Ajax-loader

Bácskai Júlia könyvei a rukkolán


Bácskai Júlia - Bóna János - Beszélgetések ​a szexről és más dolgokról
Meghívó ​ez a könyv azokra a különös, meleg hangulatú klubestekre, amelyeken külvárosi fiatalokat keresett meg Bácskai Júlia, pszichológus. Most az Olvasó is megható-megdöbbentő képet kap a nyersen őszinte véleményekről, amelyeket a résztvevők eredeti humorával, sajátos szókincsével adunk közre. Az élő vitákat novella-, mese-, versrészletek, szociográfiai idézetek illusztrálják, Bóna János válogatásában. A beszélgetések lezáratlanok: továbbgondolásra ösztönzik a felnőttvilág küszöbére érkező, magukat kereső és a magukra ismerő fiatalokat. A hagyományos ismeretterjesztést megújítandó, "énképző" módszert mutatnak be a szerzők, amely elősegíti az új szexuáletikai normák kialakítását.

Bácskai Júlia - A ​másik arcod
A ​másik arcod fiktív beszélgetés pszichológusnő és páciens (történetesen egy fiatal nő), illetve pszichológusnő és férj között. A könyv azokról a nőkről szól, akik gátlásokkal küszködnek, kevés önbizalommal, függőségben élnek. A pszichológus látja a benne rejlő másik arcot, az ő szemével kísérjük az úton: hogyan lesz valaki önmagát vállaló, független, szabad nővé. A szerző közel 200 pszichoszínházi előadás tapasztalatával írta meg könyvét, amely mindannyiunkról és mindannyiunkhoz szólnak. Bácskai így ír könyvéről: „ÖSSZEGYŰRVE. Ez a kifejezés mindenkire érvényes lehet, aki pszichológushoz megy. Összegyűrődött az élete, az arca. Ez a könyv azokról a nőkről szól, akik gátlásokkal küszködnek, kevés önbizalommal, függőségben élnek. A pszichológus látja a benne rejlő másik arcot, az ő szemével kísérjük az úton: hogyan lesz valaki önmagát vállaló, független, szabad nővé. A MÁSIK ARCOD (Ki) talált történet. Lehet, hogy Rólad is szól, vagy valaki másról, akit ismersz. Talán jobban ismered, mint ő önmagát. Az eseményeket a kitalált főhős karakteréhez alakítottam, sokat segített a PSZICHOSZÍNHÁZ közel 200 előadásának színre vitele. A nevek és a jelenetek a fantáziám szülöttei, a fogantatásnál jelen volt sokéves gyakorlatom, a megtermékenyítésnél sok tanítványom és kliensem. Több valódi történetből íródott ez a könyv. ÖSSZEGYÚRVA.”

Bácskai Júlia - Az ​önismeret pszichológiája
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bácskai Júlia - C. Molnár Emma - Mester Dóra - Popper Péter - Szeretők
Felmérések ​szerint a tartós kapcsolatban élő nők és férfiak közel 50 százalékának volt már szeretője. A házasságok fele válással végződik, amelynek leggyakoribb oka a külső kapcsolat. Vajon a pszichológia szerint milyen tényezők vezetnek a titkos harmadik felbukkanásához? Mitől függ, hogy a dilemma végül a társ vagy a szerető javára dől el, s hogy e választás kiállja-e az idő próbáját? Meddig érdemes várni a tétovázó partner döntésére, s melyik az a lélektani pillanat, amikor - akár érzelmeink ellenére is - lépni kell? Helyreállítható-e még a bizalom egy szerelmi háromszög felbomlása után? Megannyi kérdés, melyekre a válaszok sokszor életünk további irányát határozzák meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy képesek legyünk megtalálni a kimondatlan, talán mindhármunk számára rejtett motivációkat is. Ebben igyekeznek segíteni a Mesterkurzus legújabb kötetének szerzői.

