Ajax-loader

Király Péter könyvei a rukkolán


Király Péter - A ​kelet-közép-európai helyesírások és irodalmi nyelvek alakulása
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Király Péter - Kalandok ​a kamrában
Ki ​csente el Bori néni virágmagvait? Ki az a titokzatos doktor Fondor? És mi köze mindehhez a sunyi Légycsapó úrnak? Megannyi rejtély, mely megfejtésre vár. A három bátor szürke egér, az örökké vidám Kuncogi, az okos Farkinc és a haspók Bajusz hamarosan rájön, hogy nagy fába vágta a fejszéjét. Lehet, hogy a gaztettek mögött a fehér egerek állnak? Az izgalmas és mulatságos meseregényt, melyet Eszes Hajnal szívvel-szeretettel rajzolt illusztrációi díszítenek, elsősorban a kisiskolás korosztály számára ajánljuk.

Király Péter - A ​lantjáték Magyarországon a XV. századtól a XVII. század közepéig
Létezett-e ​a XV-XVII. századi Magyarországon a korabeli európai gyakorlatnak és színvonalnak megfelelő zeneélet és zenekultúra? Milyen hangszerekkel és kik szolgáltattak muzsikát? A kötet szerzője elsődleges források: végrendeletek, vagyonösszeírások, főúri számadáskönyvek adatainak segítségével vitába száll a múlt és e századi zenekutatókkal, akik a hiányokat hangsúlyozták - úgy, hogy a forrásokat vagy nem ismerték, vagy nem tanulmányozták kellő alapossággal. Király Péter könyve kedvezőbb összképet nyújt a magyar reneszánsz zenei életéről. E fontos eredményre azáltal jutott, hogy áttekintette a legjelentősebb európai szólóhangszer, a közkedvelt lant és a vele rokon pengetős hangszerek magyarországi játékáról összegyűjthető ismereteket, az elérhető korabeli híradásokat. A hangszertípusokra, terminológiára vonatkozó tanulmányai mellett külön fejezetek tárgyalják a királyi és az erdélyi fejedelmi udvarban szolgáló, valamint a főurakhoz felfogadott lantosok tevékenységét s azt, milyen szerepe volt e pengető hangszerek játékának a városokban, illetve a tanult műkedvelők körében. Érdekes, új adatokkal szolgál a legkiemelkedőbb magyarországi származású lantos muzsikusok - Hans Newsiedler, Valentin Bakfark és Tinódi - életrajzához, szerzői és előadói működéséhez. Királyi Péter zenetörténeti fontosságú megállapításainak és következtetéseinek az ad tudományos hitelt, hogy munkája hátterében hatalmas - főleg külföldi - szakirodalmi ismeretanyag tornyosul, s értékítéletei ellenőrzését az európai zenei közeg összehasonlító módszerű felhasználásával végzi.

Király Péter - Árva ​kutyák új élete
Napjainkra ​se szeri, se száma a sorsukra hagyott kutyáknak, amelyeknek a menhelyeken, az interneten, újsághirdetések révén, a televíziókban és számtalan egyéb módon próbálnak új otthont találni. Persze a rajtuk segíteni akaró gazdijelöltek dolga sem egyszerű, ha a hirdetési oldalak képei alapján vagy az állatmenhelyek és gyepmesteri telepek rácsai mögött reménykedő ezerarcú seregletből szeretnék az ideális családtagot kiválasztani. Könyvünk első fejezeteiben bemutatjuk a kutyák származását, szerepüket régen és ma, majd áttekintjük a kóborrá válás folyamatát és a kóbor állatokra leselkedő veszélyeket. Kötetünk második felében a kutyamentés és rehabilitáció, valamint az örökbeadás műhelytitkaiba, végül az új otthonba került kutyusokkal való teendőkbe kalauzoljuk el az olvasót. Kiadványunk alapvető célja a kutya-örökbefogadás népszerűsítése, valamint az állattartási ismeretek és a felelős állattartási kultúra fejlesztése. Bár a könyv terjedelme nem teszi lehetővé a hazai kóborállat-probléma részletes bemutatását, mégis hiánypótló könyvet tart kezében a kedves olvasó, mivel ebben a témában hazánkban ez az első ismeretterjesztő kiadvány. Boldoggá tesz a tudat, hogy az itt leírt ismeretek segítséget nyújtanak abban, hogy néhány sorskivetett kutyának és szerető új gazdájának közös életét megkönnyítsük, és legalább néhány négylábú visszakapja méltó rangját, újra az ember legjobb barátjává válva. - (Király Péter)

Kollekciók