Ajax-loader

Kádas Lajos könyvei a rukkolán


Kádas Lajos - Gyümölcsök
A ​monda- és mesevilág, a költészet és a képzőművészet sok-sok alkotásában bukkan fel a gyümölcsök művészi ábrázolása. A bibliai Paradicsom ősi gyümölcse az alma,a bűnbeesés jelképévé vált, másutt mint uralkodói jelvényt említik. Páris trójai királyfi aranyalmájáért három szép istenasszony versengett, és Páris döntése, amely az almát Helénának juttatta, végtére Trója pusztulásához vezetett. Könyvünk csak a mérséklet övi gyümölcsfajokkal és azok közül is csak a környező tájakon legjobban elterjedt fajtáival foglalkozik. A mai modern piaci fajtákon kívül megemlítünk néhány hagyományos magyar fajtát, és a vadon termő gyümölcsökből is néhányat, amelyekkel erdőkben, irtásokon találkozhatunk. Ezeket, bár korábbi Búvár Zsebkönyveinkben esetleg említettük, ismét megnézegetjük - de most már a pomológus (a gyümölcsök ismerője) szemével.

Kádas Lajos - Nélkülözhetetlen ​italok a gasztronómiában
A ​nagy sikerű 60 híres ember, 60 híres étel című kötet, valamint a Déligyümölcsök a konyhában című műve után Kádas Lajos ezúttal a gasztronómiában leggyakrabban használt italok világába igyekszik elkalauzolni az olvasót. Az olvasmányos leírásokból tizenöt italcsoport történetét és legfontosabb sajátosságait ismerhetjük meg, ezekhez természetesen receptek is társulnak, amelyeket ínycsiklandók ételfotók tesz még élvezetesebbé.

Kádas Lajos - Táplálkozástani ​fogalomtár
A ​Táplálkozástani fogalomtár ábécérendbe sorolva tartalmazza mindazokat a fogalmakat, amelyek a tápanyagokkal, az egészséggel, a makro- és mikroelemekkel, a vitaminokkal, az emésztőrendszerrel, a táplálkozással, valamint a konyhatechnikai eljárásokkal, fogalmakkal kapcsolatban felmerülhet, és amelyeknek ismerete a táplálkozástan tantárgy oktatása-tanulása, megismerése során elengedhetetlen. A kötet formájában és feldolgozásában a lexikonszerkesztés hagyományos formáját követi, azonban terjedelme okán mégsem nevezhetjük lexikonnak. Voltaképpen oktatási segédanyag, azonban mégis sokkal több annál. A táplálkozástan tantárgyat tanulókon kívül haszonnal forgathatják a táplálkozási ismeretek iránt érdeklődő, életmódjukra odafigyelő emberek, a vendégvárással, vendéglátással foglalkozó és a közétkeztetésben dolgozó szakemberek, továbbá azok a háziasszonyok, akik a tudatos táplálkozásra törekednek családjuk egészségének megőrzése érdekében.

Kádas Lajos - Híres ​emberek – híres ételek I.
Szinte ​naponta találkozhatunk olyan ételnevekkel, melyek valamely híres ember nevét viselik. Vajon tudjuk-e, hogy kik is voltak ők, s milyen módon kerültek kapcsolatba a gasztronómiával? Önök bizonyára mint nagy hadvezért ismerik Julius Caesart, ám most megismerhetik őt mint egy saláta névadóját, melynek elfogyasztói - a legendák szerint - szintén _ nagy sikerek_et arattak... Az Andrássy-szelet is kiállta az idők próbáját, s elkerülte, hogy nevét _Népköztársaság szeletre_ változtassák... Josephine Baker, a világhírű táncosnő csodálatos alakjáról áradozott a világ, ám könyvünkből megtudhatja, hogy a _tojásokhoz_ is értett... Feszty Árpád pazar kivitelű körképének ismeretében szinte megdöbbentő, hogy milyen _egyszerű_ a róla elnevezett bélszín. A Híres emberek - híres ételek c. könyvben az összes ételről látható nagyméretű színes felvétel. Az elegáns és ízléses ajándéknak is megfelelő alkotás egy leveses kanál gasztronómia, egy kávéskanál kultúrtörténet, egy teáskanál történelem és egy csipet numizmatika csodálatos ötvözete. Aki ezt a könyvet áttanulmányozza, az felfrissült elmével, korgó gyomorral és konyhaművészeti alkotásvággyal fogja könyvespolca díszhelyére helyezni az UNICUM Könyvek eme ékes darabját.

Kádas Lajos - 60 ​világhíres ember, 60 világhíres étel
Az ​étlapokon, a receptkönyvekben és a gasztronómia különböző területein gyakran találkozhatunk olyan ételekkel, amelyek híres emberek nevét viselik. Akár megálmodói voltak, akár a tiszteletükre nevezték el a finom leveseket, húsételeket, salátákat vagy desszerteket, a világ az ő nevükhöz köti ezeket. Hatvan híres uralkodó, politikus, hadvezér, művész, író, tudós - többek közt XVI. Lajos, Napoleon, Garibaldi, Nelson, Josephine Baker, Balzac, Sarah Bernhardt, Hemingway, Victor Hugo, Matisse, Caruso vagy Puccini - életrajzával, továbbá ételkölteményeinek képével és receptjével találkozhat az olvasó az album lapjain.

Kádas Lajos - 60 ​Híres magyar - 60 Híres étel
Az ​étlapokon, receptkönyvekben gyakran találkozhatunk olyan ételekkel, melyek ismert emberek nevét viselik. Kötetünkben 60, híres magyarokról elnevezett ételt mutatunk be. Az adott híresség életrajza mellett a nevét viselő étel elkészítését is ismertetjük.

Kádas Lajos - 60 ​híres színész, 60 híres koktél
A ​könyv 60 világhírű filmszínész rövid portréját és pályaképét tartalmazza Lauren Bacalltól Orson Wellesig, Greta Garbótól Paul Newmanig - és mellettük közreadja a hozzájuk kapcsolódó, róluk elnevezett koktélok receptjeit.

Kádas Lajos - Déligyümölcsök ​a konyhában
Ez ​a szakácskönyv olyan ételeket leveseket, húsételeket, köreteket, desszerteket mutat be, amelyek déligyümölcsökből készülnek. Ismert és kevéssé ismert trópusi gyümölcsök narancs, citrom, banán, mandarin, mangó, ananász, grapefruit, avokádó, papaya, pomelo, datolya, füge, lime, gránátalma, maracuja, kókusz, karambola, kaki, licsi, pepino, mézdinnye, nashi, physalis, kumquat, kiwi az alapanyagai ezeknek a különleges, ínycsiklandozó ételeknek. A színpompás, ínycsiklandó fogások elkészítésének fortélyai mellett megismerhetjük az egyes gyümölcsök eredetét és jellemző tulajdonságait is. A könnyebb elkészítés érdekében a bonyolultabban hámozható és szeletelhető gyümölcsöknél bemutatjuk feldolgozási folyamatukat is. A nemritkán meghökkentő ízkombinációk, a rafinált, mégis egyszerűen elkészíthető fogások segítségével új színekkel gazdagíthatjuk a megszokott menüsort.

Kollekciók