Bácskai Júlia - Önismereti ​csoportok céljai és módszerei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bácskai Júlia - Magánélettan ​1.
„Mire ​való a sok tanulás, ha végül nem boldogulunk igazán az Életben, mert nem tudjuk, hogyan kell ismerkedni, hogyan kell beilleszkedni, hogyan kell hinni, vagy hogyan kell gyereket nevelni? Sok jó tanulóval találkoztam már – de nagyon kevés boldog embert ismerek. Azt szeretném, hogy aki ebből a könyvből tanul, az a boldogságra való képességet sajátítsa el. Olyan olvasókra gondolok, akik tudják, hogy érdemes élni, akiknek van kedvük, tehetségük életük megformálásához, de tudják hogy ez konfliktusok nélkül nem lehetséges. Olyan gyerekekre gondolok, akik hajlandók dönteni, és elégedettek, ha körülveszi őket végre a nyugalom, a harmónia. Ez az új tantárgy abban segít, hogy jobban megismerjük önmagunkat és emberi kapcsolatainkat.” (Bácskai Júlia) A Magánélettan - pótolja a gyakran üres és erőltetett osztályfőnöki órákat, - az etika tantárgyát, - a rohanó életben elmaradt családi beszélgetéseket, - segít az önismeret hiányosságainak feltárásában, - a pszichológiai kultúra fejlesztésében, - alkalmat nyújt a közösségteremtő mozgalmak hiányának és az értékválság következményeinek megvitatására. A Magánélettan négy vetületben dolgozza fel az önismeret pszichológiáját ŐK és ÉN – honnan jöttem, őseim, családom TI és ÉN – kortárskapcsolatok, beilleszkedés TE és ÉN – intim kapcsolat, szerelem ÉN és ÉN – személyiségünk titkai Tantárgy, tankönyv vagy izgalmas olvasmány? Ez is, az is. Több kötetesre tervezzük – bízva abban, hogy kötelező óraszám híján is nélkülözhetetlen lesz tanárnak, diáknak, szülőnek egyaránt.

Bácskai Júlia - Tapolyai Emőke - Varró S. Gábor - Ex ​exek
Az ​exházasok kapcsolatának témakörét járja körül a Szimpozion legújabb kötete. Bácskai Júlia: Senki nem tökéletes, legalább is jó lenne védeni magunkat a csalódástól: aki ma tökéletesnek látszik, az se perfekt, csak csudaszép, okos, klassz, vonzó, de lesznek apró hibái. Ezek a hibák okozhatják később a kapcsolat felbomlását, valami deficit jelentkezik, valami hiányosság, amit már-nem tudunk tolerálni. Tapolyai Emőke: Felelősségem felvállalása az, ami szabaddá tesz, s ez a szabadság pedig képessé tesz arra, hogy felismerjem, mi az, ami jó nekem, s ki az, aki mellett gazdagodhat az életem. ... Ha felvállaljuk a felelősséget saját életünkért és kapcsolatainkért, akkor szabadságunk van az önmagunkkal való őszinteségre, a gyógyulásra - és ezáltal egy egészségesebb párkapcsolat kialakítására. Varró S. Gábor: Az a legrosszabb az egészben, hogy többnyire mi magunk is tisztában vagyunk azzal, hogy a mindennapi macerák hógolyóiból hatalmas lavina lesz, és annak nyomását már semmiképpen sem bírja el a lelkünk, még ha oly kigyúrtnak tartjuk is azt. Szóval elmegyünk a bíróságra, és elválunk. Egyre többen...

Bácskai Júlia - Akit ​a kalapból kihúztál
A ​párterápiában a legtöbbször visszatérő téma a párkapcsolat. Vagy azért, mert még nincs, vagy azért, mert már nincs; vagy azért, mert szeret is, létező a kapcsolat is, csak épp nem működik jól. A pszichológusnak nem dolga ítélkezni, vagy a beszélgetőtársat minősíteni. Tanácsadás helyett a szavak mögött bujkáló érzésekre figyel. Megpróbálja másképp láttatni a dolgokat, tükröt mutat. Az élet dolgai sorozat új kötetében Bácskai Júlia pszichológus "szabadszóműves" történeteit olvashatjuk szellemes, oldott fogalmazásban.

