Ajax-loader

Székely Éva könyvei a rukkolán


Székely Éva - Jöttem, ​láttam... Vesztettem?
A ​könyv az egyesekről szól. Hogy kik ők, nem találják ki? Könnyítésül eláruljuk: vannak kettesek is. Példának okáért maga a szerző. Mellesleg van olimpiai aranyérme, és úszott Európa csúcsot, vezette a világranglistát, és nevelte a jövő úszóreménységeit, közöttük a saját lányát, Andreát, volt gyógyszerész és mesteredző, írt egy nagysikerű könyvet az életéről, sportpályafutásáról, jelenleg pedig főfoglalkozású nagymama... Nő szól tehát a teremtés koronáiról, sok-sok jellemző epizódot felsorakoztatva írásai "tárgyáról". Stílusa könnyed, oldott, nyomát sem leljük feminista szándéknak. Székely Éva nem kirekeszt, ellenkezőleg, derűs humorral összehozza a nemeket. Egyeseket és ketteseket.

Tésits Róbert - Póla Péter - Bucher Eszter - Székely Éva - A ​szociális gazdaság helyzete és lehetőségei a Dél-Dunántúlon
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Székely Éva - Az ​én módszerem
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Székely Éva - Megúsztam
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dr. Árr Magdolna - Dr. Hajdi György - Ludwig Endre - Székely Éva - Ternák Gábor - Antibiotikum ​terápia - 2003
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Székely Éva - Sírni ​csak a győztesnek szabad!
Székely ​Éva magyar úszósport kiemelkedő alakja, többszörös olimpiai bajnok vetette papírra emlékiratait. Bevezetőben szól a gyermekkori meleg otthonról, a szeretetről, majd megkísérli rekonstruálni, hogyan is jutott el az életét meghatározó vezérgondolathoz: olimpiát kell nyernie. A Hogyan lettem pillangókisasszony című részben összefoglalja sportolói pályafutását. A könyv legszomorúbb, s mégis legfelemelőbb része közé tartozik, amikor beszámol arról, hogy az üldöztetés éveiben, amikor minden álma összeomlani látszott, milyem akaraterővel úszott, tornázott és sohasem adta fel a reményt. Kedves egyszerűséggel számol be sikereiről, s arról, hogy minden eredmény mögött mekkora erőfeszítés, munka áll. Egy fejezet számol be a Szőnyi uti uszodában edzőként eltöltött évek eseményeiről, majd lányának, Gyarmati Andreának úszópályafutását ismerteti. Hosszan és meggyőzően magyarázza az okokat és körülményeket, melyek eredményeképpen Andrea "csak" egy ezüst- és egy bronzérmet nyert Münchenben. Az utolsó fejezet - Kórházak - azt a győztes csatát ecseteli, amelyek az orvosok folytattak egyik szemének megmentéséért. Az érdekes életutat jó tollal, humorral és öniróniával felelevenítő könyv nemcsak a sportot kedvelő olvasóknak, elsősorban fiataloknak ajánlható.

Peterdi Pál - Székely Éva - Ússzál ​velem!
A ​kötet címében nagyjából minden benne van. Székely Éva a magyar úszósport egyik kimagasló klasszisa és Peterdi Pál, a sportág krónikása szeretnék rávenni az ifjú olvasót, hogy tartson velük: tegyen bizonyos időközönként néhány üdítő hosszt az uszodában. A két szakember tanácsát talán akkor is érdemes lenne megfogadni, ha tovább nem is szaporítanák a szót, megmaradnának az egyszerű barátságos unszolásnál: "Ússzál velem!" ... Kipróbálták, tanulmányozták, ők csak tudják, hogy ez szép, egészséges, vidám passzió. De persze nem maradnak meg ennyinél. Alapos, érdekes (és szórakoztató) érvek százait sorakoztatják egymás mellé, hogy miért érdemes mindenkinek megbarátkoznia a kedves (és nedves) mesterséggel. A lerohanás taktikáját alkalmazzák, addig sorolják az úszás szépségeit, amíg az olvasó ellenállása megtörik, kiejti a könyvet a kezéből és inkább lemegy az uszodába. A két szerző akkor kacsint csak össze igazán: a terv sikerült, a csapda bezárult, az olvasó bejött az ő utcájukba, kezdődhet a játék! Túl az úszósport őstörténetének ismertetésén, túl az úszás egészségügyén, fizikáján, fiziológiáján s a jóég tudja még micsodáján, bőséges - és derűs! - módszertani rész következik. Tanulj meg úszni! Jó, de hogyan? Nézd, nagyon egyszerű. Hát először is... És akkor jönnek az apró titkok, a mókás kis varázsigék, a trükkös kis mesterfogások. Igazán gyerekjáték az egész, s az olvasó egyszerre csak azon veszi észre magát: jóságos ég, megtanultam úszni. És még csak nem is fájt! A. kis könyvecske végigkíséri az elszánt vállalkozót. Az első arcmosástól - akár az első nemzetközi versenyig. Hasznos, okos, derűs útitárs. A vízbe azonban ne vigyük magunkkal. Elázik.

Székely Éva - Sírni ​csak a győztesnek szabad / Jöttem, láttam... vesztettem? / Megúsztam
Évtizedekig ​az úszás töltötte ki az életemet, szenvedély volt számomra, cél, feladat. Amikor Andrea abbahagyta a versenyzést, egyszerű kikapcsolódássá, kedvteléssé vált. Ékkor kezdtem írni emlékeimet; kellett valami, amivel leköthettem magam. Aztán megszületett Máté, és három évig semmi mást nem csináltam, csak boldogan unokáztam. '79-ben folytattam az írást - közbejött még a szemműtétem -, és '81 karácsonyára megjelent a Sírni csak a győztesnek szabad. Fogadtatása nagy meglepetés és csodálatos élmény volt számomra; örültem, hogy az emberek szeretik a könyvet és rajta keresztül engem is. De nem is annyira a könyv sikere, mint inkább az írás öröme késztetett rá, hogy megírjam a másodikat. Meg aztán nehezen is tudtam volna abbahagyni: reggelente, úszás közben változatlanul ott kavarogtak a fejemben az emlékek, élmények. Ezek egy része jelent meg a Jöttem, láttam... vesztettem?-ben, a többi pedig lassan gyűlt-gyűlt a kockás spirálfüzetekben. Csakhogy közben kétségeim támadtak, hogy érdemes-e közreadnom őket. Mert vajon eljut-e egyáltalán az olvasókhoz az én írásom abban a mindent elborító könyváradatban, amelyben együtt vannak jelen történelmi események koronatanúinak értékes művei és magamutogató, gátlástalan önjelölt hősök szenzációvadász fércművei? Az előbbiekkel nem tudok, az utóbbiakkal nem akarok versenyezni. Hogy végül miért döntöttem úgy, hogy közrebocsátom szerény történeteimet? Talán mert örök optimistaként úgy gondolom: hátha mégiscsak sikerül ebben a társadalmi, gazdasági gondoktól gyötört világban egykét kellemes órát szereznem az Olvasónak.

Kollekciók