Ajax-loader

Fülöp Gyula könyvei a rukkolán


Fülöp Gyula - Cserményi Vajk - Festschrift ​von Jenő Fitz
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Fülöp Gyula - Szilvácsku Zsolt - Természetkímélő ​módszerek a mezőgazdaságban
Hazánk ​legnagyobb társadalmi természetvédő szervezete az MME. Célunk, hogy a madárvilág megvédésével hozzájáruljunk a biológiai sokféleség és az emberi élet minőségének megőrzéséhez Magyarországon. Céljaink elérése érdekében természetvédelmi kutatásokat, védelmi akciókat hajtunk végre, rezervátumokat létesítünk, és tartunk fenn, ismeretterjesztő előadásokat, táborokat rendezünk, és kiadványokat jelentetünk meg.

Fülöp Gyula - Lendvai Antal - Árpád ​népe előtt
Az ​avar korral foglalkozó régész, Fülöp Gyula és a szakmai útmutatás nyomán dolgozó kitűnő grafikus, a nemrégiben elhunyt Lendvai Antal közös műve ez a - honfoglalási évfordulóra ismét megjelent - ismeretterjesztő kötet. A magyarok bejövetele előtt a Kárpát-medencében élt népek életmódja, kultúrája kevéssé ismert; ebben a kötetben sokoldalúan és képzeletindítóan elevenedik meg az avarok világa, akik a 6. és 9. század között egy félig nomád, félig földművelő kultúrát honosítottak meg itt. A hazai régészet módszeres ásatásainak leletanyagából rekonstruálja a szerző a társadalom szerkezetét, a települések formáit, az életmódot, s azokat a mesterségeket, amelyeket viszonylag magas szinten műveltek. Fazekasaik, kovácsaik, ötvöseik termékei kerültek elő a sírokból, következtetni lehet orvoslásukra, sámánisztikus vallásukra, temetkezési kultuszaikra. A leírások, amelyeket a rajzok megelevenítő ábrái kísérnek, nem személytelenek: Fülöp Gyula a régészeti munka érdekességeit, rejtélyeit, anekdotikus mozzanatait is beleszövi a könyvbe. Jól sikerült, tartalmas ismeretterjesztő kiadvány ez - felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt ajánlható, az iskolai történelemoktatásban is alkalmasint érdemes lesz felhasználni.

Fülöp Gyula - A ​vadász és a nők
Az ​emberi természet számára különleges ajándék egy egészséges vonzalom a különböző "istenáldotta" szenvedélyek iránt. Többek között megemlíthetném a vadászatot vadra és "nemesvadra" Miért szép? Egy öreg barátom mindig azt mondta: "Ecsém jól jegyezd meg! Amit nem használsz rendszeresen az elcsökevényesedik." Ő ezt leginkább a férfiasságra értette, éppen ezért már süvölvény ifjú korom óta tartom magam az intelemhez. Mit ne mondjak: igaza van! - Miért szép? Azok az emberek, akik a természetben sohasem látták a hajnalt, akik nem lopakodtak az erdő vadászösvényein az év különböző évszakaiban; akik nem szagolták a föld illatát és nem hallották az ujjongó madárkoncertet a tavasz szalonkavárós pitymallásakor; akik a nádasban kötésig vízben állva - a szúnyogok legnagyobb örömére - még csalisíppal nem hívtak vadrécét; akik ködös szeptemberi hajnalon a földi lét lassú derengésében álló ősbükkösben nem látták és hallották- a bőgő szarvasbika száján kitoluló gőzzel együtt felszabaduló -, a szerelmi vágy, harag, égető tűz belső kényszerordítását; akik nem látták a hasig érő porhóban rohanó vaddisznó hóeke módjára történő csörtetését, azok a földi lét egy fontos évezredes elemét zárták ki életükből.

Kollekciók