Ajax-loader

Fónagy Iván könyvei a rukkolán


Fónagy Iván - A ​mágia története
A ​misztikus kötet 1943-ban jelent meg először Szerb Antal előszavával, és már akkoriban is téma- és formabontó műnek számított! A „történet” a régi világ, a mágikus múlt, amikor még a homo divinans uralkodott, és nem vette át a helyét a homo faber, amelyiknek a valóság szabta a hétköznapjait. Ez a mítoszok és mondakörök földjének történetei, számos esetben az ezt megelőző időszak rejtett tudásának visszaadásai, amelyek egyszerre lenyűgözőek, ismeretlenek, a ma szemlélőjének, olvasójának kapu és kulcs a „nemtudás” birodalmába. Döbbenetes mélységek és távlatok, elsüllyedt civilizációk és kultúrák világa, a lélek mélyén szunnyadó nem emberi világ erői, ősvallások rítusai adják a kivételes munka gerincét, miközben bepillantást nyerhetünk a sötét középkorba is, az eretnekek és boszorkányok világába, ahogy a felvilágosodás utáni időszak rózsakeresztes és szabadkőműves történetbe is. Szerb Antal szavaival: „Mindazok a jelenségek, amelyek e könyv tárgyai, néha tragikus és megdöbbentő, néha bizony mulatságos kísérletek, hogy a másfajta ember világát visszaállítsák, hogy megtalálják újra az elveszített kapcsolatot a nem-emberi világ és a lélek mélyén szunnyadó nem-emberi, mert több-mint-emberi világ erőivel, kísérletek, hogy újraépítsék a nagy szivárványhidat, amely összeomlott az idők kezdetén.”

Fónagy Iván - A ​költői nyelvről
A ​"költői nyelv" kettős értelemben minősül az általában vett nyelv sajátos változatának: 1. különállást biztosít neki a kommunikációs szerep, a "poétikai funkció" szerint, másfelől 2. éppen ennek a feladatnak az eredményes ellátása érdekében olyan szerkezeti, elemválasztási, általában formai adottságok jellemzik, amelyek minden más feladatkörtől, illetve "nyelvhasználati regisztertől" megkülönböztetik. Fónagy Iván könyve a költői nyelvnek épp ezt a sajátosságát írja le és elemzi. A kötet mindamellett szigorúan követi a közérthetőség didaktikai elvét. Minden részterületen gazdag példaanyaggal illusztrálja a tételeket és a bemutatott kategóriákat. A példák elemzése emellett olyan magyarázatokat is kínál, amelyek több oldalról világítják meg a jelenségeket, s felkészítik a kötet használóit költői szövegek önálló elemzésére.

Fónagy Iván - A ​mágia és a titkos tudományok története
A ​Bibliotheca kiadónál 1943-ban megjelent könyv hasonmás kiadása.Mindazok a jelenségek, amelyek e könyv tárgyai, néha tragikus és megdöbbentő, néha bizony mulatságos kísérletek, hogy a másfajta ember világát visszaállítsák, hogy megtalálják újra az elveszített kapcsolatot a nem-emberi világ és a lélek mélyén szunnyadó nem-emberi, mert több mint-emberi világ erőivel..." írja Szerb Antal a könyv előszavában. S valóban: Fónagy Iván kötete hiánytalan teljességgel, szellemes és elegáns okossággal mutatja be az emberiség történetének e rejtett, olykor szégyellt, de megszakítatlan vonulatát, amely mindenkor félelemmel vegyes kíváncsisággal töltötte el az emberi lelket. Néhány kiragadott témakör a kötet sokrétű, gazdag anyagából: Spiritizmus, jóslás, távolbalátás, kísértetjárás, mágia, rózsakeresztes misztika, okkultizmus, szabadkőművesség, alkímia, asztrológia, horoszkóp, kabala, számmisztika, halottidézés, boszorkányság, varázslás, emberfarkas...

Fónagy Iván - Füst ​Milán: Öregség
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók