Ajax-loader

Kari Hotakainen könyvei a rukkolán


Kari Hotakainen - Az ​ismeretlen Kimi Räikkönen
"Csodálatos ​lenne inkognitóban vezetni a Forma-1-ben" - mondja Kimi. De persze ő is tudja, hogy ilyen világ nem létezik, és nem létezhet. Lehet fűnyírót vezetni inkognitóban, de nem egy hétmillió eurós versenyautót. Kimi Räikkönen, a Jégember a Forma-1 világának egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja, és mégis jórészt ismeretlen: szűkszavú megnyilatkozásait imádják a rajongói, akik nyilván szeretnének többet is megtudni erről a fantasztikus sportolóról. Az egyik legnagyszerűbb - és legnépszerűbb - mai finn prózaíró, Kari Hotakainen erre vállalkozott: hogy megismerje az embert a csillogó, lélegzetelállító díszletek mögött. Könyve nem hagyományos sportolóéletrajz, hanem stílusával is magával ragadó irodalmi mű egy szerény származású - és a sztárallűröket máig is szerényen kerülő - emberről, aki világbajnok lett, dúsgazdag ember, a finnek bálványa, ikonja és valóságos brand. Egy világhírű, és mégis ismeretlen sportoló fantasztikus, humoros és megható portréja. Hotakainennek sikerül az, ami még senkinek: szóra bírta Kimit - de a képet kiegészítik a hozzá legközelebb álló emberek: anyja, testvére, felesége, barátai, pilótatársai, csapatfőnökei, szerelői is a visszaemlékezéseikkel és a sztorikkal, amelyek nemcsak Kimit, az embert varázsolják elénk, hanem a világot is, amelyben él: azoknak az embereknek a világát, akik irdatlan pénzeket keresve ugyan, de az életüket kockáztatják minden egyes versenyen.

Kari Hotakainen - Ihmisen ​osa
Kirjailija ​ostaa elämän liki 80-vuotiaalta entiseltä lankakauppiaalta Salme Malmikunnakselta. 7000 eurolla saa paljon: Salme avautuu ja kertoo kaiken niin kuin hän sen haluaa muistaa. Miehensä Paavon puhumattomuuden, tyttärensä Helenan onnettomuuden, Maijan avioliiton ja Pekan menestyksen kaupallisella alalla. Mutta kirjoittaako kirjailija tarinan niin kuin on sovittu, niin kuin Salme on sen kertonut?"Ihmisen osa" on runsas romaani. Paitsi surusta, menetyksestä ja elämänilosta se kertoo myös pienyrittäjyydestä, työelämän muutoksista ja siitä kuinka puheella myydään ja ostetaan ennemmän kuin koskaan. Ja nyt ei myydä lankaa, vaan mielikuvia.Ihmisen osa on viisas ja vilpitön, liikuttava ja humoristinen kirja.

Kari Hotakainen - Az ​életkereskedő
Egy ​kiégett író téma hiányában meglepő üzletet ajánl Salme Malmikunnasnak, egy apró fonalkereskedés tulajdonosának: hétezer euróért megvásárolja az asszony hosszú életének igaz történetét. A nyugdíjas nő pedig mesélni kezd, és az író elé tár mindent, ahogy ő emlékszik rá: férje, Paavo némaságát, Helena lányának tragédiáját, Maija lánya házasságát, Pekka fia üzleti sikereit. De vajon az író valóban úgy írja meg a történetet, ahogy megállapodtak? És Salme vajon a teljes igazságot mondja el? Kari Hotakainen könyve megindító és humoros regény a jelen korról, amelyben minden adás-vétel tárgya, és amelyben valódi dolgok helyett egyre inkább csak szavakkal és képekkel kereskedünk. Ha pedig már a szavakból is kifogytunk, elérkezik a cselekvés ideje...

Kari Hotakainen - Futóárok ​utca
Az ​1957-ben született Kari Hotakainen 1990 óta a finn prózairodalom egyik kiemelkedő alakja. Több más díj birtokosaként _Futóárok utca_ című regényével 2002-ben elnyerte a legrangosabb finn irodalmi kitüntetést, a Finlandia-díjat, majd 2004-ben az Északi Tanács irodalmi díját is. A regényt immár 19 nyelvre fordították le, és 2004-ben film is készült belőle. Finlandia-díjjal jutalmazott regény magyar nyelven e kötetben olvasható először. Matti Virtanen – Kovács János finn megfelelője – az otthon menedékébe húzódik vissza, akárcsak egy katona a futóárokba. "Az otthon frontharcosának" tekinti magát, mindent elvégez, amit apáink nem: főz, mos, gondját viseli a kislányának, és megértő férj is próbál lenni, hogy feleségének több ideje jusson magára. Miután egy vitát követően felesége a kislánnyal együtt elköltözik otthonról, elkezdődik a kétségbeesett küzdelem a család újraegyesítéséért. Matti – a posztmodern Don Quijote – mindenre kész, hiszen háborúban és szerelemben minden eszköz megengedett. KARI HOTAKAINEN a tragikum és a komikum közötti határon egyensúlyozva ábrázolja a modern kor emberének olykor abszurd választásait, az egyének ösztönei és a társadalmi konvenciók között feszülő ellentéteket.

Kari Hotakainen - Juoksuhaudantie
Romaani ​suomalaisesta unelmasta, omasta talosta. Tarina siitä, kuinka kalliiksi voi käydä pakkomielle helsinkiläisellä pientaloalueella ja kuinka sivustakatsojatkin saavat maistaa yksinäisyyden ydinmehua. Romaani kivusta, talosta ja taipumattomuudesta. Kun kujanjuoksun traagisuus on syvimmillään, on komiikkakin kovaa.

Kollekciók