Ajax-loader

Arnon Grunberg könyvei a rukkolán


Arnon Grunberg - Brieven ​aan Esther
Arnon ​Grunberg schreef romans, toneelstukken, gedichten en talloze tijdschrift- en krantenartikelen, maar is ook een verwoed brievenschrijver. In aanloop naar zijn eerste roman Blauwe maandagen (1994) correspondeerde hij een jaar met 'studente' Esther. Deze brieven zijn nu voor het eerst bij elkaar gebracht. Brieven aan Esther is behalve een authentiek egodocument van een ontluikend schrijver, een universeel verhaal over de zoektocht naar de essentie van het schrijver-, annex kunstenaarschap. Te lezen is hoe de jonge Grunberg zichzelf als schrijver aan het uitvinden is, met zowel de humor als schurende ironie, die in al zijn latere werk terug te vinden is. Het boek komt tot stand in een uitzonderlijke samenwerking tussen Arnon Grunberg en uitgeverij Alauda Publications en is ontworpen en uitgegeven door diegene aan wie de brieven zelf gericht zijn: grafisch vormgever Esther Krop. Deze verstrengeling van persoonlijke geschiedenis en professionele ontwikkeling van zowel auteur als uitgever, komt zelden voor in de boekenwereld. "Ik besef hoe dubbel schrijven is, hoezeer het mensen gebruiken is of jezelf gebruiken. Het scheppen van dingen sla ik nog steeds als hoogste aan. Maar meer dan in het verheerlijken van een moment, of in het uitdrukken van een bepaald soort berusting ligt voor mij het schrijven voor een belangrijk deel ­verborgen in de woede die ik voel en de drift" zo schrijft Grunberg op 30 juli 1992. Grunberg is van het gymnasium in Amsterdam gestuurd, heeft zijn eigen Kasimir Uitgeverij opgericht, en schrijft aan zijn debuutroman Blauwe maandagen. In Grunbergs brieven wordt Esther geportretteerd als een kunstenaar die haar onvoorwaardelijke geloof in de kunst uitspreekt. Maar volgens Grunberg is het geen schoonheid die de mensheid drijft, maar pijn en destructie: De jonge Grunberg bewondert Esthers streven naar zuiverheid, maar probeert deze tegelijkertijd te ontmaskeren als leugen. Hij kan zijn respect alleen nog betuigen door steeds harder en meedogenlozer te worden in zijn kritiek, hetgeen onvermijdelijk uitmondt in een definitieve breuk tussen beiden.

Arnon Grunberg - Uborkaszezon
Nálunk ​volt az iskolatáskánk, mert még nem voltunk otthon. Rosie a határidőnaplójában lapozgatott. – Beszéljük meg, mikor dugunk – mondta. – Jó – feleltem. – November 22, szombat – suttogta. November 22, szombat. Rendben. Kinyitottuk a határidőnaplónkat, és a november 22-e alá odaírtuk: "dugás": Egyébként egy bejegyzés sem volt bennük, mert én már jó ideje nem jegyeztem fel semmit, és ahogy elnéztem, Rosie sem. – Hol? – kérdeztem. – Majd kitalálunk valamit. November 22, szombat: még öt nap.

Arnon Grunberg - De ​asielzoeker
Een ​beetje humaan uitbuiten, daar doe je de mensen een groot plezier mee. Christian Beck, vertaler van gebruiksaanwijzingen, ontdekt alternatieve vormen van geluk en liefde. Ooit ontmaskerde hij zelfbedrog en illusies terwijl zijn vrouw in de woestijn dieren bestudeerde. Nu leeft hij voor haar. Samen met de nieuwe man van zijn vrouw vlucht hij de werkelijkheid in, omdat de zachte verdoving van de kick, het langzaam vergeten dat je bestaat, een kerker blijkt te zijn. De asielzoeker is een roman over een man die aan de wetten van de handel probeert te ontkomen. Een tijdlang heeft hij van alles gekocht, nu geeft hij zichzelf weg.

Arnon Grunberg - A ​zsidó messiás I-II.
Xavier ​Radek meg akarja ismerni a zsidók szenvedését. Szokatlan elhatározás, hiszen nagyapja "hithű" náci volt, családja ebben a szellemben nevelte, a fiatalember mégis úgy dönt, hogy ő lesz az, aki megszabadítja a zsidókat. Avroméle, a rabbi szépséges fia ráveszi, hogy metéltesse körül magát - hiszen ez az első lépés a szenvedés útján -, és tanuljon meg jiddisül, hogy a Mein Kampf-ot lefordíthassa. Mikor végül Izraelben kötnek ki, Radek némileg a nácikat idéző módszerekkel próbálja megoldani a zsidók gondjait, csupa jóságból, szeretetből.... A megbotránkoztató írásairól elhíresült kortárs holland író, Arnon Grunberg jiddes nagyregénye, A zsidó messiás kegyetlen könyv. Mellbe vágó stílusban, könyörtelenül fanyar humorral sorra dönti le a legkényesebb tabukat. A szerző regényei számos nyelven, Európa-szerte sikerkönyvek.

