Ajax-loader

Menyhárt László könyvei a rukkolán


Menyhárt László - Schéner ​Mihály
"Schéner ​Mihály művészetének gazdag irodalma van. Költő, író filozófus, építész, régész, esztéta, művészettörténész és újságíró méltatta-kritizálta tevékenységét, védte-támadta művészetét. Már ez a fogadtatás is jelzi, hogy nincs könnyű dolga annak, aki rendet akar vágni a különböző - sokszor egymásnak ellentmondó - vélemények között. Felelőssége sem csekély, mivel a melegen méltatók egybahanzóan ajánlják műveit a lelkes műbarátokés a mecenatúra figyelmébe."

Menyhárt László - Rézkarcoló ​Művészek Alkotóközössége / Künstlerverein ungarischer Maler, Bildhauer und Kupferstecher / Association of Hungarian Painter-Sculptors-Etchers
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Menyhárt László - Szász ​Endre
Szász ​Endre festő- és grafikusművész a mai magyar művészeti élet egyik legkülönösebb jelensége. Virtuozitásával, amely egyaránt jellemzi műveit és munkamódszerét, a közönség szemében ő testesíti meg a bűvész művészt. Azt az alkotót, aki úgy ura a mesterségének, mint a régi nagyok. A legenda azonban, amely alakját övezi, nem csupán félelmetes rajzkészségéből táplálkozik. Az élete is tele van fordulatokkal. Erdélyben született és nőtt fel, de már Budapesten járt a Képzőművészeti Főiskolára. Az ötvenes években börtönben volt, illetve politikai dekorációkat készített, a hatvanas évtizedben az egyik legtöbbet foglalkoztatott illusztrátorként szerzett magának népszerűséget. Majd Amerikába ment, de nem hagyta el hazáját: sokat dolgozik itthon, és, mint e könyvében vallja, magyarsága mindennél többet jelent számára. Könyvünk nem szokványos biográfia: Szász bizarr epizódokkal és fantasztikus történetekkel fűszerezve meséli el az életét, úgy, hogy közben nemcsak magáról szól. Érzékelteti azt is: hogyan látta korát, milyen volt a művészeti közélet, amelyben ő fekete báránynak tudta magát. Elfogultságoktól és szubjektív megfogalmazásoktól sem mentes tehát ez a beszélgetés, amit Menyhárt László készített vele, de stílusos. Pontosan megfelel a művész szürreális látomásainak.

Kollekciók