Ajax-loader

Romváry Vilmos könyvei a rukkolán


Romváry Vilmos - Gerő Gábor - Modern ​test- és szépségápolás
Hogyan ​lehetnék szép? A nők gyakran sóhajtják ezt a kérdést, és tanácstalanul néznek a tükörbe. A kellemes megjelenés, az egészség, a megfelelő testsúly nem elérhetetlen! E könyv szerzői ebben segítenek bennünket, a szépségápolás gondjaira, kérdéseire adnak biztató és szakszerű válaszokat. Megmagyarázzák az egészséges életmód és modern testkultúra feltételeit, képes illusztrációkkal tanítanak ízlésre, a harmónikus külső elérésére, s felfedik a szépség "műhelytitkait". Ha az olvasó szépség iránti vágya párosul az ismeretekkel, s ha megfelelően alkalmazza is őket, a várt hatás, a vágyálom megvalósul: szép lesz!

Romváry Vilmos - Fűszerek ​parádéja
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Máthé Ákos - Romváry Vilmos - Fűszer- ​és gyógynövények a kiskertben és a házunk táján
Könyvünk ​megírásának célja az, hogy a kiskerttel és háztájival rendelkezőknek kedvet, tanácsot és útmutatást adjunk a fűszerek és a gyógynövények termesztéséhez, illetve a környéken előforduló gyógynövények gyűjtéséhez. A fűszerekre és a gyógynövényekre az emberiségnek mindig szüksége volt és lesz. Ezért egészségügyi és táplálkozási érdekünk fűződik ahhoz, hogy ezeket megtermeljük vagy gyűjtsük, különös tekintettel arra, hogy ezek beszerzése sokszor nehézségekbe ütközik. Őseink, nagyanyáink a kertekben, a házak tornácain, sőt az ablakokban is termesztették a híres magyar fűszernövényeket, hogy azok az ízletesebbnél ízletesebb magyar ételek elkészítéséhez mindig kéznél legyenek. De gyűjtötték a ház környékén előforduló értékes gyógynövényeket is, mert arra viszont a házipatikában volt nagy szükség. Sajnos a háború utáni időkben a fűszerek kerti termesztése erősen visszaesett, sőt azt is mondhatjuk, ezeknek a fűszereknek használata feledésbe merült. Pedig a modern táplálkozástudományi szakemberek gyakran emlegetik a fűszerek jelentőségét az egészséges táplálkozásban. A növényi fűszerek többsége ugyanis nemcsak az étel ízét, zamatát javítja, hanem serkentően hat az emésztésre, a gyomor- és bélműködésre, nagyon előnyösek a vérkeringés és a szív mechnizmusára is, tehát gyógyhatásuk sem lebecsülendő. Könyvünkben ezért ismertetjük a kertek, házak környékén előforduló vadon termő gyógynövények gyűjtését és hasznosítását is.

Romváry Vilmos - Fűszerek ​könyve
"... ​A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett." Egy villanás a történelemből! A hires Magellán-expedició tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok. Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé"-be. Szinte elöntött a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal..." Az izeknek és illatoknak szinte végtelen sora! És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal? Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a hires magyar konyha sokféle ize napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk." A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kivül alig ismerünk más izesitőt." Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, izesitőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészitésével, használatával és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is. A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és kibővitette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósitásával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megirt fejezetek: "Korszerű ételek - korszerű ételizesités", "A méz, mint izesitő", "Fűszernövények a szépség szolgálatában". Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben. Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek. (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1979, Ötödik kiadás)

Romváry Vilmos - Arany ​fűszerek nagy könyve
A ​könyvbõl betekintést nyerhetünk a fûszerek érdekes történelmébe; alapvetõ ismereteket tudunk meg róluk. A szerzõ gondosan ügyelt arra, hogy a fûszerek gyógyhatásának részletezése mellett a diétázókat is hasznos tanáccsal lássa el. Romváry Vilmos – immár klasszikusnak számító – fûszerkönyve kiállta az idõ próbáját. Most, amikor a fûszerezés a reneszánszát éli, újra felfedezhetjük a témában rejlõ újdonságokat. Végiggondolhatjuk: háztartásunkban vajon elég fûszert használtunk-e, és a kellõ mennyiséget adjuk-e az ételekhez. Kiadónk az eredeti kötetet kibõvítette receptekkel és azok illusztrációival. Ha a háziasszonyok sikeresen be tudják építeni konyhamûvészetükbe a könyvben olvasottakat, akkor még ínycsiklandóbb ételeket tálalhatunk fel a családnak.

Rápóti Jenő - Romváry Vilmos - Gyógyító ​növények
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Máthé Ákos - Romváry Vilmos - Fűszerek ​és gyógyító növények a kertből
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók