával.

Csenkey Éva - Gyugyi László - Hárs Éva - Zsolnay ​Art Pottery
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hárs Éva - Martyn ​Ferenc
Martyn ​Ferenc (Kaposvár, 1899. június 10. – Pécs, 1986. április 10.[1]) szobrász, festő, grafikus, illusztrátor és keramikus. 1920-tól a képzőművészeti főiskolán tanult rövid ideig.[1] 1926 és 1940 között Párizsban élt és dolgozott, megismerkedett a modern irányzatokkal és azok képviselőivel, mint például De Chirico metafizikus szürrealizmusával. 1934-ban csatlakozott az Abstraction-Création művészcsoporthoz.[1] Időközben Magyarországon a Képzőművészek Új Társasága (KÚT) csoport a tagjává választotta. 1940-ben hazatért, és 1945-től kezdve Pécs művészetének meghatározó egyénisége lett.[1] A második világháború után tagja volt az Európai iskolának, Kállai Ernővel. A non-figuratív irányzat egyik első magyar képviselője volt. Az 1960-as évektől a sík-geometrikus ábrázolás felé fordult. Szobrászként is a modern magyar szobrászat első kísérletezői közé tartozott. Foglalkozott finomkerámiával is, a Pécsi Porcelángyárban készített tálakat, vázákat. A Dél-Dunántúl kulturális életének is meghatározó alakja volt, szervezőként és publikációival egyaránt fontos szerepet töltött be.

Hárs Éva - Zsolnay ​- Pécs
Hárs ​Éva művészettörténész e könyvében a pécsi Zsolnay gyár egész történetének tudományos alaposságú feldolgozását adja. A családi visszaemlékezések, levéltári kutatások és más források alapján rekonstruálja az üzem fejlődését, de a fő hangsúlyt a szebbnél szebb kerámiák bemutatására helyezi. Korszakról korszakra kíséri végig a művészeti produkciót, elemzi a tervezők munkásságát. A Zsolnay-féle kerámiaművészet több forrásból táplálkozik. Mégis talán leghíresebbek azok a századfordulón készült darabok, amelyeknek szecessziós formavilága a Zsolnay-gyár egyedülálló technikája, a fémes csillogású eozinmáz segítségével teljesedett ki.

Gyugyi László - Csenkey Éva - Hárs Éva - Zsolnay ​aranykora
Ez ​a könyv a világ legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét mutatja be, amelyet Magyarországon született, Amerikában élő tulajdonosa évtizedeken át gyűjtött kiváló ízléssel, szakértelemmel és igényes szeretettel a nagyvilág különböző pontjain. A több mint hatszáz darabból álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magába, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek. A legújabb kutatásokat is feldolgozó szakértői tanulmányok a gyűjtők számára kínálnak meglepetéseket, a remek felvételek a művészi tárgyak élvezőinek. A bemutatott vázák, tálak, korsók, lámpák vagy faliképek egyszerre sugározzák a régmúlt varázsos hangulatát és közvetítik a művészet ellenállhatatlan vonzását, időtlen ragyogását.

Hárs Éva - Martyn
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Mattyasovszky Zsolnay Margit - Hárs Éva - A ​Zsolnay-kerámia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hárs Éva - Vasarely
Victor ​Vasarely - azaz Vásárhelyi Győző -, a Franciaországban élő világhírű művész a két világháború között Magyarországon reklámgrafikusként kezdte pályáját. A harmincas években Párizsba települt, ahol elsősorban a konstruktív-geometrikus képszerkesztés, a vonalak és színek illuszionisztikus mozgást keltő szerepe érdekelte. A fény-árny, a pozitív-negatív ellentétpárok vezették el az op-arthoz, amely a hatvanas években széles körben terjedt el. Tevékenysége egyre sokoldalúbbá vált, művei ma már nemcsak a festészet és a grafika problémáival foglalkoznak. Olyan rendszert - saját szavaival planetáris folklórt - dolgozott ki, amely a mindennapi vizuális igények magas szintű kielégítésére alkalmas: terveit megszöveti, sokszorosíttatja, térplasztikákat, épületdekorációkat tervez. Hárs Éva tanulmánya Vasarely pályáját fejlődésében mutatja be, és az összefüggések feltárásával megkönnyíti a művek értelmezését. A kötetet 52 fekete-fehér és 8 színes felvétel illusztrálja, köztük a pécsi Vasarely Múzeum képei.

Csenkey Éva - Gyugyi László - Hárs Éva - The ​golden age of Zsolnay
This ​book presents one of the finest and most beautiful Zsolnay collections in the world exhibited in the Zsolnay Cultural Quarter, Pécs. The collection was assembled over several decades with exquisite taste, professionalism and careful devotion by Dr. László Gyugyi, Hungarianborn scientist, who now lives in America. Comprising almost six-hundred objects once produced for world exhibitons and the international market, it represents the summitof artistic achievement reached by the Zsolnay Factory during the periods of Historicism and Art Nouveau around the turn of the last millennium. Studies based on the latest research conducted by professional experts and excellent photos provide new surprises for collectors and anyone who takes pleasure in art objects. The vases, platters, pitchers, lamps and ceramic paintings shown here radiate both the magic of a distant past and the timeless, irresistible glory of artistic desire.

Kollekciók