Ajax-loader

Per Wahlöö könyvei a rukkolán


Per Wahlöö - Gyilkosság ​a 31. emeleten
Délután ​két óra. A világvárosi forgatag kis időre lelassul, rendőrök, tűzoltók veszik körül a Házat, a több ezer alkalmazott sietve hagyja el az épületet. Egyszerű tűzrendészeti gyakorlat, legyint az utca embere, csak Jensen felügyelő tudja, hogy fenyegető levél érkezett a konszern vezérigazgatójához: délután kettőkor levegőbe repül a harmincegy emeletes palota. A robbanás ezúttal elmarad. A gyomorbajos Jensen felügyelő egy hetet kap főnökétől, derítse ki a névtelen levél szerzőjét. Óvatosan, tapintatosan járjon el, a megszokottnál is nagyobb éberséget tanúsítson, hisz a Házban az ország legnagyobb vállalata székel, a amely kezében tartja a könyvkiadást, a sajtót, a száznál jóval több hetilapot, a nyomdaipart: állam az államban.

Maj Sjöwall - Per Wahlöö - Az ​elveszett tűzoltóautó
"A ​férfi holtan feküdt a takarosan megvetett ágyon. Mielőtt meghalt, levette a zakóját, és az ajtónál álló székre tette. Aztán kifűzte a cipőjét, berakta a szék alá, és fekete bőrpapucsba bújt. Elszívott három füstszűrős cigarettát, a csikkeket az éjjeliszekrényen levő hamutartóban nyomta el. Majd hanyatt feküdt az ágyon, és szájba lőtte magát." Nem ő az utolsó áldozat. Egy bérház a szó szoros értelmében felrobban, és nyoma vész két tűzoltóautónak. Az egyik gyermekjáték volt, a másik valódi. Van-e köztük egymáshoz az eseményeknek? Martin Beck és társai elkezdik a kilátástalannak ígérkező nyomozást, s a gyilkos csak akkor lepleződik le, amikor rendőrt akar ölni...

Per Wahlöö - Az ​acélugrás
Jensen ​felügyelő külföldre utazik, hogy egy régóta esedékes operációnak alávesse magát. Három hónapig semmi hírt nem kap otthonról. Aztán egy napon hívatja országának egyik minisztere, aki szintén külföldön tartózkodik, és kéri, térjen vissza, derítse ki, mi történt hazájukban, mert az ország el van zárva a külvilágtól, a telefonösszeköttetés megszakadt, nem működik a rádió sem, állítólag fertőző betegség tizedeli a lakosságot. Jensent helikopter fogja hazája fővárosának életveszélyesen elhanyagolt repülőterére szállítani, huszonnégy óra múlva érte mennek, addig szerezzen pontos információkat. Jensen vállalja a megbízatást, s a regény ennek a felderítő útnak a története. A neves svéd baloldali író rendkívül izgalmas cselekmény keretében rántja le a leplet a "jóléti társadalom"-ról. A mű zárójelenetei egy új társadalom megteremtésének szükségességét igazolják.

Maj Sjöwall - Per Wahlöö - Gyilkos ​a háztetőn
A ​kórházban fekvő Nyman rendőrfelügyel feleségét telefonon felhívja valaki, aki a férje munkatársaként mutatkozik be, és pontos hollétét tudakolja, mert, úgymond, virágot szeretne küldeni neki. Virág azonban nem érkezik a sabbathegyi kórházba, viszont Nymant alig néhány órával később bestiális módon meggyilkolják. Hollétéről csak a családja tudott, no meg Hult első helyettes felügyelő. De hát éppen "hűséges fegyverhordozója" ölte volna meg? Vagy talán valami dühöngő őrült? Vagy nem Hult lett volna a titokzatos telefonáló? Nehát nő volna az illető? De hát van-e olyan nő, aki negyvenötös cipőt visel? És egyáltalán, ki volt ez a Nyman felügyelő, mit követett el vajon, ami ilyen kegyetlen bosszúért kiált? És főként: bűnös vagy áldozat az a kétségbeesetten lövöldöző ember ott a háztetőn? Ezekre a kérdésekre válaszol a népszerű svéd krimi-író házaspár, Maj Sjöwall és Per Wahlöö legújabb könyve.