Arnon Grunberg - Ínyencek
A ​hazugok azt szokták mondani, hogy valójában semmi sem tudunk. Mindent tudunk. Végigálmodni az éjszakát, kísérlet ennek a tudásnak az elégetésére. Az emlékezés nem valami régen megtörtént dolog felidézése, hiszen azt már elégetted, az emlékezés vágyakozás. A vágyakozás pedig a meghalás ideje és a széptevés ideje. Vágyakozni olyan, mint úgy tenni, mintha az utolsó órádban megőrültél volna... Arnon Grunberg elnyerte országa legnevesebb díjait, köztük az első könyv díját kétszer is, nem kis botrányt kavarva (másodszor álnéven). Grunberg ma a legsikeresebb író Hollandiában, noha alig 33 éves. A legkülönösebb mégis az, hogy a siker nem akadályozza meg abban, hogy továbblépjen, nem teszi tönkre, mint kortársait sorra, hanem egyre jobban ír.

Arnon Grunberg - Anyajegyek
Arnon ​Grunberg új regényének főhőse, Otto Kadoke pszichiáterként dolgozik egy krízisambulancián. Öngyilkosság-megelőzésre specializálódott szakemberként az a feladata, hogy életben tartson olyan embereket, akik már nem akarnak élni többé. Egy nyári napon, amikor meglátogatja gondozásra szoruló édesanyját, a fiatal nepáli gondozónők egyike egy szál törülközőben nyit neki ajtót. Kadoke, aki egész életében igyekezett nem átlépni a határokat, ezúttal elveszíti a fejét. Az incidens következményeként a továbbiakban saját magának kell megoldania anyja gondozását. Egy újabb határátlépést követően - melynek kiváltója egy öngyilkos hajlamú fiatal nő - a pszichiáter azon kapja magát, hogy mind szakmai, mind magánélete darabokra hullik, s anyja háza lassacskán egy kihelyezett krízisambulanciára emlékeztet. Az Anyajegyek kíméletlen regény egy fiú anyja és apja iránti szeretetéről, illetve két emberről, akik nem képesek egymás nélkül élni - sem meghalni. A regény egy új szakasz kezdetéről árulkodik Grunberg gazdag életművén belül: a valakivel való törődés és a szeretet immár nem zárja ki egymást, és az elszenvedett veszteségek és a fájdalom ellenére mintha mégis lehetséges volna szeretni az életet. ARNON GRUNBERG (1971) generációja legkiválóbb és külföldön is legismertebb holland írója. New Yorkban él. Regényei mellett rendszeresen ír cikkeket és esszéket holland, német, angol és amerikai folyóiratokba. Eddigi legsikeresebb regénye, a Tirza elnyerte a belga Arany Bagoly- és a holland Libris Irodalmi Díjat, s film is készült belőle. Grunbergnél jobban és kíméletlenebbül egyetlen más író sem képes ábrázolni azt, ahogy az ember gondosan kiépített mentális túlélési stratégiái folyamatosan megbicsaklanak a valóságon - mindezt utánozhatatlan stílusban, abszurd jelenetek sorában és kegyetlen humorral.

Arnon Grunberg - Fantomfájdalom
Úgy ​látszik, körülbelül ennyi marad egy-egy életből, ha összefoglalja az ember. Az író Robert G. Mehlman fiának a regény végén néhány mondatban sikerül összefoglalni apjának kitartóan esetleges életét. Grunberg az Uborkaszezonból már ismert fanyar humorral és szellemes fordulatokkal fűzi meglepetésekkel teli, lehengerlő olvasmánnyá ezt a történetet, de nem kíméli a hangyaszorgalommal berendezett életének méltóságát sem. Hol itt a fájdalom? A megbotránkoztató írásairól elhíresült kortárs holland író, Arnon Grunberg regényei - számos nyelven, Európa-szerte - sikerkönyvek.

