Ajax-loader

Berghammer Rita könyvei a rukkolán


Kopp Mária - Berghammer Rita - Orvosi ​pszichológia
A ​hazai felsőoktatási tankönyvek között ez az első átfogó orvosi pszichológia könyv, amely annak valamennyi területét felöleli. Harmonikusan egyesíti a természettudományos, valamint a társadalomtudományos szemléletmódokat, módszertani szempontokat, elméleteket és gyakorlati kérdéseket. A hallgatók korábbi tanulmányaikhoz jobban tudják kötni pszichológiai ismereteiket, és nem „idegen testként” kapják az orvoslás pszichológiai vetületeit. A tankönyv kiválóan alkalmas a legbővebb, naprakész orvosi pszichológiai ismeretek elsajátítására, de ugyanígy a szemlélet formálására is. Ezt elősegíti a szerkesztés során nagy gondossággal kiválasztott fejezetek sorrendje is, amely a szemléletmódok bemutatásától és az alapvető pszichés funkciók neuroanatómiai és idegélettani tárgyalásától halad az általános ismereteken keresztül a részletes orvosi pszichológiatan, majd pedig a gyakorlati vonatkozások felé. A tanulást kellőképpen segítik az összefoglalások, valamint az ellenőrző kérdések és az ajánlott irodalom is. Az esetismertetések megalapozzák az elméleti ismeretek gyakorlatba történő átültetését, az olvasottak megértését és klinikai jelentőségének felismerését.

Berghammer Rita - Zsombók Terézia - Szorongás, ​depresszió
Szorongás ​és depresszió. Korunk nagyon elterjedt betegségei ezek. Hazánkban kimagasló adatok mutatkoznak a 16 éven felüli lakosság tekintetében, mindkét kórképet illetően. Valahol persze mindenki egységesen is "szorong", de egy bizonyos fokon túl a szorongás kiteljesedése a személyiség egészén egyrészt rendkívül rontja a teljesítményt, másrészt súlyos pszichés zavarokat okoz. A depresszió pedig, mint a kedélyállapot általános romlása, a lehangoltság, a negatív szemlélet általános kivetítése mindenre, szintén gyakori, és hullámzó természetet mutató betegség. Sok, igen komoly szövődménye lehet, az öngyilkosságokon kívül fokozódik az infarktus és daganatos megbetegedések veszélye is az érintetteken. Nehéz megküzdeni mindkét állapottal. Sok ember szinte fel sem ismeri, hogy súlyosabb állapotba került, vagy nem képes önmagát ezekből a helyzetekből "kihozni". A könyvet író két szakember részletesen bemutatja a szorongásos kórképek és a depressziós állapotok tüneteit, mit érez a beteg, a diagnosztika és a kezelés lehetőségeit, akár gyógyszeres, akár pszichoterápiás akár egyéb utakon.

Berghammer Rita - Pánikbeteg ​vagyok!
Napjainkban ​igen divatos lett a pánikról, a pánikbetegségről beszélni, mégis sokan nem tudják mit is jelent ez pontosan? Mi az élettani alapja, mennyiben függ össze a "normális" szorongással, a kóros és krónikusan fennálló szorongással? Önálló "betegségként" orvosilag a pánikzavar csak az utóbbi két évtized óta létezik. Jelenleg így határozható meg: akinél visszatérő, váratlan pánikrohamok lépnek fel, a rohamot tartós aggódás követi újabb rohamoktól, vagy aggodalom a roham és következményei miatt (pl. önkontroll elvesztése, szívroham, megőrülés), illetve a rohamokkal kapcsolatban jelentős magatartásváltozás alakul ki. A pánikroham tünetei tehát ún. "vegetatív" tünetek. Aki e sok, kellemetlen tünetet tapasztalja önmagán, érthető módon megijed, és amiatt kezd aggódni, hogy valami súlyos szervi baja van. Legtöbbször a szív és az agy súlyos (nemegyszer végzetes) betegségeinek rémképe ötlik fel a pánikrohamot átélő emberben. A végzetes betegség gondolata szorongást kelt, és a szorongás (mint láttuk) vegetatív tünetekkel jár. Aki tehát "pánik-tüneteket" észlel magán, legjobb, ha nem fantáziál, hanem orvoshoz fordul, és az orvosra bízza annak eldöntését, hogy van-e keringési-, emésztőrendszerének vagy agyszöveteinek olyan elváltozása, amely kezelésre szorul! A könyv első részében a pánikzavar és tüneteinek leírása szerepel, majd a pszichológiai megközelítés, hogyan lehet gyógyszerekkel kezelni a pánikbeteget, milyen pszichoterápiák léteznek a pánikzavar befolyásolására, az utolsó fejezet pedig a család, a hozzátartozók számára ad tanácsokat, javaslatokat a pánikbetegek segítésére, támogatására.

Kollekciók