Maj Sjöwall - Per Wahlöö - Der ​Mann, der sich in Luft auflöste
Urlaubszeit ​in Schweden. Auch Kommissar Martin Beck genießt seinen ersten Tag in den Schären. Dann wird er zurückgerufen. Im Außenministerium erhält er einen äußerst >>delikaten<< Auftrag: Der Reporter einer großen Wochenzeitung ist verschwunden, und zwar ausgerechnet hinter dem >>eisernen Vorhang<<. Um dem Boulevardblatt zuvorzukommen, das den Fall bereits auflagenstärkend auszuschlachten gedenkt, wird Martin Beck umgehend nach Budapest gesandt. Inofiziell natürlich. Dieser 1966 erschiedene zweite Kriminalroan von Maj Sjöwall (geb.1935) und Per Wahlöö (1926 bis 1975), der auch in einer schwedisch-ungarischen Koproduktion verfilmt worden ist, zeichnet sich vor allem durch dichte Milieustudien aus beiden Ländern und eine sehr präzise Wiedergabe der gemeinsamen kriminalistischen Ermittlungsarbeit aus. Damit liegt die zehnbändige Serie des Autorenehepaares nunmehr vollständig bei Volk und Welt vor.

Maj Sjöwall - Per Wahlöö - A ​nevető rendőr
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Maj Sjöwall - Per Wahlöö - Roseanna
Maj ​Sjöwall és Per Wahlöö svéd szerzőpáros tíz regény írt (1965-1975) Martin Beck felügyelő és kollégái, Lennart Kollberg és Gunvald Larsson eseteiből. A Roseanna volt az eső a sorban. Beck felügyelő és csapata ezúttal Roseanna McGraw nevű könyvtáros rejtélyes halálát igyekszik benne felderíteni… Megjelent a Rakéta Regényújság IV. évfolyamának 1-6. számaiban.

Maj Sjöwall - Per Wahlöö - Roseanna ​(angol)
The ​masterful first novel in the Martin Beck series of mysteries by the internationally renowned crime writing duo Maj Sjöwall and Per Wahlöö, finds Beck hunting for the murderer of a lonely traveler.On a July afternoon, a young woman's body is dredged from Sweden's beautiful Lake Vattern. With no clues Beck begins an investigation not only to uncover a murderer but also to discover who the victim was. Three months later, all Beck knows is that her name was Roseanna and that she could have been strangled by any one of eighty-five people on a cruise. As the melancholic Beck narrows the list of suspects, he is drawn increasingly to the enigma of the victim, a free-spirited traveler with a penchant for casual sex, and to the psychopathology of a murderer with a distinctive--indeed, terrifying--sense of propriety.

Maj Sjöwall - Per Wahlöö - A ​svéd, akinek nyoma veszett
A ​svéd újságíró Alf Matssonra alaposan rájár a rúd a születésnapján: csúnyán lerészegedik, felesége bejelenti, hogy válni akar, hazafelé menet pedig leütik, és egy barátja cipeli haza. Ráadásul másnap hajnalban fel kell szállnia a Budapestre induló repülőgépre egy riport miatt. Mattson eltűnik Budapesten. Az ügyben Boeck felügyelő nyomoz, akit a szabadságáról rángattak vissza. Leleplez egy kábítószercsempész ügyet, a svédet azonban egyelőre nem találja meg. Stockholmban folytatja a nyomozást, ahol leleplezi az egész gyilkossági ügyet. A bűnösök mindent bevallanak. 1980-ban Bacsó Péter rendezett magyar-német-svéd kooprodukcióban filmet belőle. Megjelent a Rakéta Regényújság II. évfolyamának 39-42. számaiban.

Kollekciók