Ajax-loader

Dékány Tibor könyvei a rukkolán


Dékány Tibor - Isten ​és a bor
Magyarországról ​mindeddig csak ketten kaptak borral kapcsolatos "Oscar-díjat". Szepsy István borász 2013-ban vehette át a "Les Seigneurs du Vin" kitüntetést, Dékány Tibor pedig 2014-ben Párizsban nyerte el a "Terroirs d'Images", a szőlő-bor témájú fotográfia fődíját. Az ő könyvüket tarthatja kezében az olvasó. Dékány Tibor fotóművész szőlőhegyi kápolnákat, védőszenteket, feszületeket bemutató képeihez Szepsy István írt bevezető gondolatokat. Dékány Tibor mintegy harminc éve járja, fotografálja a szőlőhegyeket: mindig is fontosnak tartotta, hogy megörökítse a szőlő, a bor szakrális vonatkozásait. Szepsy István életében a szakrális tisztelet természetes gyakorlat volt, hiszen édesapja már kiskorában kivitte minden szenteste a hegyre, hogy átadják karácsonyi örömüket a szőlőtőkéiknek is. A csaknem 100 képhez Krassó László választott idézeteket, számos fotó pedig Petrőczi Évát ihlette versre, hogy a látvány és a szöveg együttes élménye emelhessen minket a "magasabb lét" felé.

Benyák Zoltán - Dékány Tibor - Hungarian ​Wines and Wine Regions
A ​kötet a magyar borok történetét, és az ország 22 kiemelkedő bortermelő vidékét mutatja be a borok jellegzetességeivel angol nyelven.

Laposa József - Dékány Tibor - Borospincék ​mélyén
A ​"Borospincék mélyén" című kötetben a borpincék és présházak közül mutatunk be néhányat, szándékunk szerint a legszebbeket, legérdekesebbeket. Az egyszerű szőlőhegyi hajlékokról éppoly tisztelettel beszélünk, mint a legkorszerűbb pincészetekről. A szőlőművelők előtt tisztelgünk, akik munkájukkal nemcsak bort termelnek, hanem egyúttal csodálatos tájat alakítanak ki, és tartanak fenn maguk körül.

Laposa József - Dékány Tibor - Balatoni ​tájak, balatoni borok
A ​káprázatos szépségű Balaton - Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava - a tengerpart és a magashegységi üdülőterületek elvesztését (1920) követően vált Magyarország nemzetközi vonzerejű régiójává. Kellemes éghajlata, változatos és gyönyörű tájai, történelmi emlékekben való gazdagsága folyamatosan vonzották a pihenni vágyókat. A szőlőhegyi táj egészen a XX. század közepéig az ember és a természet legmagasabb szintű harmóniáját, a természet és az emberi munka legtökéletesebb összhangját jelentette. A szőlőtermesztés nem csupán egy gazdasági ágazat, a szőlő a pannon táj lelke, legmeghatározóbb eleme. A könyv a még megmaradt egyedi szépségű és hangulatú tájrészleteket, a balatoni szőlőhegyeket, az ott termelt kiváló borokat és azok termelőit mutatja be.

Dékány Tibor - A ​Fertő tó és vidéke
Európa ​legnagyobb légi kikötője a madarak körében a Fertő tó. Észak-Európa és Afrika között a Fertő tó hatalmas kiterjedésű nádrengetegeiben lelnek rendszeres átmeneti szállást a vándormadár fajok többezres csoportjai rendszeres oda-, illetve visszaköltözésük során. Itt háborítatlan nyugalmat lelnek, és ami legalább ennyire fontos: bőséges táplálékot a tó vízi világából. A költöző madarakon kívül természetesen az itt fészkelő fajok százezrei teszik igazán színessé és gazdaggá a tó madárvilágát. Mi, emberek messze vagyunk attól, hogy ilyen jól ismerjük a tavat. Mivel határövezet volt sok évtizeden keresztül, elszoktattak tőle minket, és nehezen oldódnak a szokások. Pedig a gazdag élővilágú tavat gyönyörű szőlőhegyek karéjozzák, a tó partján ékszerdoboz-jellegű kisvárosokkal. Vagyis mint egy laboratóriumban: itt gazdag sűrítménye található Európa, és legfőként a Kárpát-medence értékeinek. A Fertő tó térsége, Európa rejtett csodája újrafelfedezésre vár!

Laposa József - Dékány Tibor - Pincejárás
E ​bortúra útikalauznak is beillő könyv, képeinek többsége ismert szőlőhegyi tájakról, műemlék vagy műemlék jellegű pincékről, présházakról, illetve az utóbbi években a magyar bor újjászületésében szerepet játszó neves pincészetekről, borászokról készült.

Kollekciók