Baktay Zelka - Baktay Miklós - Bácskai Júlia - Varró S. Sándor - Mások ​férjével
Az ​irodalom, a film egyik örök témája a szerelmi háromszög. Kötetünkben jó néhány ilyen esettel ismertetnek meg szerzőink: Bácskai Júlia, Baktay Zelka, Baktay Miklós és Varró S. Gábor. Vizsgálják: hogyan jutnak egyedülálló nők vagy párkapcsolatban élő gondos háziasszonyok, anyukák olyan helyzetbe, hogy "elszeressék" más asszony férjét. Könyvünkben felvetődik a 'hogyan jutottunk idáig' kérdése, és segítő kezet nyújtanak szerzőink azzal, hogy elemzik a konfliktusokat a sérült, bénító helyzetbe került szereplők számára.

Bácskai Júlia - Együttélősdi
Férfi ​és nő együttélése kimeríthetetlen tárháza az irodalomnak. Bácskai Júlia tanulmányai arról szólnak, hogy amennyi kapcsolatunk, annyi énünk is van. Az esetek többségét a szerző ironikus köntösbe öltöztetve tárja elénk. Szakításaink, válásaink, vagy éppen a rossz házasság melletti kitartásunk, megcsalásunk és megcsalatásunk, féltékenységünk, szerelmeink és szexuális életünk kínjai - örömei elevenednek meg Az élet dolgai új kötetében.

Bácskai Júlia - Kezdeti ​tapasztalatok, „saját élményem” az iskolapszichológiáról
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bácskai Júlia - Fischer Eszter - Mohás Lívia - Vekerdy Tamás - Elszakadás ​a szülői háztól
Négy ​író-pszichológus szempontjait ismerhetik meg e kötet olvasói a szülőktől való korai leválás - vagy éppen a túl sokáig tartó erős ragaszkodás - kérdéskörében. A kisgyermek-szülő viszony döntő módon befolyásolhatja egy fiatal egész életét, ezért nem kis dolog, mi történik anya és gyermeke, apa és gyermeke között a születéstől kezdve.

Bácskai Júlia - Dr. Czeizel Endre - Popper Péter - Szendi Gábor - Kéretlen ​útravalók
Szeretnénk ​mindig jól járni, mindig győzni, soha nem veszíteni, soha nem csalódni? Ha beteljesedne ez a vágy, szegényes, szürke és unalmas lenne az életünk. Már csak azért is, mert eltűnne belőle a vágyakozás, a fájdalom, a szomorúság, a felháborodás dühe, az elkeseredés - és jóval kevesebbet tudnánk a világról. Mert vannak olyan élethelyzetek, amelyeket csak alulnézetből lehet megismerni, miután elestünk, és a földön fekszünk. A legnagyobb baj az, hogy a nevelés során nem készítjük fel a gyerekeket a vereség, a vesztés lehetőségére. Nem tanítjuk meg őket arra, hogyan kell újra talpra állni. Ezért felnőttkorban is gyakran kétségbe esnek, és tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzik magukat a kudarcok miatt. Ez a Mesterkurzus kötet arra világít rá, hogy a vereség soha sem végleges az egyén életében, de még a háborúkban sem. A kudarcaink okai többnyire mi magunk vagyunk, először is ezt kellene vállalnunk. Az erőinket ne pazaroljuk el vádaskodásra és bűnbakok keresésére. Igenis megtanulható az életenergiák összegyűjtése az újrakezdéshez, a sikerhez, a boldoguláshoz. Ha valami romba dőlt az életünkben, az egyben mindig lehetőséget is nyit új élethelyzetek, új kapcsolatok építésére.