Arnon Grunberg - Mibácsikánk
A ​legtöbb embernek vannak meggyőződései - legalábbis addig, amíg ez nem kerül semmibe. Anthony őrnagy, egy meg nem nevezett dél-amerikai ország lázadók és terroristák ellen küzdő hadseregének katonája olyan ember, aki hajlandó megfizetni az árat eszméiért. Amikor egy félresikerült akciót követően egy kislányt talál az állítólag a lázadókat segítő, meggyilkolt szülők házában, sorsdöntő lépésre szánja el magát: hazaviszi őt régóta gyermekre vágyó feleségének. Grunberg szerteágazó történetének középpontjában négy szereplő áll: egy lány, aki elhagyott lélekként bolyong az élők világában; egy katona, aki szégyenét csak úgy képes legyőzni, hogy folytonosan hősi tettekre tör; egy nő, aki úgy érzi, hogy elhanyagolt feleségként az élet sivárságától csak egy saját gyerek mentheti meg; és a lázadóvezér, akinek számára a forradalom leginkább egy operaelőadáshoz hasonlít, amelyet neki kell vezényelnie. A Mibácsikánk, e szikár mondatokból építkező, monumentális regény a legmagasabb fokon mutatja fel Grunberg írói erényeit: a könnyedséget, az irónia és az abszurd iránti páratlan érzéket, valamint az emberi természet hajszálpontos megfigyelésének képességét. A könyv a Tirza után újabb mesteri regény az emberi erkölcs alapvető kérdéseiről.

Arnon Grunberg - A ​betegség nélküli ember
Arnon ​Grunberg új regényében kafkai vonásokkal és a tőle megszokott kegyetlen humorral ábrázolja, ahogy a nyugat-európai szemléletmód zátonyra fut a számára kaotikus Közel-Kelet kiszámíthatatlan viszonyain. A regény főhőse Samarendra Ambani, svájci állampolgár és sikeres építész, "más emberek boldogságának nagy, névtelen manipulátora" (ahogy önmagát látja). A férfi kényelmes élete (jól fizető állás, szép barátnő, higiénikus szex) alaposan félresiklik, amikor egy rejtélyes befektető megbízásából Bagdadba utazik, hogy megtervezzen egy operaházat. Utazása az iraki fővárosba a kezdeti csalódottságtól a szenvedésen át az életveszélyig vezet. Sam testileg és szellemileg egyaránt megtörten érkezik haza Zürichbe barátnőjéhez. Néhány hónappal később, mit sem tanulva a leckéből, elfogad egy újabb megbízást: ezúttal Dubaiban kell megépítenie a Nemzeti Könyvtár épületét. Újabb útja során Samnek rá kell döbbennie, hogy a történelem nagyon is képes megismételni önmagát, és hogy az európai útlevél távolról sem jelent garanciát a biztonságos hazatérésre. ("Naiv volt, és a naivitás rosszabb a hülyeségnél, még talán a gonoszságnál is rosszabb.") A betegség nélküli ember tragikomikus látlelet a korról, amelyben élünk – az igazságosságról, a megaláztatásról, a hamis biztonságérzetről és a modern építészet túlzásairól. Grunberg kafkai kegyetlenséggel űzi hősét egy olyan világban, amelyből az nem fog fel sokkal többet, mint szállodai szobájában a csótányok.

Arnon Grunberg - Tirza
Jörgen ​Hofmeesternek nemrég még mindene megvolt, amire egy idősödő férfi vágyhat: szép feleség, elegáns ház Amszterdam egyik legjobb negyedében, tisztes állás egy könyvkiadóban, két gyönyörű lány - Ibi és Tirza -, valamint megfelelő mennyiségű tartalék egy svájci bankszámlán. Az olvasó a Tirza érettségi bulijának elbeszélésébe szőtt, finoman adagolt visszatekintésekből ismeri meg apa és lánya viszonyának történetét, és tudja meg, hogy Hofmeester mennyi mindent veszített: felesége elhagyta egy másik férfiért, Ibi külföldre ment, hogy a saját életét élje, Hofmeestert kirúgták az állásából, a befektetés pedig odalett. Felesége most ugyan három év után váratlanul beállít, de legféltettebb kincse, Tirza új baráttal jelentkezik, aki Hofmeestert leginkább Mohammed Attára, a WTC elleni merényletet kitervelő terroristára emlékezteti. A fiú és Tirza hamarosan együtt utaznak Afrikába, hogy ott töltsék a következő évet. Amikor a terv valósággá válik, és végül maga Hofmeester is Afrikába indul lánya keresésére, Grunberg felpörgeti az eseményeket, és egy merész csavarral mindent, amit addig megtudtunk, teljesen új fényben tüntet fel. A Tirza félreismerhetetlenül eredeti Grunberg-mű, egyszerre pszicho-thriller és szarkasztikus humorú, kíméletlenül gyönyörű regény egy apa lánya iránti szeretetéről, az elmúlásról és az emberi létezés vigasztalan szépségéről.

Kollekciók