Bácskai Júlia - Magánélettan ​2.
„Mire ​való a sok tanulás, ha végül nem boldogulunk igazán az Életben, mert nem tudjuk, hogyan kell ismerkedni, hogyan kell beilleszkedni, hogyan kell hinni, vagy hogyan kell gyereket nevelni? Sok j tanulóval találkoztam már – de nagyon kevés boldog embert ismerek. Azt szeretném, hogy aki ebből a könyvből tanul, az a boldogságra való képességet sajátítsa el. Olyan olvasókra gondolok, akik tudják, hogy érdemes élni, akiknek van kedvük, tehetségük életük megformálásához, de tudják hogy ez konfliktusok nélkül nem lehetséges. Olyan gyerekekre gondolok, akik hajlandók dönteni, és elégedettek, ha körülveszi őket végre a nyugalom, a harmónia. A Magánélettan 2. kötete - haladóknak szól, akik már átélték az első könyvet, még izgalmasabb kérdésekről akarnak olvasni. Minden ember élete műalkotás. Értékes, vagy nem az - igazi, vagy nem az. Ha az élet művészet, akkor a Magánélettan "életművészeti" tankönyv. Abban segít, hogy a Te életed is igazi lehessen.” (Bácskai Júlia) A Magánélettan - használható a NAT Emberismeret tanításához, az etika tanításához, a családi beszélgetések újraindításához - segít az önismeret hiányosságainak feltárásában, a pszichológiai kultúra fejlesztésében - alkalmat nyújt a közösségteremtő mozgalmak hiánya és az értékválság következményeinek megvitatására A Magánélettan 2 is négy vetületben dolgozza fel az önismeret pszichológiáját: ŐK és ÉN – A szülőkről: "az vagyok, akit elengedhetsz" TI és ÉN – A barátokról: "az vagyok, aki elfogad másokat" TE és ÉN – A szerelmedről: "az vagyok, akit szeretek" ÉN és ÉN – Rólad: "az vagyok, akivé lehetek"

Bácskai Júlia - Kalap
KALAP, ​amibe minden belefér. Kalap, sapka, tökfedő, hálósipka, borsalino, sisak, rendőrsapka, sityak, baseballsapka, korona, svájcisapka, fátyolos kalap, kalpag. Én nemigen járok kalapban, de szeretem, mert legyen bár nőies vagy férfias, sportos vag elegáns - mindig más. Szeretem azokat a dolgokat, amelyek mások tudnak lenni. Szeretem azokat a tárgyakat, amelyekbe bármi - BÁRKI - belefér. KALAP - ez volt annak a diákújságnak a címe, amelyet a tanítványaimmal szerkesztettünk még iskolapszichológus koromban. Az iskola és a pszichológia sem attól rokonszenves, ha kevesek kiváltsága. A színes és bőséges kínálatot szeretem az étteremben is, még akkor is, ha végül ezredszer is maradok a rántott pulykamellnél... Kalap - ez a legújabb, a hetedik könyvem címe. Szóba került az Ötcsillagos Mama Hotel (amire a jól elkényeztetett gyerekek vágynak), a szeretetáradat (ami elől nehéz elugrani), a bizalom, írok a férfiválságról, a nővé válásról, megtudhatjuk, mi lehet a vágyak gátja. A KALAP-ba beszélgetések, valódi és kitalált élethelyzetek kerültek, ahogyan egy gyakorló pszichológus, publicista, anya, nő és feleség, színházi kritikus és színházcsináló látja. Emelem kalapom az Olvasó előtt, és jó szórakozást kívánok. Ha bárki magára ismer, az nem csupán a véletlen műve... Bácskai Júlia

Kökéndy Ákos - Vekerdy Tamás - Dr. Gyarmathy Éva - Karkus Ottó - Bácskai Júlia - Herczog Mária - Mesterházi Zsuzsa - Szülők ​iskolája
A ​Waldorf Intézet előadás sorozatában, a nevelés különböző helyzetei, vitái, elképzelései kapnak helyet, a gyermekek egészségének megőrzésétől AZ agresszió és együttműködés, a teljes értékű kisgyerekkor, a kamaszkori elválás, és a gyermeknevelés és szexualitás témaköréig.

Kollekciók